Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μάρα: «Όνειρο το ΟΥΕΦΑ»

O πρωταγωνιστής της Κυριακάτικης αναμέτρησης στο Πανθεσσαλικό για λογαριασμό του Ηρακλή και ο άνθρωπος που ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι εκτελώντας εύστοχα, όπως μας έχει συνηθίσει, το πέναλτι με το οποίο ο Ημίθεος ισοφάρισε, ο Μπογκντάν Μάρα μίλησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας στο «Μ». Ο Μάρα τοποθετήθηκε τόσο για τη σημαντικότητα του βαθμού, που αποκτήθηκε εκτός έδρας, όσο και για τα συναισθήματα του, αλλά και για το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα ενόψει της τελικής ευθείας στην οποία έχει μπει το πρωτάθλημα. Ο Ρουμάνος είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ της ομάδας…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΜΠΑΡΕΛΑ
- Θα ήθελες να κάνεις ένα σχόλιο για το παιχνίδι της Κυριακής στο Βόλο; Ήταν σημαντικός τελικά ο βαθμός;
«Είναι πολύ σημαντικός ο βαθμός της ισοπαλίας ειδικά αν αναλογιστείς ότι παίζαμε απέναντι σε μία πολύ δυνατή και οργανωμένη ομάδα. Είναι καλό να αρχίσουμε έστω και αργά να έχουμε μία σταθερότητα εκτός έδρας, αφού πριν από δύο αγωνιστικές κερδίσαμε για πρώτη φορά στις Σέρρες τον Πανσερραϊκό και προχθές τουλάχιστον δεν χάσαμε. Έχουν προηγηθεί αρκετές ήττες εκτός έδρας καις σκοπός μας είναι να μαζεύουμε βαθμούς και όταν παίζουμε μακριά από το σπίτι μας. Αν και είναι ένας βαθμός, είναι σημαντικός. Ήταν βέβαια μία περίεργη αγωνιστική, αφού πολλές ομάδες έφεραν ισοπαλία και μόνο η Τρίπολη έχασε στην έδρα της, αλλά εφόσον εμείς παίζαμε εκτός έδρας, το αποτέλεσμα της ισοπαλίας μπορεί να κριθεί ως θετικό».
«Η ελλιπής προετοιμασία»
- Γιατί πιστεύεις ότι η ομάδα βρέθηκε ξανά φέτος, έστω και σε μικρό ποσοστό, να μιλάει για την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα;
«Δεν θέλω να λέω δικαιολογίες, αλλά από το καλοκαίρι που μας πέρασε, έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Γενικά ήταν μία περίεργη και συνάμα δύσκολη χρονιά. Δεν κάναμε καλή προετοιμασία κι αυτό μας έχει επηρεάσει όλους και υπήρξαν αρκετές αλλαγές αρχής γενομένης από το τέλος του περσινού πρωταθλήματος μέχρι και τώρα».
- Φταίει όμως μόνο η προετοιμασία; Θεωρείς ότι η ομάδα έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο αυτή τη στιγμή;
«Κατά την προσωπική μου άποψη, όχι. Πιστεύω ότι καταφέραμε να φτάσουμε περίπου στο 70% από αυτό που θέλαμε, αλλά όχι στο 100%. Δεν είχαμε τις σωστές βάσεις από το καλοκαίρι κι αυτό το νιώθουμε σε πολλές στιγμές να μας επηρεάζει. Δείχνουμε διαφορετικά πρόσωπα σε κάποια παιχνίδια, ενώ ήμαστε π.χ. καλοί σ’ ένα ημίχρονο, στο άλλο παρουσιαζόμαστε διαφορετικοί. Δεν έχουμε πολλά αποθέματα, καθώς δεν φτάσαμε στο επιθυμητό σημείο από την περίοδο της προετοιμασίας».
«Απρόβλεπτα παιχνίδια»
- Ο Ηρακλής έχει ξεμπερδέψει οριστικά με την υπόθεση της παραμονής;
«Δεν θα το έλεγα με σιγουριά, αν και έτσι φαίνεται. Φέτος είναι ένα περίεργο πρωτάθλημα και όλες οι ομάδες είναι κοντά, από τη ζώνη που οδηγεί στην Ευρώπη, αλλά και από αυτήν που οδηγεί στον υποβιβασμό. Εφόσον κερδίσουμε το ματς στην έδρα μας με την Ξάνθη, τότε ναι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πάψει να κινδυνεύουμε».
- Γιατί ο Ηρακλής πιστεύεις ότι έχει κερδίσει τα ντέρμπι στην έδρα του, αλλά όχι τις πιο θεωρητικά εύκολες ομάδες;
«Δεν έχει σημασία το όνομα της ομάδας. Φέτος, υπάρχουν ομάδες πολύ σοβαρές και δυνατές που ονειρεύονται κι αυτές με τη σειρά τους να χτυπήσουν την πεντάδα και ομάδες που προσπαθούν και μάχονται για την παραμονή τους. Δεν πρέπει να υποτιμάται κανένας αντίπαλος. Εκτός από τον Ολυμπιακό που έχει αποσπαστεί, τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι απρόβλεπτα και να ήθελε κάποιος να τα στοιχηματίσει, φέτος θα έλεγε κανείς πώς τα αποτελέσματα είναι ανατρεπτικά».
«Ένα τρελό καλοκαίρι…»
- Γιατί πιστεύεις φέτος ότι ο συμπατριώτης σου, Βικτοράς Γιάκομπ, δεν σκοράρει σε σύγκριση με πέρσι;
«Όπως είπα, όλους μας έχει επηρεάσει η ελλιπής προετοιμασία που έγινε το καλοκαίρι. Άλλαξε η διοίκηση, μετά δεν έγιναν αρκετά φιλικά, μετά έφυγε ο προπονητής. Ήταν δύσκολο για όλους. Δεν είμαστε στην απαιτούμενη φυσική κατάσταση και αδυνατούμε να έχουμε συνέχεια και σταθερότητα και αυτό είναι λογικό. Δεν είχαμε σωστές βάσεις. Γι’ αυτό πολλές φορές η απόδοση της ομάδας πέφτει μετά το 50-60’. Κάνουμε σκληρή και καλή προπόνηση μέσα στην εβδομάδα, όμως αν δεν έχεις από την αρχή του πρωταθλήματος τα σωστά αποθέματα δεν φτάνει μόνο η προπόνηση. Δεν είμαστε ο εαυτός μας. Θέλουμε να δώσουμε παραπάνω όμως δεν είναι πάντα εφικτό. Στη Ρουμανία όποτε κάναμε καλή προετοιμασία όλη η χρονιά κυλούσε με την ομάδα να είναι στο ίδιο επίπεδο και να έχει σταθερότητα».
- Τι θεωρείς ότι πρέπει να γίνει το καλοκαίρι για να μην έχει ξανά ο Ηρακλής τα ίδια προβλήματα;
«Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα γιατί ο Ηρακλής έχει τις δυνατότητες να πετύχει πολλά παραπάνω πράγματα από ότι κάνει τις δύο τελευταίες χρονιές που είμαι κι εγώ στην ομάδα. Πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο, να γίνουν νωρίς οι μεταγραφές να ξέρουμε ποιος θα είναι ο προπονητής και να υπάρξει μία σωστή προετοιμασία. Φέτος, ήταν ένα τρελό καλοκαίρι».
- Όταν δόθηκε το πέναλτι, πήρες αμέσως τη μπάλα και φαινόσουν σίγουρος πριν το εκτελέσεις. Ήξερες ότι θα σκοράρεις;
«Ναι, το ήξερα. Όπως και στο παιχνίδι Πανσερραϊκό. Το πίστευα. Είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Βέβαια, ήταν διαφορετικό, γιατί στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου έπρεπε να σκοράρω λόγω του ότι ήμασταν πίσω στο σκορ, σε σύγκριση στο ματς των Σερρών που ήμασταν ήδη μπροστά».
- Θεωρείς ότι ο Ηρακλής βρήκε τον άνθρωπο του όσον αφορά την εκτέλεση των πέναλτι;
«Το ελπίζω (σ.σ. γέλια). Είναι σημαντικό που σκοράρω για μένα, όμως το πιο σημαντικό είναι να κερδίζει η ομάδα. Τα γκολ να δίνουν και βαθμούς δηλαδή. Ωστόσο, όλη η ομάδα συνεργάζεται καλά μέσα στο γήπεδο και τα αποτελέσματα είναι συνολική προσφορά. Πάντως και στη Ρουμανία έβαλα αρκετά γκολ από πέναλτι και μέχρι στιγμής δεν έχω αστοχήσει σε κανένα. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτό».
- Είσαι πρώτος σκόρερ του Ηρακλή… Τι σημαίνει αυτό για σένα; Είναι κάτι;
«Με χαροποιεί φυσικά, ωστόσο όλοι οι παίκτες προσπαθούν και έχουν δώσει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα, όπως οι Σολτάνι, Μαχόπ και Γιάκομπ. Η ομάδα θα μπορούσε να είναι καλύτερα και να πετύχει πολλά παραπάνω πράγματα, αν δεν υπήρχαν οι αλλαγές του καλοκαιριού και η ελλιπής προετοιμασία».
- Όταν έβαλες το γκολ με πέναλτι, το αφιέρωσες αμέσως στον κόσμο…
«Ναι, φυσικά. Ήταν εκεί, κοντά μας. Φώναζαν επί 90 λεπτά ακόμη κι όταν ήμασταν πίσω στο σκορ. Είναι κάτι που μας κάνει πολύ χαρούμενους. Μας δίνει στήριξη. Και δύναμη. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά έτσι είναι για εμάς τους ποδοσφαιριστές. Η παρουσία του κόσμου είναι πηγή δύναμης και ο σημαντικότερος παράγοντας, ειδικά όταν παίζεις εκτός έδρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: