Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Όλα τα λεφτά η Μπόκα!

aek-boca.jpgΜπορεί οι περίπου 20.000 φίλοι της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ να μην έμειναν ικανοποιημένοι από την εικόνα της ομάδας τους αλλά σίγουρα θα έχουν να θυμούνται κάποιες από τις... καλλιτεχνικές στιγμές που προσέφεραν ο Ρικέλμε και η παρέα του στο 2-0 της Μπόκα επί της «'Ενωσης». Χωρίς ρυθμό οι «κιτρινόμαυροι» θέλουν πολύ δουλειά ακόμα, «παπάδες» από τον Μόουτσε, αρχοντικός ο Ρικέλμε! Ντεμπούτο για Λεονάρντο.


Με 4-3-3 η ΑΕΚ

Με 4-3-3 αποφάσισε να ξεκινήσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ρίχνοντας από την αρχή το νέο απόκτημα της ομάδας, τον Λεονάρντο με τον Τζιμπούρ στη κορυφή, με τον Σκόκο και τον Βαζιλιάνο να τον βοηθάνε από τα άκρα. Η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα όμως, ανήκε στη Μπόκα η οποία στο 3ο λεπτό με τον Μεντέλ απείλησε την εστία του Σάχα, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Ο "χενέιζες" είχαν καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας με συνέπεια η ΑΕΚ να περιορίζεται σε δεύτερο ρόλο και την Μπόκα να έχει τη κατοχή της μπάλας και τον απόλυτο έλεγχο, χωρίς όμω να απειλεί και αυτή από την πλευρά της ιδιαίτερα.

Αλλαγή συστήματος και καλύτερη εικόνα


Μετά το 20' η ΑΕΚ αποφάσισε να ανέβει, ίσως και λόγω της απόφασης του Μπάγεβιτς να αλλάξει σύστημα μετατρέποντας το 4-3-3 σε 4-2-3-1. Έτσι, η Ενωση άρχισε να φτάνει με αξιώσεις μπροστά στην εστία του Αμπονταντζιέρι. Στο 23' ο Μαντούκα εκτέλεσε φάουλ και ο Κυργιάκος με κεφαλιά, ανάγκασε τον Αργεντινό πορτιέρο να δείξει την αξία του.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό ήταν η σειρά του Σκόκο να απειλήσει, αλλά η κεφαλιά του κατέληξε άουτ. Η απάντηση της Μπόκα ήρθε στο 27' με το σουτ του Ιμπάρα που βρήκε το δοκάρι του Σάχα. Το παιχνίδι είχε ανοίξει με την ΑΕΚ να δείχνει ικανή να απειλήσει την άμυνα της Μπόκα, παρότι αυτή δεν είναι κάποια τυχαία.

Διαφορά ποιότητας

Η διαφορά ποιότητας, όμως, μεταξύ των δύο ομάδων ήταν εμφανέστατη και φαινόταν σε κάθε κίνηση, όπως στο 35' όταν ο Πλέρμο έβγαλε εκπληκτική διαγώνια μπαλιά 30 μέτρων για τον Μόουτσε ο οποίος αφού ελίχθηκε από τον Καράμπελα, έκανε το σουτ, αλλά ο Σάχα μπλόκαρε.

Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Ρικέλμε να αναγκάσει τον Σάχα σε εντυπωσιακή απόκρουση. Η ομάδα του Άλφιο Μαζίλε είχε ανεβάσει ταχύτητα, και φαινόταν ότι το γκολ ήταν θέμα χρόνου. Αφού αρχικά στο 39' ο Μπατάλια μετά από κόρνερ του Ρικέλμε μόνος κατάφερε να αστοχήσει, ήρθε στο 43' το γκολ.

Σε μία φάση που η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για οφσάιντ, ο Μόουτσε δέχτηκε από τα δεξιά την μπάλα και τη κατάλλη στιγμή έβγαλε τη σέντρα για τον Παλέρμο, με τον πολύπειρο επιθετικό να μην αστοχεί.

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε από την ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου είναι ότι μετά την αλλαγή του συστήματος σε 4-2-3-1 ανέβηκε επιθετικά και κατάφερε να γίνει απειλητική με τον Νάτσο Σκόκο να δημιουργεί όλες τις επικίνυνες προυποθέσεις για την ομάδα του.

Κλάση Ρικέλμε

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως και το πρώτο. Η Μπόκα καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας ελέγχοντας πλήρως το ρυθμό του αγώνα. Η Μπόκα όμως, διαθέτει παίκτες κλάσης που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου κάνουν το κάτι παραπάνω, και συνήθως αυτά τα κάνει ο Ρικέλμε. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ με μία εκπληκτική κάθετη μπαλιά στην πλάτη του Μαντούκα, έδωσε έτοιμο γκολ στον Μόουτσε ο οποίος με ωραίο πλασέ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Σάχα.

Στη συνέχεια ο τεχνικός της Ενωσης, αποφάσισε να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα βγάζοντας και τους Σκόκο και Μαντούκα (είχε προηγηθεί στην ανάπαυλα ο Λεονάρντο που ακόμα δεν γνωρίζει καλά τα συστήματα της νέας του ομάδας) με τους Ταχτσίδη και Παυλή να παίρνουν τις θέσεις τους σε ένα 4-4-2. Από την πλευρά του ο Άλφιο Μπαζίλε δεν ακολούθησε τον ομόλογό του, αφού προτίμησε να κάνει ελάχιστες αλλαγές και να κρατήσει, με εξαίρεση τον Παλέρμο, όλα του τα αστέρια στον αγώνα.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να φανεί επικίνδυνη εκμεταλλευόμενη τη φρεσκάδα των αλλαγών και παραλίγο να μειώσει με τον Παυλή στο 63' μετά από ωραίο συνδυασμό με τον Τζιμπούρ, αλλά ο Αμπονταντζιέρι μπλόκαρε.

Πολλές αλλαγές

Στη συνέχεια όπως ήταν φυσικό οι πολλές αλλαγές του Σερβοέλληνα τεχνικού, έβγαλαν την ΑΕΚ από το ρυθμό της, με την Μπόκα από την πλευρά της να κατεβάζει ταχύτητα. Η Ένωση προσπάθησε να πιέσει ψηλά μήπως και εκμεταλλευτεί κάποιο λάθος των "χενέιζες", αλλά η ποιότητα των Αργεντίνων φαινόταν καθαρά που κατάφερναν να κρατήσουν τη μπάλα με σχετική άνεση.

Έτσι, το 2-0 δεν άλλαξε μέχρι το τέλος με την ΑΕΚ πάντως, να δείχνει βελτιωμένη σε σχέση με την άσχημη εικόνα του παιχνιδιού με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, αλλά παρόλα αυτά να χρειάζεται αρκετή δουλειά για να είναι έτοιμη.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Σάχα, Κουτρομάνος (76' Γεωργέας), Καράμπελας (54' Χουανφράν), Κυργιάκος (71' Άλβες), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα (66' Γιαχάγια), Μάκος (79' Μπερνς), Μαντούκα (61' Ταχτσίδης), Λεονάρντο (46' Χετεμάι), Τζιμπούρ (71' Ιορντάκε), Σκόκο (61' Παυλής)

Μπόκα Τζούνιορς: Αμπονταντζιέρι, Ιμπάρα, Παλέτα, Κάσερες, Μορέλ, Μπατάλια, Μέντελ, Ινσούα (63' Γκαϊτάν (87' Ντίαζ), Ρικέλμε, Μόουτσε (78' Νοϊρ), Παλέρμο (76' Βιάτρι)

Δεν υπάρχουν σχόλια: