Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τη δική της «Χρυσή Μπάλα» καθιερώνει η UΕFΑ

Τη δική της «Χρυσή Μπάλα» στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης θα δίνει από την επόμενη χρονιά η UΕFΑ. Αυτό αποκάλυψε στην καταλανική εφημερίδα «Εl Μundo Deportivo» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κ. Μισέλ Πλατινί, νικητής τρεις φορές του θεσμού της «Χρυσής Μπάλας», όπως τον είχε καθιερώσει το γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό «France Football». «Η UΕFΑ θα δίνει το δικό της βραβείο στον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης, ακολουθώντας το πνεύμα της “Χρυσής Μπάλας” του “France Football” που τώρα ενώθηκε με το βραβείο FΙFΑ World Ρlayer» εκμυστηρεύθηκε ο κ. Πλατινί, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για το νέο σύστημα ανάδειξης του νικητή της «Χρυσής Μπάλας» και την προτίμησή του για το παλιό, όπου ψήφιζαν μόνο δημοσιογράφοι συνεργάτες του περιοδικού. Να σημειωθεί πάντως ότι η UΕFΑ ήθελε να πάρει υπό την αιγίδα της τον θεσμό του γαλλικού περιοδικού, το οποίο τελικά αποφάσισε να συνεργαστεί με τη FΙFΑ.

Ο κ. Πλατινί δεν διευκρίνισε ποιοι θα απαρτίζουν το σώμα των εκλεκτόρων του κορυφαίου ποδοσφαιριστή: αν θα αποτελείται από δημοσιογράφους και τεχνικούς της UΕFΑ ή αν θα πρόκειται για ένα πιο ευρύ σώμα. Πάντως το τρόπαιο θα δίνεται κατά τη διάρκεια της κλήρωσης που διεξάγεται στο Μόντε Κάρλο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και συμπίπτει με τον τελικό για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Εν τω μεταξύ, ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης κ. Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής για το 2010, έδωσε τη δική του άποψη για τον κορυφαίο παίκτη και τη «Χρυσή Μπάλα» που πήρε (όπως και το 2009) ο Λιονέλ Μέσι. Ο πορτογάλος τεχνικός, αν και παραδέχθηκε ότι «μια “Χρυσή Μπάλα” στα χέρια του Μέσι είναι πάντα σε καλά χέρια» χαρακτηρίζοντας τον αργεντινό σταρ της Μπαρτσελόνα «παίκτη από άλλο πλανήτη», έσπευσε να παρηγορήσει και τους «ηττημένους» του διαγωνισμού τονίζοντας: «Συναισθάνομαι όμως τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ, τον Ικερ Κασίγιας, τον Αντρές Ινιέστα και ειδικά τον Τσάβι, που τον γνωρίζω από πολύ μικρό και άξιζε αυτό το τρόπαιο».

Πάντως ο Τσάβι δέχθηκε με χιούμορ την «ήττα» από τον συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα λέγοντας ότι «με τον Μέσι δεν μπορείς να τα βάλεις», ενώ ο Αντρές Ινιέστα δήλωσε πως «το σημαντικό είναι ότι το τρόπαιο έμεινε στην Μπαρτσελόνα». Από την πλευρά του ο Μέσι σε μια έκρηξη έσπευσε να αφιερώσει το τρόπαιο στους Τσάβι και Ινιέστα μιλώντας στη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής. «Αν και κέρδισα εγώ το τρόπαιο, αυτοί το άξιζαν το ίδιο ή και περισσότερο» είπε ο «Ψύλλος» εισπράττοντας τα χειροκροτήματα των μελών της αποστολής των Μπλαουγκράνα που είχε ταξιδέψει στη Ζυρίχη.

Αναλυτικά, οι 11 πρώτοι της εφετινής ψηφοφορίας (σε παρένθεση τα ποσοστά ψήφων που έλαβαν):

1. Μέσι (22,65%), 2. Ινιέστα (17,36), 3. Τσάβι (16,48), 4. Σνάιντερ (14,48), 5. Φορλάν (7,61), 6. Κρ. Ρονάλντο (3,92), 7. Κασίγιας (2,90), 8. Βίγια (2,25), 9. Ντρογκμπά (1,68), 10. Τσάμπι Αλόνσο (1,52), 11. Πουγιόλ (1,43).

Δεν υπάρχουν σχόλια: