Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Έδωσαν την ζωή τους στο ποδόσφαιρο...

ballsocc.jpgΤο φαινόμενο των θανάτων παικτών στα γήπεδα δύστυχώς είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο έχει εμφανιστεί από το 1938 και στην Ελλάδα.


Η ζωή έχει παίξει άσχημο παιχνίδι σε κάποιους ποδοσφαιριστές τους οποίους και απέβαλλε μια και έξω από την ζωή χωρίς προειδοποίηση , την στιγμή που κλότσαγαν το αγαπημένο τους... τόπι.

Το νήμα της θλιβερής ιστορίας ξεικινάει από την Πρωτομαγιά του 1938 όπου ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Λύσανδρος Δικαιόπουλος έγινε ο πρώτος παίκτης που έχασε την ζωή του ύστερα από μια σύγκρουση που είχε με τον Τρύφωνα Τζανετή της ΑΕΚ, σε ματς για το κύπελλο Πάσχα. Ο άτυχος άσος του «τριφυλλιού» έπεσε άτσαλα στο έδαφος, έχασε τις αισθήσεις του, έπεσε σε κώμα και τελικά «έσβησε» δύο ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο καθώς δεν επανήλθε ποτέ. Οι γιατροί διέγνωσαν ως αίτιο θανάτου σοβαρή εγκεφαλική βλάβη από το χτύπημα.


Περίπου 20 χρόνια αργότερα ο 20χρονος ποδοσφαιριστής του Εθνικού Θοδωρής Ιωάννου παθαίνει το ίδιο σε σύγκρουση με τον Βουτσαρά σε ματς Εθνικού-Παναθηναϊκού. Ο άτυχος παίκτης τραυματίστηκε θανάσιμα στο χορτάρι της Λεωφόρου και έγινε ο δεύτερος παίκτης που σκοτώθηκε εντός αγωνιστικού χώρου.




Η κατάρα του εμφράγματος του μυοκαρδίου....

Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 1993 και ο Κώστας Χανταμπάκης αφήνει την τελευταία του πνοή στο εορταστικό φιλικό ματς ανάμεσα στον Ήφαιστο και την Αναγέννηση. Ο άτυχος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής υπέκυψε ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, βυθίζοντας σε πένθος την οικογένεια και τους συμπαίκτες του. Ένα χρόνο αργότερα θα φύγει από την ζωή για τον ίδιο λόγο ο Κώστας Πέιος κατά την διάρκεια της αναμέτρησης Αγία Μαρίνα-Στενόμαχο.

Παρόμοια τραγωδία έγινε και το 1994 όταν ο Χρήστος Τσιμτσιρής υπέστη οξύ έμφραγμα στην διάρκεια του αγώνα Ελπίδα Βέροιας-Αγία Τριάδα και έχασε την «μάχη» πέντε ημέρες αργότερα. Παράλληλα το ίδιο άτυχος ήταν και ο Νίκος Ευσταθιάδης ο οποίος έφυγε από την ζωή για τον ίδιο λόγο κατά την διάρκεια του ματς Καραβάς-Νέα Πέραμος.



Το δράμα του Τσιμάνγκα

Τον Απρίλιο του 1995 στο γήπεδο του Ατρόμητου σε φιλικό ματς μεταξύ του Πανελευσινιακού και του Ατρόμητου Αθηνών θα καταρρεύσει και θα πεθάνει τελικά ο Ζαϊρινός ποδοσφαιριστής της ομάδας του Περιστερίου Μουγκαντί Τσιμάνγκα. ο 28χρονος παίκτης «έφυγε» αβοήθητος αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο. Ο Τσιμάνγκα είχε πρόβλημα με την καρδιά του και συνέχιζε να παίζει για βιοποριστικούς λόγους καθώς είχε μια γυναίκα και ένα παιδί που έπρεπε να θρέψει.


Στις 23 Νοεμβρίου του 2003 ο 17χρονος αμυντικός του Πλατανιά Δημήτρης Μαυρομμάτης αισθάνεται δυσφορία, πέφτει στο έδαφος συνέρχεται ωστόσο λίγο αργότεραμ λιποθυμάει. Ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για στένωση αορτής η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιάσει το βάρος της καρδιάς του άτυχου νέου ποδοσφαιριστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: