Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ντέρμπι αναμνήσεων και επιστροφών

Οι Ζέεντορφ και Ιμπραΐμοβιτς της Μίλαν αντιμέτωποι σήμερα (2η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ) με τον Αγιαξ, στον οποίο αναδείχθηκαν .
Oι δύο ομάδες έχουν κατακτήσει τα 11 από τα 55 τρόπαια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Αγιαξ (τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης) και η Μίλαν (με επτά τρόπαια στην κατοχή της) συγκρούονται απόψε στην «Αμστερνταμ Αρένα» για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, σε μια αναμέτρηση που ξυπνάει μνήμες τελικών: το 1969 οι Ροσονέρι διέλυσαν (4-1) την τότε ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το 1973 χωρίς τον Γιόχαν Κρόιφ στη σύνθεσή του ο Αίαντας συνέτριψε (6-0) τη Μίλαν κατακτώντας το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ενώ το 1995 τα τρομερά μωρά του κ. Λουίς φαν Γκάαλ κατακτούσαν για τελευταία φορά την κορυφή της Ευρώπης νικώντας (1-0) και γκρεμίζοντας την ιταλική ομάδα από την κορυφή. Ενας από τους παίκτες εκείνου του Αγιαξ ήταν και ο Κλάρενς Ζέεντορφ , ο μοναδικός που έχει καταφέρει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις διαφορετικές ομάδες, καθώς εκείνη την επιτυχία ακολούθησαν αντίστοιχες με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1998) και τη Μίλαν (2003, 2007).

Ο 34χρονος μέσος επιστρέφει στο Αμστερνταμ για να αντιμετωπίσει την ομάδα που τον ανέδειξε, αλλά και τον αδελφικό φίλο του Αντρέ Οϊγερ με τον οποίο ήταν συμπαίκτες στα παιδικά τμήματα του Αγιαξ. Απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε θα τεθεί και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, με τον οποίο στη σύνθεσή του ο Αγιαξ είχε στεφθεί για τελευταία φορά πρωταθλητής Ολλανδίας, το 2004! Εκτοτε ο βοσνιακής καταγωγής σουηδός διεθνής επιθετικός αγωνίστηκε στη Γιουβέντους, στην Ιντερ και στην Μπαρτσελόνα, ενώ από εφέτος βαδίζει στα χνάρια των άσων του Αίαντα που στο παρελθόν είχαν μετακομίσει στο Μιλάνο, όπως ο Μάρκο φαν Μπάστεν, ο Φρανκ Ράικαρντ , ο Πάτρικ Κλάιφερτ, ο Εντγκαρ Ντάβιτς κ.ά.

Εκτός από τους ολλανδούς άσους της Μίλαν που επιστρέφουν στο Αμστερνταμ, συγκινησιακά φορτισμένη θα είναι και η αναμέτρηση της Τσέλσι με τη Μαρσέιγ του κ. Ντιντιέ Ντεσάν, αφού ο γάλλος τεχνικός είχε περάσει κάποια από τα τελευταία χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του στους Μπλε του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: