Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Βούγιας: "Θα άρουμε την απαγόρευση στις μετακινήσεις"


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Ο Σπύρος Βούγιας άνοιξε το δρόμο για τις μετακινήσεις των οπαδών στο ερχόμενο πρωτάθλημα καθώς σε συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα "Εξέδρα" τόνισε ότι δεν σκοπεύει η κυβέρνηση να ξεκινήσει η νέα αθλητική σεζόν με απαγορεύσεις.

Επιπλέον ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον τελικό του Κυπέλλου hellas on line, εξήγησε το κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει οδηγό η ομαλή διεξαγωγή του (με παρουσία οπαδών ΠΑΟ και Άρη στο ΟΑΚΑ) για την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης, ενώ μίλησε επίσης για την απουσία της οικογένειας από το γήπεδο αλλά και την ανάγκη που υπάρχει να ισχύσουν οι νόμοι αλλα και να βοηθήσουν οι ΠΑΕ για την εξάλειψη της βίας.

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια:

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ομαλή μετάβαση 25.000 οπαδών του Άρη από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για τον τελικό του Κυπέλλου hellas on line.

Θα ήταν μία ήττα του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα η διεξαγωγή του τελικού με μεγάλες κενές ζώνες και άδειες κερκίδες, τη στιγμή που τόσος κόσμος θέλει να πάει στο γήπεδο. Θα ήταν μία ομολογία αποτυχίας και αδυναμίας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως οργανωμένη κοινωνία. Θα υπάρξουν προφανώς οι αναγκαίες ρυθμίσεις και τα απαραίτητα μέτρα από την Τροχαία και την Αστυνομία, τόσο για την μετάβαση των οπαδών του Άρη, όσο και για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Θα είναι πιστεύω μία μεγάλη γιορτή, μία νίκη του ποδοσφαίρου.

Για το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών που έχει αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματικό και το αν υπάρχει έδαφος για την άρση του μέτρου και την αντικατάστασή του με άλλους κανόνες.

Δεν είχα ποτέ την ψευδαίσθηση ότι η απαγόρευση των μετακινήσεων των οπαδών είναι πανάκεια για την επίλυση του σύνθετου προβλήματος της βίας στα γήπεδα. Ήταν ένα μέτρο προσωρινό αλλά και αναγκαίο, που έδειξε ότι η πολιτεία είναι πράγματι αποφασισμένη. Σε μεγάλο βαθμό περιόρισε την έκταση και τον αριθμό των επεισοδίων και βοήθησε την Αστυνομία να εξοικονομήσει δυνάμεις, να κάνει καλύτερα τη δουλειά της απέναντι στην εγκληματικότητα, Τα ουσιαστικά μέτρα ενάντια στο χουλιγκανισμό είναι αυτά που λαμβάνονται ήδη.

Αναφέρομαι στην εξάρτηση της χρηματοδότησης των συλλόγων από τη συμβολή τους στην εξάλειψη της βίας και την αντικειμενική τους ευθύνη για τη συμπεριφορά των οπαδών τους. Αναφέρομαι επίσης στην αυστηροποίηση των ποινών της ΕΠΟ για τα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων, αλλά και τη δυνατότητα η Αστυνομία να απαγορεύει τη διεξαγωγή Αγώνων, όταν δεν εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες.

Για το αν αυτή η μεγάλη μετακίνηση των οπαδών του Άρη μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον ώστε να διαφοροποιηθεί η στάση της πολιτείας και να αλλάξει το μέτρο.

Δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με απαγορεύσεις. Εύχομαι να μη χρειαστεί να το ξαναεπιβάλλουμε ποτέ. Περιμένουμε πολλά από το νέο πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ που πρέπει να προσομοιάζει σε αυτά των διεθνών διοργανώσεων (όπου δε συμβαίνουν επεισόδια) και στην κατανόησηη των παραγόντων των ομάδων της Σούπερ Λίγκας ότι οι ίδιοι πρέπει να διαφυλάξουν το προϊόν και τις (όποιες) επενδύσεις τους. Η αλήθεια είναι πως ο τελικός του Σαββάτου θα αποτελέσει έναν οδηγό (ελπίζω προς μίμηση) για μία τέτοια συλλογική και ώριμη αντιμετώπιση από όλους.

Για το αν θεωρεί πως είναι εφικτό με τις σημερινές συνθήκες να να πηγαίνει η οικογένεια στο γήπεδο.

Βλέπω ξένο ποδόσφαιρο στην τηλεόραση και ζηλεύω. Βλέπω επίσης τι γίνεται στα διεθνή παιχνίδια των ελληνικών ομάδων και αντιλαμβάνομαι πως η λύση (όπως και σε όλα τα σοβαρά προβλήματα) βρίσκεται μπροστά μας και είναι απλή: να κάνει ο καθένας σωστά τη δουλειά του και να μην αποδεχθεί το παράλογο ως πραγματικότητα... Έχω γράψει ακόμα και ποιήματα για το ποδόσφαιρο αλλά δεν πηγαίνω στο γήπεδο, ούτε στο Καυτανζόγλειο για τον Ηρακλή. Όμως δε θα πάψω ποτέ να πιστεύω ότι όσα ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Για το αν υπάρχει πρόθεση για συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα εντός γηπέδων, όπως η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος και καμερών.

Μακάρι να βελτιωθούν και τα γήπεδα, τουλάχιστον της πρώτης κατηγορίας. Στα περισσότερα είναι ακατάλληλος ακόμα και ο αγωνιστικός χώρος και κυρίως η χωροθέτησή τους καθώς ασφυκτιούν μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που ταλαιπωρούνται αφάνταστα κάθε Κυριακή. Ο νόμος περί αθλητισμού περιγράφει καθαρά τις προϋποθέσεις για αδειοδότηση ενός γηπέδου. Δεν χρειάζονται άλλοι νόμοι. Πρέπει απλά να εφαρμόσουμε τους ισχύοντες.

Για το αν θα παρακολουθήσει τον τελικό του Κυπέλλου hellas on line που θα γίνει το Σάββατο (24/4) στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Τα Σαββατοκύριακά μου είναι πάντα αφιερωμένα στη Θεσσαλονίκη. Θα καθήσω λοιπόν με τους φίλους μου στην τηλεόραση και θα κάνουμε κερκίδα. Το μυαλό μου βέβαια όλη την ημέρα θα στραμμένο στην ομαλή ρύθμιση των πάντων: στην κάθοδο των φιλάθλων του Άρη στην Αθήνα, το άνοιγμα των Τεμπών, την είσοδο στο γήπεδο, την αποχώρηση, την επιστροφή. Θα κατέβει πάντως ο γιος μου με δύο φίλους Αρειανούς, αν και ο ίδιος είναι ΠΑΟΚτσής. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και να έρθει το Κύπελλο στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: