Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ 2010 ΗΠΑ - Γκάνα 1-2 (παρ.) Στούς 8 η Γκάνα..

Η Γκάνα νίκησε με 2-1 τις ΗΠΑ στην παράταση και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει την Ουρουγουάη.


Οι Αφρικανοί πήραν δύο φορές προβάδισμα, στα πρώτα λεπτά του αγώνα με τον Κέβιν Πρινς-Μποόατενγκ και στα πρώτα λεπτά της παράτασης με τον Ασαμόα Γκιάν.

Ο τελευταίος σκόραρε για τρίτη φορά στην διοργάνωση, όπως και ο Λάντον Ντόνοβαν, ο οποίος είχε ισοφαρίσει με πέναλτι στο 62', πετυχαίνοντας μάλιστα αυτός τέρμα για τρίτο σερί ματς.

Η Γκάνα έγινε έτσι η τρίτη αφρικανική χώρα που φτάνει στους "8" μετά το Καμερούν (1990) και την Σενεγάλη (2002), ενώ εντυπωσιακό είναι πως αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της σε Μουντιάλ, με την πρώτη 4 χρόνια πριν να έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι τους "16", όπου αποκλείστηκε από την Βραζιλία.

ΗΠΑ - Γκάνα 1-2

Σκόρερς: 62' πέν. Ντόνοβαν / 5' Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ, 93' Ασαμόα Γκιάν
Γήπεδο: "Royal Bafokeng", Ρούστενμπεργκ
Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

Οι ΗΠΑ είχαν το πρώτο καλό σουτ του αγώνα με τον Ντέμπσεϊ στο 5' (μπλόκαρε ο Κίνγκσον), αλλά οι Γκανέζοι ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ στο ίδιο λεπτό.

Έπειτα λοιπόν από λάθος του Κλαρκ στον χώρο του κέντρου ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ πήρε την μπάλα και έφυγε στην αντεπίθεση, την ολοκλήρωσε μόνος του κάνοντας σουτ με το αριστερό έξω από την περιοχή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Τιμ Χάουαρντ έχει ευθύνη για το τέρμα, καθώς το δέχτηκε χαμηλά στην κλειστή του γωνία.

Είχαν την πρωτοβουλία οι Αφρικανοί στο πρώτο ημίχρονο με τον Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ να είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης, κάνοντας άλλα δύο σουτ στο 12' και το 29'.

Ενδιάμεσα οι ΗΠΑ απείλησαν χωρίς τελική προσπάθεια, μετά την ωραία κάθετη πάσα του Ντέμπσεϊ για τον Μπράντλεϊ που έκανε την σέντρα από αριστερά και μπλοκάρε ο Κίνγκσον προ του Φίντλεϊ.

Η πρώτη πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα του Μπομπ Μπράντλεϊ ήρθε στο 35' έπειτα από λάθος της γκανέζικης άμυνας και πάσα του γιου του (Μπράντλεϊ) στον Φίντλεϊ, ο οποιος βγήκε τετ-α-τετ, με τον Κίνγκσον, αλλά ο τελευταίος απέκρουσε με το πόδι το πλασέ του.

Ο Κουάντουο Ασαμόα είχε τις δύο τελευταίες ευκαιρίες στο πρώτο μέρος. Στο 43' το σουτ του πέρασε άουτ, χωρίς να ανησυχήσει ο Χάουαρντ, όμως στο 37' ο πορτιέρο των ΗΠΑ είχε αποκρούσει εντυπωσιακά στο τετ-α-τετ του Γκανέζου, έπειτα από λάθος του ΝτεΜέριτ.

Το δεύτερο ημίχρονο

Οι Αμερικανοί μπήκαν πολύ δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και στο 47' έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσουν.

Η μπάλα από δεξιά έφτασε στον Ζόσι Άλτιντορ στο ύψος του πέναλτι και αυτός ψύχραιμα άφησε στον Μπένι Φάιλαμπερ που βρέθηκε μόνος με τον Κίνγκσον, πλάσαρε τεχνικά αλλά ο τελευταίος απέκρουσε εντυπωσιακά ξανά.

Τα σουτ του Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ στο 51' και του Ασαμόα Γκιάν στο 54' πέρασαν άουτ, ενώ στην απέναντι εστία ο Νόνοβαν έκανε την σέντρα στο 54' και οι Άλτιντορ και Ντέμπσεϊ και δεν κατάφεραν να μπουν στην πορεία της για να την στείλουν στα δίχτυα.

Ο Κλιντ Ντέμπσεϊ έκανε εντυπωσιακή προσπάθεια στο 61', πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Τζον Μενσά, μπήκε στην περιοχή και τον ανέτρεψε ο Τζόναθαν Μενσά, με τον Ούγγρο διαιτητή να δίνει πέναλτι.

Ο Λάντον Ντόνοβαν ανέλαβε την εκτέλεση σκοράροντας για τρίτο σερί ματς στην διοργάνωση, με την μπάλα να χτυπά στο αριστερό δοκάρι και να καταλήγει στα δίχτυα.

Στο 76' ο Μπράντλεϊ έχασε σπουδαία ευκαιρία, αφού από πάσα του του Άλτιντορ βγήκε μόνος από αριστερά με τον Κίνγκσον, αλλά ο τελευταίος μπλόκαρε εκ νέου το αριστερό σουτ.

Ακόμη πιο μεγάλη ήταν η ευκαιρία στο 81' για τους Αμερικανούς με τον Μποκανέγκρα να κάνει εντυπωσιακή μπαλιά στον Άλτιντορ, ο οποίος βγήκε στην πλάτη της άμυνας και πέφτοντας έκανε το πλασέ με το αριστερό, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

H παράταση

Η παράταση είχε ανάλογο ξεκίνημα για την Γκάνα με αυτό του αγώνα, καθώς προηγήθηκε εκ νέου στο 93' με τον Ασαμόα Γκιάν να σκοράρει για τρίτη φορά στην διοργάνωση.

Ο Αντρέ Αϊέου έκανε εντυπωσιακή μπαλιά από την άμυνα και ο Ασαμόα Γκιάν κοντρόλαρε με τον στήθος, μπήκε στην περιοχή, έμεινε όρθιος παρά την πίεση δύο αμυντικών και με άριστο σουτ στην κίνηση με το αριστερό νίκησε τον Χάουαρντ για το 2-1 υπέρ των Αφρικανών.

Τρία λεπτά αργότερα οι Αμερικανοί είχαν μια καλή στιγμή με τον Φάιλαμπερ να σουτάρει μέσα από την περιοχή με δύναμη και την μπάλα να κοντράρει σε έναν από τους πολλούς αμυντικούς, ενώ στο 98' ο Μορίς Εντού πήρε την κεφαλιά μετά από κακή έξοδο του Κίνγκσον, αλλά ήταν άστοχος.

Η ομάδα των ΗΠΑ προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει για δεύτερη φορά στην ισοφάρισε και έμεινε εκτός Μουντιάλ στην φάση των "16", όπως και τέσσερα χρόνια πριν.

ΗΠΑ: Χάουαρντ, Τσερούντολο, ΝτεΜέριτ, Μποκανέγκρα, Μπόρνσταϊν, Κλαρκ (31' Μορίς Εντού), Μπράντλεϊ, Ντέμπσεϊ, Ντόνοβαν, Άλτιντορ (90' Έρκουλες Γκόμες), Φίντλεϊ (46' Φάιλαμπερ).
ΓΚΑΝΑ: Κίνγκσον, Ίνκουμ (113' Μουντάρι), Πάντσιλ, Τζον Μενσά, Τζόναθαν Μενσά, Σάρπεϊ (73' Άντι), Ανάν, Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ (78' Άπια), Κουάντουο Ασαμόα, Αντρέ Αϊέου, Ασαμόα Γκιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: