Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κόκκινη του Βασσάρα στον ποδοσφαιρικό τζόγο από διαιτητές.

Τον Κώδικα Δεοντολογίας υπενθύμισε (μιλώντας στο «Βήμα FΜ») ο υπεύθυνος της ΕΠΟ για την ανάπτυξη της διαιτησίας διευκρινίζοντας ότι τα «πόθεν έσχες» των ρέφερι είναι στη διάθεση του εισαγγελέα .
Oι διαιτητές δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν στοίχημα, υπογράμμισε ο υπεύθυνος της ΕΠΟ για την ανάπτυξη της διαιτησίας κ. Κύρος Βασσάρας μιλώντας χθες στο «Βήμα FΜ». « Βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας σαφώς και δεν μπορεί ένας διαιτητής να ποντάρει σε αγώνες στο στοίχημα, τουλάχιστον στο ελληνικό πρωτάθλημα, αν και για εμένα δεν θα έπρεπε γενικά να ασχολείται με το στοίχημα» υπογράμμισε ο κ. Βασσάρας.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση έχει επιβληθεί προ πολλών ετών από τη FΙFΑ και ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την ΕΠΟ, που υιοθέτησε τη σχετική διάταξη του Κώδικα Δεοντολογίας της διεθνούς ομοσπονδίας στην οποία αναφέρεται ότι απαγορεύεται στους αξιωματούχους να λαμβάνουν μέρος, άμεσα ή έμμεσα, σε στοιχηματισμούς, πονταρίσματα, κληρώσεις και γεγονότα που συνδέονται με ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ωστόσο επειδή η ΕΠΟ υιοθέτησε πριν από λίγους μήνες τον σχετικό κώδικα δεν σημαίνει ότι οι έλληνες αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου μπορούσαν να παίζουν στοίχημα, καθώς το δίκαιο της FΙFΑ υπερισχύει και καλύπτει οποιεσδήποτε παραλείψεις στο δίκαιο κάθε εθνικής ομοσπονδίας.

Για το «πόθεν έσχες» των διαιτητών ο κ. Βασσάρας διευκρίνισε ότι οι διαιτητές αλλά και όλοι όσοι συνεργάζονται με την ΕΠΟ υποβάλλουν εδώ και χρόνια δήλωση «πόθεν έσχες» η οποία είναι στη διάθεση του αρμόδιου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Παράλληλα τόνισε ότι «τα όργανα που επιστατούν τη Δικαιοσύνη έχουν υποχρέωση να κάνουν όλες τις ενέργειες ώστε να διασφαλίσουν ένα σωστό ποδόσφαιρο.Οι ειδήσεις και οι παραειδήσεις δεν κάνουν καλό στο ποδόσφαιρο,γιατί όποιος και να τις ακούσει θα σχηματίσει στην άκρη του μυαλού του μια δυσπιστία που τη μεταφέρει στο γήπεδο».

Ως προς το πρόγραμμα ανάπτυξης της διαιτησίας το οποίο η ΕΠΟ υλοποιεί από πέρυσι σε συνεργασία με την UΕFΑ, ο κ. Βασσάρας ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο καταρτίστηκε λίστα με 1.000 νέους διαιτητές σε όλη τη χώρα παρέχοντας τη δυνατότητα «να επιλέξουμε τους καλύτερους βάσει της μόρφωσης και της προσωπικότητάς τους και να μην αναγκαζόμαστε να επιλέγουμε κάποιον επειδή δεν έχουμε άλλον». Εξάλλου ο πρόεδρος της Ενωσης Β΄- Γ΄ Εθνικής κ. Σπύρος Καλογιάννης δήλωσε ότι έπειτα από συμφωνία με τον ΟΠΑΠ θα σταματά η χρηματοδότηση στις ομάδες που στο μέλλον θα εμπλέκονται σε ύποπτα παιχνίδια: «Αν έρχεται ένας φάκελος από την UΕFΑ και υπάρχουν σκιές για ένα παιχνίδι,ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η Δικαιοσύνη, αποφασίσαμε να μην παίρνουν χρήματα οι εμπλεκόμενες ομάδες ούτε από την Ενωσηούτε από τον ΟΠΑΠ».

2


Δεν υπάρχουν σχόλια: