Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ο καθοδηγητής Ζιλμπέρτο

http://www.gazzetta.gr/media/k2/items/cache/3ef0b9c5cc31b47e906b2025f474916a_L.jpg?943912800?943912800?943912800Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του για την εθνική και το Μουντιάλ τονίζοντας πως καθοδηγεί τους νέους παίκτες. Για τον Παναθηναϊκό ανέφερε πως είναι καλά στην Ελλάδα αλλά θα ήθελε μια μέρα να φορέσει και πάλι την φανέλα της Ατλέτικο Μινέιρο.Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του για την εθνική και το Μουντιάλ τονίζοντας πως καθοδηγεί τους νέους παίκτες. Για τον Παναθηναϊκό ανέφερε πως είναι καλά στην Ελλάδα αλλά θα ήθελε μια μέρα να φορέσει και πάλι την φανέλα της Ατλέτικο Μινέιρο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στο «Terceiro Tempo»:

Είσαι ένας από τους ποδοσφαιριστές που έχουν γνωρίσει τη μεγαλύτερη κριτική στη διάρκεια της θητείας του Ντούνγκα και όμως σε χρησιμοποιεί πάντα. Πως μπορείς και ζεις με τόσα σχόλια;

"Νομίζω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η κριτική έχει μια προέλευση. Στη χειρότερη περίοδο μου, η κριτική σχετιζόταν με την τελευταία μου χρονιά στην Άρσεναλ, γιατί αγωνιζόμουν ελάχιστα και οι φίλαθλοι αναρωτιόνταν πως με καλούσε (σ.σ. ο Ντούνγκα) στην Εθνική. Και μάλιστα είχα θέση στο βασικό σχήμα. Τότε ήταν μια δύσκολη περίοδος, οι κριτικές ήταν έντονες. Αλλά εγώ προσπαθούσα να δω την θετική πλευρά τους.

Δεν πίστευα ότι όλοι ήταν λάθος, έβλεπα την πραγματικότητα και την αποδεχόμουν. Είχα απογοητευτεί με ορισμένους, αλλά άλλους τους κατανοούσα. Ήμουν υποχρεωμένος να το ξεπεράσω με σκληρή δουλειά. Στην Εθνική ισχύει το εξής: Πρέπει να... σκοτώνεις ένα λιοντάρι κάθε μέρα".

Θεωρείς ότι ίσως η θέση που αγωνίζεσαι σε αδικεί; Η αθόρυβη δουλειά δεν εκτιμάται πάντα. Ο Ντούνγκα και ο Έμερσον είναι παρόμοια παραδείγματα.

"Τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, ειδικότερα μετά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Πάρα πολλοί φίλαθλοι συνειδητοποίησαν το ρόλο μου μέσα στην ομάδα. Δεν πρέπει να σκοράρω ή να περάσω την κάθετη πάσα στον επιθετικό. Διότι έχουμε ποδοσφαιριστές με την ποιότητα να κάνουν αυτά τα δύο καλύτερα από μένα: τους Κακά, Ρομπίνιο, Λουίς Φαμπιάνο, Ραμίρες, Ελάνο. Οπότε εγώ πρέπει να προσέχω την κατάσταση στα μετόπισθεν. Αυτή είναι η δουλειά μου".

Ο Ντούνγκα δίνει συμβουλές στους ποδοσφαιριστές σχετικά με την καριέρα τους στο ποδόσφαιρο; Όπως σε μια μεταγραφή για παράδειγμα;

"Μας μιλάει πολύ. Θεωρώ ότι είναι ευθύς, ήρεμος και κατασταλαγμένος. Αναρωτιέται τι συμβαίνει σε κάθε ομάδα. Θέλει να ενημερώνεται για τους ποδοσφαιριστές του. Όχι μόνο με μένα. Μιλήσαμε τον καιρό που πήρα μεταγραφή από την Άρσεναλ στον Παναθηναϊκό. Ο κύριος λόγος που πήγα στην Ελλάδα ήταν για να παίζω, να διατηρούμε σε φόρμα και να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τους άλλους ποδοσφαιριστές. Στην Άρσεναλ δεν ήμουν σίγουρος για το μέλλον μου".

Είσαι ο αρχηγός και ένας από τους πιο έμπειρους. Ο Ντούνγκα σου ζητάει να καθοδηγείς τους νεώτερους;

"Ναι, πάντα μου ζητάει να δίνω συμβουλές στους νεώτερους που καλούνται στην Εθνική. Είναι σημαντικό, πάντα ήταν. Όσοι έχουν απομείνει από το 2006 ξέρουν το κλίμα στην ομάδα. Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά"

Ήσουν μέλος της Βραζιλίας που στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου το 2002. Τι μπορεί να μεταλαμπαδευτεί από εκείνη στην τωρινή ομάδα;

"Πολλά, αν και η ομάδα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Είμαστε μόνο εγώ και ο Λούσιο από τότε. Τώρα το βλέπω σαν μια καλή σύγκριση. Ένα στοιχείο που η ομάδα δεν έχει χάσει, είναι το πνεύμα του νικητή. Δεν υστερεί σε ποιότητα επίσης. Από εκεί και πέρα, είναι πρώιμο να κάνουμε συγκρίσεις. Στο τέλος θα κάνουμε ταμείο".

Συμφωνείς με την κριτική που έγινε το 2006 αναφορικά με την προετοιμασία της ομάδας;

"Ίσως η τοποθεσία δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Το πρόβλημα ήταν κυρίως με τους οπαδούς που έβλεπαν τους αγώνες. Οι ποδοσφαιριστές φοβόντουσαν να προπονηθούν δυνατά, να τα δώσουν όλα. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θεωρώ ότι αυτός ήταν ο λόγος της αποτυχίας. Η ομάδα δεν απόδωσε τα αναμενόμενα, ακόμα και από άποψη ποιότητας. Το 2002, η ομάδα είχε μια δύσκολη αρχή με την Τουρκία και μετά... απογειώθηκε και πήρε τον τίτλο. Αυτό δεν έγινε το 2006. Για να είμαι ξεκάθαρος όμως, αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που μας οδήγησαν στην αποτυχία".

Είσαι ο αρχηγός. Πως είναι οι σχέσεις του Ντούνγκα με τους διεθνείς;

"Σε όλη αυτή την περίοδο είναι όσο περισσότερο μπορεί σωστός στις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές. Το δείχνει κάθε μέρα. Έχει προσπαθήσει πολύ να το πετύχει και να είναι δίκαιος με όλους".

Πιστεύεις ότι η 23άδα του Ντούνγκα για το Μουντιάλ έχει κλείσει; Ο Ροναλντίνιο έχει πιθανότητες να κληθεί;

"Νομίζω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ομάδας έχει κλείσει. Για τους άλλους, δεν γνωρίζω τις σκέψεις του Ντούνγκα. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ισότητα μεταξύ όλων των ποδοσφαιριστών. Θα δούμε τι θα γίνει. Όλοι ανυπομονούν. Περιμένουμε με αυτοπεποίθηση μέχρι να ανακοινωθεί η λίστα και σίγουρα όχι χωρίς ανυπομονησία".

Αγωνίζεσαι στην Ευρώπη από το 2002. Σκοπεύεις να ολοκληρώσεις την καριέρα σου εκεί;

"Είμαι πολύ καλά εδώ. Τώρα το ποδόσφαιρο είναι ζωντανό, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα, ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει. Θα ήθελα μια μέρα να φορέσω ξανά τη φανέλα της Ατλέτικο Μινέιρο. Αλλά προς το παρών είμαι στην Ευρώπη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: