Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ολοι στο άρθρο... 143 (44+99)

Ένα ακόμη εγχείρημα για την διάσωση εταιριών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε καθεστώς πτώχευσης, δείχνει ότι πέφτει στο κενό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", η Κυβέρνηση εξετάζει πλέον πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησης του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα που αφορά προβληματικές ανώνυμες εταιρίες και την επαναφορά του άρθρου 44, αλλά σε βελτιωμένη... έκδοση.
Θα αναρωτηθεί κανείς, τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον ελληνικό αθλητισμό; Κι όμως, αν κανείς λάβει υπόψη ότι εδώ και αρκετά χρόνια στα επαγγελματικά πρωταθλήματα λαμβάνουν μέρος αθλητικές ανώνυμες εταιρίες και συνυπολογίσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι τουλάχιστον προβληματικές, έχοντας χρέη απέναντι σε Δημόσιο και τρίτους, θα αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους, πρόκειται για ένα ζήτημα που (αν δεν απασχολεί), θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για εταιρίες (π. χ. ΚΑΕ ΠΑΟΚ) που υπάχθηκαν στο άρθρο 99, προσδοκώντας στην σταδιακή αποπληρωμή των χρεών και (κυρίως) στην αποφυγή κάθε ενδεχομένου κατάσχεσης περιουσίας.
Εξάλλου κι άλλες αθλητικές ανώνυμες εταιρίες σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την συγκεκριμένη νομική διάταξη.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο δεν προχωρούσε. Κρίθηκε χρονοβόρο και αναποτελεσματικό.
"Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, μόνο το γεγονός ότι από τις χίλιες και πλέον αιτήσεις που έχουν υποβληθεί τον τελευταίο χρόνο στα δικαστήρια της χώρας, έχουν φτάσει έως την επικύρωση, όπως λέγεται, συμφωνίες που μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χερών, αποδεικνύει - σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον Υπουργό Επικρατείας - ότι το εισαχθέν νέο σύστημα 'δεν περπατάει", αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
Tονίζεται μάλιστα ότι για κάθε εταιρία απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 μηνών, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και σε αυτό το διάστημα η κάθε ΚΑΕ είναι (δίχως αμφιβολία) απροστάτευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: