Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Από τον Προβατά στην Άρσεναλ

http://www.sportdog.gr/Articles/Images/sd12/imgv3b_w6qCVtVFVi.jpgΟ Στάθης Ταυλαρίδης, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ΑΕΚ, είχε την… ευλογία να «σπουδάσει» το ποδόσφαιρο στη μεγάλη σχολή της Άρσεναλ με τον μεγάλο «δάσκαλο», Αρσέν Βενγκέρ και… συμμαθητές παίκτες όπως ο Τιερί Ανρί και ο Ντένις Μπέργκαμπ. Ήταν κάτι που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ως πιτσιρικάς στον Προβατά Σερρών, όπου γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1980.

Ντεμπούτο στο Κύπελλο

Στα δεκαέξι του χρόνια –και αφού είχε παίξει στην ομάδα του χωριού του- πήγε στον Ηρακλή και έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της ομάδας της Θεσσαλονίκης σε αγώνα Κυπέλλου. Συγκεκριμένα, στις 13 Νοεμβρίου 1996, έπαιξε για 19 λεπτά στην αναμέτρηση με τον ΑΟ Πύργου. Αυτή ήταν και η μοναδική του εμφάνιση εκείνη τη χρονιά, ενώ την επόμενη (1997-98) αγωνίστηκε μόλις δύο φορές στο Πρωτάθλημα, άλλες τόσες στο Κύπελλο αλλά έπαιξε και το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι. Χρησιμοποιήθηκε για δεκαπέντε λεπτά στην ήττα του Ηρακλή με 4-1 από την Τορπέντο Μόσχας για το Ιντερτότο.

Τη νέα σεζόν οι συμμετοχές αυξήθηκαν καθώς έφτασε στις δώδεκα, ενώ πέτυχε και το πρώτο του τέρμα κόντρα στον Απόλλωνα Αθηνών (3-1). Πάντως, σε επίπεδο Κυπέλλου είχε ήδη σκοράρει σε αγώνα απέναντι στον Ολυμπιακό.

Το… άλμα στην Άρσεναλ

Μετά από δύο «γεμάτες» χρονιές στον Ηρακλή (έκανε και τέσσερις συμμετοχές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), ήρθε η ώρα για το μεγάλο άλμα. Ο Ταυλαρίδης βρέθηκε στην Άρσεναλ στα μισά της σεζόν 2001-02 αφού ο Αρσέν Βενγκέρ είχε συλλέξει –μέσω του τμήματος σκάουτινγκ- πολύ καλές πληροφορίες για την αγωνιστική του αξία. Εκεί, όμως, δεν «έπιασε» αφού δεν ήταν δυνατόν να… βγάλει εκτός ενδεκάδας τούς Σολ Κάμπελ και Κόλο Τουρέ. Ως και τον Ιανουάριο του 2004, που έμεινε στην Άρσεναλ, αγωνίστηκε μόλις για δεκατέσσερα λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ήταν το τελευταίο ματς του 2003 και η Άρσεναλ συνέτριψε 6-1 τη Σαουθάμπτον. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Βενγκέρ είχε ξεκουράσει ορισμένους παίκτες μιας και επρόκειτο σε λίγες ημέρες να παίξουν στον τελικό του Κυπέλλου, πάλι κόντρα στη Σαουθάμπτον. Παράλληλα, με τους «κανονιέρηδες» είχε και οκτώ συμμετοχές σε Λιγκ Καπ. Στο δεύτερο μισό της περιόδου 2002-03 είχε παραχωρηθεί με υποσχετική στην Πόρτσμουθ (Α’ Κατηγορία) και έπαιξε σε τέσσερα ματς.

«Δανεικός» (στη Λιλ) και… αγύριστος!

Το 2004 δόθηκε «δανεικός» στη Λιλ, η οποία το καλοκαίρι απέκτησε τα δικαιώματά του. Στη γαλλική ομάδα είχε 93 συμμετοχές και δύο γκολ στο Πρωτάθλημα αλλά το σημαντικό είναι ότι απέκτησε πλούσια εμπειρία σε ευρωπαϊκά Κύπελλα. Έπαιξε συνολικά 23 ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ (μάλιστα το 2006 βρέθηκε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ) αλλά και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Όμως, το 2007 αποφάσισε να γυρίσει σελίδα στην καριέρα του και μεταγράφηκε στη Σεντ Ετιέν υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Τα δύο πρώτα χρόνια έπαιξε 60 παιχνίδια στο Σαμπιονά (και επτά στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου αντιμετώπισε και τον Ολυμπιακό) αλλά φέτος έχει μόλις έξι.

Δύο συμμετοχές στην Εθνική

Στην Εθνική ομάδα έχει αγωνιστεί μόνο δύο φορές για το Κονφεντερέισονς Καπ. Το πρώτο ματς ήταν αυτό με την Ιαπωνία στις 19 Μαΐου 2005, στο οποίο η Ελλάδα γνώρισε την ήττα με 1-0. Αγωνίστηκε για 31 λεπτά. Τρεις ημέρες αργότερα έπαιξε και κόντρα στο Μεξικό (0-0) για δεκαέξι λεπτά.

Ο Ταυλαρίδης αποτέλεσε –πολλές φορές- στόχο ελληνικών ομάδων. Τον Δεκέμβριο είχε ακουστεί έντονα το όνομά του για τον Παναθηναϊκό αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Επίσης, υπήρξαν φήμες και για τον Άρη. Παράλληλα, παλαιότερα είχε δεχθεί πρόταση από την Μπάγερ Λεβερκούζεν αλλά και την Παρί Σεν Ζερμέν, όμως δεν υπήρξε… χάπι εντ.

Κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Ταυλαρίδη:

* Το καλοκαίρι παντρεύτηκε τη Μις Ελλάς 2002, Κατερίνα Γεωργιάδου και έχουν μία κόρη, την Αναστασία.

* Αγαπημένο του νούμερο είναι το «4» αλλά και το «5», που φορούσε στην ομάδα του χωριού του.

* Πάντα έχει μαζί του μία εικόνα της Παναγίας, ενώ πηγαίνει και στο Άγιο Όρος.

* Πριν από τους αγώνες ακούει μουσική προκειμένου να χαλαρώσει.

* Όταν πήγε στη Λιλ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με τη γλώσσα αλλά τον βοήθησαν Έλληνες, μόνιμοι κάτοικοι της πόλης.

* Σε ένα από τα πρώτα ματς με τη Λιλ, κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, έβαλε αυτογκόλ. Όμως, μετά το τέλος του ματς, οι οπαδοί της ομάδας του, που την είχαν ακολουθήσει στο Παρίσι, τον χειροκρότησαν θερμά αναγνωρίζοντας την προσπάθειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: