Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ελλάδα-Κροατία: 76-68


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Ο πρώτος στόχος της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ, επετεύχθη... όμορφα, γρήγορα και απλά. Η Εθνική μας νίκησε 76-68 την Κροατία, για τη 2η αγωνιστική και «σφράγισε» την πρόκριση στη 12άδα, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση του 1ου ομίλου αλλά και τους μέγιστους δυνατούς βαθμούς (4) για την επόμενη φάση των ομίλων! Καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, χωρίς καμία βαθμολογική ουσία, ο αγώνας της Τετάρτης (9/9, 20:15) με το Ισραήλ.

Αιτία; Οι δύο νίκες απέναντι σε Κροατία και ΠΓΔΜ, ομάδες που θα μας ακολουθήσουν στην επόμενη φάση, καθώς το Ισραήλ, έχοντας ηττηθεί και από τις δύο, έχει αποκλειστεί. Επιπλέον και η πρώτη θέση έχει εξασφαλιστεί, αφού υπερέχουμε σε πιθανή διπλή ισοβαθμία και με τους δύο.

Η Εθνική ξεκίνησε τον αγώνα με πολύ καλές επιθετικές επιλογές και υψηλά ποσοστά, έχοντας έναν εντυπωσιακό Μπουρούση (12 πόντους στην πρώτη περίοδο). Ωστόσο κάποια λάθη στην επίθεση και τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ δεν επέτρεψαν να πάρει διαφορά. Κασούν και Ούκιτς κρατούσαν τους Κροάτες κοντά στο σκορ. Τα γρήγορα 2 φάουλ του Φώτση και στη συνέχεια του Σχορτσιανίτη, δεν επηρέασαν, καθώς ο Μπουρούσης ήταν ασυναγώνιστος. Η φθορά ήρθε και για τους Κροάτες (2 φάουλ ο Κασούν) και έτσι η περίοδος έληξε με την Εθνική στο +5.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα κυριάρχησε. Η άμυνα στη ρακέτα βελτιώθηκε, τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ ελαχιστοποιήθηκαν, ενώ η επίθεση «πετούσε φωτιές», είτε με το πικ-εντ-ρολ, είτε με την ευστοχία από τα 6,25μ. Κουφός και Ζήσης πήραν τις επιθετικές πρωτοβουλίες, ο Μπουρούσης διατηρήθηκε «καυτός» και έτσι η Εθνική έφτασε στο +12 στο 15’ (35-23) και ολοένα και ξέφευγε. Οι προσπάθειες του Ούκιτς δεν μπορούσαν να αποτρέψουν την ελληνική επέλαση. Τα ποσοστά ευστοχίας ήταν εκπληκτικά, ο ρυθμός αυτός που θέλαμε, η άμυνα καλή και έτσι το +21 του ημιχρόνου (52-31) ήταν απόλυτα φυσιολογικό.

Τα ποσοστά της Εθνικής έπεσαν αρκετά στην τρίτη περίοδο, ενώ η αστοχία «χτύπησε» και τις βολές. Οι διεθνείς σημείωσαν μόλις 13 πόντους, αλλά η διαφορά ουδέποτε έπεσε κάτω από τους 12 πόντους (54-42 στο 24’). Οι Κροάτες άρχισαν με επιμέρους σκορ 11-2, όμως στη συνέχεια η Ελλάδα βελτίωσε την άμυνά της, έλεγξε το ρυθμό, έδειξε χαρακτήρα και σιγά-σιγά επανέφερε το προβάδισμα στους 20 πόντους (65-45), με τον Περπέρογλου να είναι ο κύριος επιθετικός εκφραστής. Τελικά η τρίτη περίοδος έληξε στο +18 (65-47) για την Ελλάδα. Σχορτσιανίτης, Καλαμπόκης και Κασούν είχαν από 4 φάουλ.

Στην τελευταία περίοδο η διαφορά πήγε στους 19 πόντους στο 32’ (69-50) και όλα έδειχναν ότι τα πάντα θα κυλούσαν χαλαρά. Ομως οι διεθνείς χαλάρωσαν, τα λάθη και η αστοχία (ιδίως στις βολές) ήρθαν και σιγά-σιγά, οι Κροάτες, με τους Βούισιτς και Πλάνινιτς οδηγούς, άρχισαν να «ροκανίζουν» τη διαφορά. Η Ελλάδα πέτυχε 5 πόντους σε 7 λεπτά και το ματς έγινε ντέρμπι. Η Κροατία μείωσε και στους 6 (71-65) στο 38’, αλλά 5 σερί πόντοι του Σπανούλη (2 βολές και ένα τρίποντο) έκαναν το σκορ 76-65 στο 39’ και τα πάντα είχαν κριθεί. Η δεύτερη ελληνική νίκη ήρθε με 76-68.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 52-31, 65-47, 76-68.
ΕΛΛΑΔΑ: Καλαμπόκης, Μπουρούσης, Ζήσης, Σπανούλης, Καλάθης, Φώτσης, Πρίντεζης, Γλυνιαδάκης, Καϊμακόγλου, Κουφός, Περπέρογλου, Σχορτσιανίτης.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Ούκιτς, Κους, Πόποβιτς, Βούισιτς, Πρκάτσιν, Ρόζιτς, Πλάνινιτς, Στόιτς, Λόντσαρ, Μπάνιτς, Νίτσεβιτς, Κασούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: