Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ίδρωσαν τα φαβορί!!

Συναρπαστικά τελείωσε το πρώτο… «κυρίως πιάτο» της φάσης των «32» του Europa League, καθώς τα λεγόμενα αουτσάιντερ πήγαν να κάνουν την έκπληξη, αλλά έστω και δύσκολα τα φαβορί επικράτησαν. Προκρίσεις για Λίβερπουλ, Αϊντχόφεν, Λεβερκούζεν, Βασιλεία και Ρέιντζερς.

Μπορεί να έβλεπε το φάντασμα της… παράτασης και μια διαφαινόμενη ηχηρή γκέλα να έρχεται, όμως η Λίβερπουλ στα τελευταία λεπτά κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο της Σπάρτα Πράγας νικώντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Ντιρκ Κάουτ. Το 0-0 της Τσεχίας είχαν δώσει ξεκάθαρο προβάδισμα ελέω «Άνφιλντ», όμως οι «ρεντς» εμφανίστηκαν μετριότατοι και δεν μπόρεσαν να «καθαρίσουν» εγκαίρως.

Σε ένα από τα πλέον αμφίρροπα παιχνίδια της φάσης των «32» η Αϊντχόφεν πανηγύρισε μεγάλη πρόκριση επί της Λιλ νικώντας με 3-1 και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 2-2 και οι Ολλανδοί είχαν κατά κάποιο τρόπο το προβάδισμα. Οι Γάλλοι παρατάχθηκαν με πολλές απουσίες, καθώς στον πάγκο κάθισαν οι Λαντρό, Αζάρ και Ζερβίνιο, όμως κατάφεραν να αιφνιδιάσουν και να ανοίξουν το σκορ στο 22’ με τον Πιερ Αλέν Φρο. Η PSV με την παρακίνηση του κοινού της ανέβασε ταχύτητα και παρότι δεν ισοφάρισε πριν την ανάπαυλα, στην επανάληψη έκανε «μεστό» παιχνίδι και πήρε την πρόκριση.

Στο 55’ ο Ντούτζιακ ισοφάρισε, ενώ ο Λενς στο 67’ έδωσε βραχεία κεφαλή στους γηπεδούχους. Ενδιάμεσα, ο σκόρερ της Λιλ είχε αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη. Έτσι, με το αριθμητικό πλεονέκτημα αλλά και την ψυχολογία η Αϊντχόφεν σκόραρε και τρίτη φορά με τον Μαρσέλο στο 73’ και πήρε την πρόκριση για τους «16».

Όπως ήταν φυσικό, η Μπάγερ Λεβερκούζεν δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα κόντρα στη Μέταλιστ Χάρκιβ, καθώς μετά το 0-4 της Ουκρανίας, οι «ασπιρίνες» επικράτησαν χωρίς να πιάσουν κάποια σπουδαία απόδοση με 2-0 στη Γερμανία. Οι γηπεδούχοι πέταξαν το πρώτο ημίχρονο στα «σκουπίδια», όμως στην επανάληψη θέλοντας να… ικανοποιήσουν το κοινό τους ανέβασαν ταχύτητα και σκόραραν δις με γκολ των Ρόλφες (47’) και Μπάλακ (70’).

Παιχνίδι για γερά νεύρα έγινε στην Λισαβόνα με την Σπόρτινγκ να δέχεται γκολ στις καθυστερήσεις από τη Ρέιντζερς και να μένει εκτός συνέχειας του Europa League. To ματς ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα της Γλασκόβης που στο 20’ πήρε το προβάδισμα με τον Ντιούφ. Ο Μέντες στο 43’ έκανε το 1-1 με τον Ντιαλό στο 83ο λεπτό να βάζει στην θέση του οδηγού τους Πορτογάλους. Οι «μπλε» δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και με σκόρερ τον Εντού έκαναν το 2-2 και πήραν πανηγυρικά την πρόκριση. 

Την πρόκριση στην επόμενη φάση πήρε και η Σπαρτάκ Μόσχας που αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με τη Βασιλεία και σε συνδυασμό με το 1-3 του πρώτου ματς, ήταν εκείνη που πανηγύρισε. Το γρήγορο γκολ του Τσίπερφιλντ έδωσε ελπίδες στους φιλοξενούμενους ωστόσο έμειναν μόνος σε αυτό. Το γκολ του Μακγκίντι στις καθυστερήσεις «σφράγισε» την πρόκριση των Μοσχοβιτών.  
 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Πέμπτης:

Ζενίτ-Γιουνγκ Μπόις 3-1
(41’ Λάζοβιτς, 52’ Σέμακ, 76’ Σιρόκοφ/ 22’ Τζεμάλ)

Λεβερκούζεν-Μέταλιστ 2-0
(47’ Ρόλφες, 70’ Μπάλακ)

Λίβερπουλ-Σπάρτα Πράγας 1-0
(86’ Κάουτ)

Αϊντχόφεν-Λιλ 3-1
(55’ Ντούτζιακ, 67’ Λενς, 73’ Μαρσέλο)

Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Ρέιντζερς 2-2 
(42' Μέντες, 83' Ντιαλό / 20' Ντιούφ, 90' Εντού)

Σπαρτάκ Μόσχας-Βασιλεία 1-1 
(90' Μακγκίντι / 15' Τσίπερφιλντ)         

Δεν υπάρχουν σχόλια: