Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η Ευρώπη παίζει μπάλα

http://www.contra.gr/images/m/europa_090410_m.jpgΌπως είναι λογικό η το "el clasico" ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα κλέβει την παράσταση από τα παιχνίδια του Σαββατοκύριακου στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η τιτανομαχία των δύο γιγάντων της Ισπανίας αφήνουν στην άκρη παιχνίδια όπως αυτό της Λεβερκούζεν με την Μπάγερν Μονάχου, της Φιορεντίνα με την Ίντερ, αλλά και το ντέρμπι της Λισαβόνας (Μπενφίκα vs Σπόρτινγκ) το οποίο όμως θα διεξαχθεί στις 13/03. την Premiership (34η αγ) τα παιχνίδια θα γίνουν με δόσεις λόγω των ημιτελικών του κυπέλλου Αγγλίας. Η Τσέλσι συμμετέχει στο θεσμό, οπότε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έχει την ευκαιρία να την προσπεράσει εκ νέου, αν περάσει βέβαια από την έδρα της Μπλάκμπερν (έχει να την κερδίσει τέσσερα παιχνίδια). Χωρίς τον Γούειν Ρούνεϊ θα ταξιδέψει στο Γιόρκσαϊρ η πρωταθλήτρια, με στόχο να επανέλθει μετά από τα "χαστούκια" από Τσέλσι και Μπάγερν. Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μπορούν να συναντηθούν στον τελικό του Europa League, η Λίβερπουλ με τη Φούλαμ θα κοντραριστούν στο "Άνφιλντ". Την εξαιρετικά δυσκατάβλητη Μπέρμιγχαμ υποδέχεται η Μάντσεστερ Σίτι, με στόχο να διατηρήσει την 4η θέση της βαθμολογίας. Την Τετάρτη θα συνεχιστεί η δράση με τέσσερις αγώνες, ξεχωρίζει το λονδρέζικο ντέρμπι ανάμεσα σε Τότεναμ και Άρσεναλ.

Στο FA Cup θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί της διοργάνωσης. Σημαντικότερος εξ' αυτών της Άστον Βίλα με την Τσέλσι, με τους "χωριάτες" να διεκδικούν την πρόκριση τους σε δεύτερο τελικό μέσα στη χρονιά, μετά το χαμένο του Λιγκ Καπ με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι "μπλε" θέλουν να γίνουν η έκτη ομάδα που καταφέρνει να κερδίσει τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και να κάνουν ένα βήμα για το νταμπλ. Οι δύο ομάδες αναμετρώνται δύο εβδομάδες μετά το εντυπωσιακό 7-1 των Λονδρέζων στο "Στάμφορντ Μπριτζ", που αποτελεί τη μία από τις δύο ήττες της ομάδας του Ο' Νιλ εν έτει 2010. Στον άλλο ημιτελικό η Τότεναμ θέλει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις κόντρα στην Πόρτσμουθ και να φθάσει στον τελικό. Οι "πετενοί" έχουν κερδίσει και τα τρία προηγούμενα ραντεβού των ομάδων στο θεσμό.

Στη Serie A (33η αγ.) η Ίντερ έχει δύσκολη αποστολή στην έδρα της Φιορεντίνα, μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο ντέρμπι με τη Γιουβέντους. Οι "νερατζούρι" έχουν να κερδίσουν τρεις αγώνες μακριά από το Μιλάνο και συμπληρώσουν καρέ τότε είναι σίγουρο πως η Ρόμα δεν θα χάσει την ευκαιρία να περάσει πρώτη στη μάχη για το σκουντέτο. Οι "τζιαλορόσι" φιλοξενούν την Αταλάντα και με τον Μίρκο Βούτσινιτς να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση λογικά δεν θα έχουν πρόβλημα. Συνεχίζει στην 3η θέση η Μίλαν, η οποία επίσης παίζει εντός έδρας. Οι "ροσονέρι" συνεχίζουν το κυνήγι της συμπολίτισσας και της ομάδας του Ρανιέρι, αλλά πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσουν το δικό τους τρίποντο στη δύσκολη αναμέτρηση με την Κατάνια. Μετά την ήττα στο τοπικό ντέρμπι από την Κατάνια η Παλέρμο επιστρέφει στο "Ρέντσο Μπαρμπέρα" για να αντιμετωπίσει την Κιέβο, την ώρα που η ισόβαθμη Σαμπντόρια έχει να δώσει το ντέρμπι της πόλης με αντίπαλο την Τζένοα. Στο κυνήγι του "σεντονιού" βρίσκονται Νάπολι και Γιουβέντους, με την "Κυρία" να αναζητά τρόπο να σώσει τη χρονιά.

Στην Bundesliga (30η αγ.) έχουν μείνει πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος και πολλά θα κριθούν στη μάχη του τίτλου από το ντέρμπι της Λεβερκούζεν με την Μπάγερν Μονάχου. Οι "ασπιρίνες" έχουν μείνει αρκετά πίσω και τώρα δίνουν αγώνα για να κρατήσουν την 3η θέση, αφού ο αγωνιστικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Την ίδια ώρα οι Βαυαροί γνωρίζουν πως αν μετά την έδρα της Σάλκε περάσουν με διπλό και από την "Μπάι Αρίνα" τότε ο τίτλος θα καταλήξει σίγουρα στο Μόναχο. Το αποτέλεσμα του ντέρμπι στο Λεβερκούζεν θα περιμένει εναγωνίως η Σάλκε, η οποία λίγη ώρα νωρίτερα στοχεύει στην επιστροφή στις νίκες με αντίπαλο το Ανόβερο. Με το βλέμμα στο Τσάμπιονς Λιγκ η Ντόρτμουντ δοκιμάζεται στην έδρα της Μάιντζ, ενώ Βέρντερ και Αμβούργο έχουν διαφορετικής δυσκολίας αποστολές.

Στην Primera Division (31η αγ.) το ντέρμπι της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα είναι σίγουρο πως θα κρίνει τον εφετινό τίτλο του πρωταθλητή. Χωρίς τον Ιμπραϊμοβιτς, αλλά με το ψυχολογικό προβάδισμα του περυσινού 2-6 και της εξαιρετικής φόρμας του Λιονέλ Μέσι οι Καταλανοί πάνε στη Μαδρίτη για να τελειώσουν το πρωτάθλημα και να πανηγυρίσουν τη διατήρηση των σκήπτρων. Στο αντίπαλο στρατόπεδο βλέπουν το ντέρμπι με την "αιώνια" αντίπαλο ως ευκαιρία να σώσουν τη χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Κακά δεν είναι στα πλάνα του Πελεγκρίνι, σε αντίθεση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που δείχνει έτοιμος να δώσει τέλος στη Μεσι-μάνια.

Από τα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζει το μίνι ντέρμπι της Μαγιόρκα με τη Βαλένθια, με τους γηπεδούχους να ποντάρουν στη δύναμη της έδρας, με στόχο να πλαισιώσουν τις "νυχτερίδες" στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον ίδιο στόχο έχει η Σεβίλη η οποία φιλοξενείται από τη γειτόνισσα Μάλαγα, πολλές ομάδες ερίζουν για την έκτη θέση, προβάδισμα διατηρεί η Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Στη Ligue 1 (35 αγ.) τα σενάρια τίτλου έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, έπειτα από την αδυναμία της Μπορντό να "καθαρίσει" το πρωτάθλημα. Οι Γιρονδίνοι υποχώρησαν στην 5η θέση, μετρώντας δύο παιχνίδια λιγότερα από όλες τις ομάδες που την περνάνε στη βαθμολογία, πλην της πρωτοπόρου Μαρσέιγ, η οποία έχει ένα. Οι Μαρσεγιέζοι θέλουν να αξιοποιήσουν και πάλι το "Βελοντρόμ", αλλά το τοπικό ντέρμπι με της Νις κρύνει κινδύνους. Δύσκολα είναι τα πράγματα και για τους πρωταθλητές του Μπλαν, αφού η Παρί Σεν Ζερμέν αναζητά μία νίκη γοήτρου. Μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ η Λιόν αντιμετωπίζει την πρώην ομάδα του Κλοντ Πιέλ, Λιλ, η οποία έχει πέσει αγωνιστικά, αλλά παραμένει ποιοτικός αντίπαλος. Αφού δεν αξιοποίησαν τις έδρες τους για να περάσουν στην πρώτη θέση, Μονπελιέ και Οσέρ δοκιμάζονται στο "σπίτι" της Λε Μαν και της Νανσί.

Στην Scottish Premiership (33η αγ.) πέφτει η αυλαία της κανονικής περιόδου και το μόνο που διακυβεύεται ουσιαστικά είναι ποια ομάδα εκ των Χαρτς και Σεντ Τζόνστον θα συμμετάσχει στα πλέι οφ της πρώτης εξάδας. Οι "καρδιές" παίζουν εντός με τη Κιλμάρνοκ, την ώρα που η αντίπαλό τους για θα αντιμετωπίσει στο "Πιτόντρι" την Αμπερντίν. Μεσοβδόμαδες υποχρεώσεις έχουν Ρέιντζερς και Σέλτικ, αφού οι "Κέλτες" παίζουν ημιτελικό κυπέλλου με αντίπαλο την Ρος Κάουντι. Στο άλλο παιχνίδι κοντράρονται Νταντί Γιουνάιτεντ και Ρέιθ Ρόβερς.

Στη Superliga (26η αγ.) το ντέρμπι της Μπενφίκα με τη Σπόρτινγκ θα διεξαχθεί την Τρίτη, με τους "αετούς" να καλούνται να αφήσουν πίσω τη συντριβή από τη Λίβερπουλ, η οποία έδωσε τέλος στό όνειρα για ευρωπαϊκά κούπα. Μία πρώτη ευκαιρία για να μειώσει τη διαφορά και να αυξήσει το άγχος στους Λουζιτανούς έχει η Μπράγκα, ταξιδεύοντας στην έδρα της Λεϊσόες. Στο -5 από την ομάδα του Πασιένσια βρίσκεται η Πόρτο και δεν έχει περιθώρια για απώλειες κόντρα στη Ρίο Άβε.

Στην Eredivisie (31η αγ.) η Τβέντε καλείται να δείξει χαρακτήρα σε άλλη μία αγωνιστική και να κάνει άλλο ένα βήμα προς τον τίτλο. Το σύνολο του ΜακΛάρεν φιλοξενεί τη Χέρενφεν, η οποία συνηθίζει να χωλαίνει εκτός έδρας. Άλλο ένα εντός έδρας πάρτι ετοιμάζει ο Άγιαξ, με αντίπαλο τη Φένλο, αλλά δεν του φθάνει μόνο να κερδίσει ο ίδιος για να φθάσει στον τίτλο. Ντέρμπι περιμένει την Αϊντχόφεν, αφού υποδέχεται τη Φέγενορντ στο "Φίλιπς Στάντιον". Αμφότερες δεν έχουν περιθώρια απώλειες, αφού και η ομάδα του Ρότερνταμ παλεύει για να κρατήσει την 4η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: