Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Κομπάρσοι οι Έλληνες στη Σούπερ Λιγκ


Το σήμα του Π.Σ.Α.Π. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι κομπάρσοι στο πρωτάθλημα της χώρας τους. Στο τελευταίο πρωτάθλημα, στα παιχνίδια της κανονικής περιόδου, χρησιμοποιήθηκαν 475 ποδοσφαιριστές από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκα. Από αυτούς οι 261 είναι ξένοι. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσους ξένους ποδοσφαιριστές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πέρσι ήταν 210 και πρόπερσι 200 και στα προηγούμενα χρόνια παρά την σαφή αυξητική τάση που παρατηρείται από την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση απελευθέρωσε τις μετακινήσεις των κοινοτικών ποδοσφαιριστών σε όλες τις χώρες που είναι μέλη της και πλέον κανείς από αυτούς δε λογίζεται ως ξένος, ο αριθμός τους ήταν κάτω από ένα σχετικό έλεγχο.

Πλέον, κάθε ομάδα στην Σούπερ Λίγκα έχει στο δυναμικό της, κατά μέσο όρο,17 ξένους ποδοσφαιριστές. Η αναλογία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη εκτός από το Αυστριακό καθώς και στην Γερμανία έχει πολλούς ξένους αλλά μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν και την γερμανική υπηκοότητα αφού είτε γεννήθηκαν εκεί είτε είναι από μικροί στα τμήματα υποδομής των ομάδων της Μπουντεσλίγκα.

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν στο τελευταίο πρωτάθλημα μας δεν ήταν πιο πολλοί από 214. Κι από αυτούς οι 22 είναι νεαροί οι οποίοι έπαιξαν μόνο σε ένα ματς, όταν πια όλα είχαν κριθεί στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές.

Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ελλάδα προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Από 80 χώρες.

Προφανώς, οι ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με τους Έλληνες κι έτσι η υπεροχή τους απέναντι στους ντόπιους ποδοσφαιριστές δεν είναι μόνο αριθμητική αλλά κι απόλυτα ουσιαστική.

Από τους 156 ποδοσφαιριστές που είχαν συμμετοχή σε τουλάχιστον 20 από τα 30 ματς του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα κι άρα ήταν αυτοί που αποτελούσαν ουσιαστικά τον κορμό των ομάδων οι 85 είναι ξένοι κι οι Έλληνες περιορίζονται μόλις στους 71.

Εάν ενδιαφέρεται κανείς για την ελληνικότητα του πρωταθλήματος μας πρέπει να κινηθεί γρήγορα αφού δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερο χαμένο χρόνο.

Αλλωστε, στη σαιζόν 2009-2010 οι 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκα είχαν προϋπολογισμούς συνολικής αξίας 280.000.000 ευρώ.

Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει το σύνολο των χρημάτων που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν από τις ομάδες για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών τους, τις αμοιβές προπονητών, τα έξοδα για μεταγραφές, μετακινήσεις, τις δαπάνες για το υπαλληλικό προσωπικό αλλά και για τη συντήρηση γηπέδων και γραφείων όπως κι άλλα λειτουργικά κόστη.

Μέρος από αυτά τα χρήματα οφείλεται από τις ομάδες αφού δεν έχουν φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Υποτίθεται ωστόσο ότι θα πρέπει να δώσουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί.

Τα πιο πολλά χρήματα ωστόσο δίδονται για μεταγραφές κι αμοιβές ξένων ποδοσφαιριστών.

Η ελληνοποίηση του πρωταθλήματος μας θα είναι σωτήρια λύση για το ταμείο των ομάδων. Ο Παναθηναϊκός έχει 14 Έλληνες και 11 ξένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του, ο Ολυμπιακός 15 Έλληνες και 17 ξένους, η ΑΕΚ 12 Έλληνες και 18 ξένους, ο ΠΑΟΚ 10 Έλληνας και 16 ξένους κι ο Αρης 9 Έλληνες και 20 ξένους.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι κάθε χρόνο λιγοστεύουν τα Ελληνόπουλα με ταλέντο που παίρνουν χρόνο συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα. Υπάρχουν παιδιά με προοπτικές και ποιότητα αλλά είναι λίγα και ο αριθμός τους γίνεται, σταδιακά, ακόμα πιο μικρός. Στη σαιζόν 2009-2010 δεν ήταν πιο πολλοί από 30 οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ηλικίας από 18 έως και 22 ετών οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν έστω σε 2-3 παιχνίδια του πρωταθλήματος. Από αυτά τα παιδιά θα πρέπει να στελεχωθούν οι Εθνικές μας ομάδες. Τι προσκλήσεις θα γίνουν όταν σε λίγο δε θα υπάρχουν παρά ελάχιστοι διαθέσιμοι παίκτες ;

Ιδανικά, υπάρχει μία 18άδα που αποτελείται από τους εξής παίκτες.

ΧΡΥΣΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Στρατηλάτης (Λεβαδειακός) 1988-7 συμμετοχές στην εφετινή σεζόν.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αργυρόπουλος (Αστέρας Τρίπολης) 1990-18 συμμετοχές Ιωαννίδης (Ηρακλής) 1988-5 συμμετοχές Μανωλάς (ΑΕΚ) 1991-6 συμμετοχές Κ. Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός) 1992-3 συμμετοχές

ΜΕΣΟΙ: Αργυρίου (Πανθρακικός) 1988-24 συμμετοχές Γκέντσογλου (ΑΕΚ) 1990-12 συμμετοχές Τάτος (Ατρόμητος) 1989-19 συμμετοχές Κουτσιανικούλης (ΠΑΟΚ) 1988-25 συμμετοχές

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Βασιλείου (Λεβαδειακός) 1991-14 συμμετοχές Νίνης (Παναθηναϊκός) 1990---26 συμμετοχές

ΠΑΓΚΟΣ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ: Ταΐρης (Πανθρακικός ) 1989-5 συμμετοχές.
ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: Μπουκουβάλας (Λάρισα)1988-15 συμμετοχές
ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: Μπέρτος (Ξάνθη) 1989 συμμετοχές
ΜΕΣΟΣ: Καραγκούνης (Ατρόμητος) 1991-10 συμμετοχές
ΜΕΣΟΣ: Σιόβας (Πανιώνιος) 1988-15 συμμετοχές
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ: Νικλιτσιώτης (Ολυμπιακός) 1991-2 συμμετοχές
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ: Βέλλιος (Ηρακλής)1992-8 συμμετοχές

Υπάρχουν κι άλλα παιδιά, όπως οι Σοϊλέδης, Βαλεριάνος, Φετφατζίδης του Ολυμπιακού, ο Παυλής της ΑΕΚ, ο Καρέλλης του Εργοτέλη, ο Βουτσιάς κι ο Γιάντσης του Ηρακλή, ο Γιάννου της Καβάλας, ο Στόκος του Πανθρακικού, ο Σιστραβάνης της Λάρισας.

Όλοι αυτοί έχουν γεννηθεί από το 1988 κι έπειτα. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των 28 ποδοσφαιριστών που εντοπίσαμε και που ίσως μπορούν να φθάσουν τους 30 αν υποθέσουμε ότι ξεχάσαμε ορισμένους, είναι μικρός.

Το ελληνικό πρωτάθλημα θα έπρεπε να παρουσιάζει περισσότερα νέα παιδιά ώστε από αυτά να μείνουν εντέλει στο προσκήνιο όσα χρειάζονται στις ομάδες.

Του χρόνου τέτοια εποχή, πάντως, θα πρέπει να μη μιλάμε για ταλέντα αλλά για έτοιμους ποδοσφαιριστές και φυσικά είναι απαραίτητο να υπάρχουν περισσότερα Ελληνόπουλα στο πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: