Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μαχόπ: «Ήρθα για να μείνω»

Ένα γκολ σε τρία παιχνίδια και μάλιστα με το δικό του τέρμα η ομάδα του Ηρακλή πήρε κεφάλι στο σκορ και κατέκτησε αγχωτική μεν, αλλά πολύ σημαντική νίκη δε στις Σέρρες. Ήταν το πρώτο του τέρμα με την «κυανόλευκη» φανέλα. Ο λόγος για τον Καμερουνέζο μεσοεπιθετικό των «κυανόλευκων», Λουίς Μαχόπ, που από την πρώτη του συμμετοχή στην ενδεκάδα του Ηρακλή στο εκτός έδρας ματς με την Καβάλα, έδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει την ομάδα. Ο 23χρονος παρέθεσε χθες την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο «Μ», αναφερόμενος τόσο στο παιχνίδι του Σαββάτου στις Σέρρες, όσο και στην νέα του ζωή στην Θεσσαλονίκη, τους στόχους του και φυσικά στον κόσμο της ομάδας.
«Ομαδική δουλειά το γκολ»
- Τρία ματς, ένα γκολ… Το πρώτο σου με τον Ηρακλή. Σημαίνει κάτι για σένα;
«Φυσικά και ήταν κάτι σημαντικό για μένα, αλλά κυρίως για την ομάδα. Είχαμε ανάγκη τους τρεις βαθμούς της νίκης και το παιχνίδι στις Σέρρες ήταν πολύ σημαντικό και για τις δύο ομάδες, αφού θέλαμε αμφότεροι τη νίκη. Εμείς τη θέλαμε για να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση και τα καταφέραμε. Χαίρομαι για το γκολ, όμως σημασία έχει η νίκη και το ότι όλοι μαζί προσπαθήσαμε για να κάνουμε κάτι καλό. Ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο συνεργαστήκαμε πολύ καλά και θεωρώ ότι κάναμε καλή δουλειά».
- Που θα ήθελες να το αφιερώσεις;
«Εκείνη την ώρα, αυτό που σκέφτηκα ήταν η οικογένεια μου. Βέβαια, το αφιερώνω και στον κόσμο του Ηρακλή που παρόλο που η ομάδα δεν πήρε εισιτήρια για τις Σέρρες ταξίδεψε και ήρθε στο παιχνίδι και μάλιστα φώναζε και μας εμψύχωνε διαρκώς».
- Δεν ήταν δύσκολο το γκολ, αλλά το σημαντικό είναι πώς ήσουν στη κατάλληλη θέση…
«Ναι, δεν θεωρείται πολύπλοκο ούτε θεαματικό γκολ, όμως ακόμη και τα πιο εύκολα θεωρητικά τέρματα μπορεί να χαθούν ενώ αυτά που δεν γίνεται να μπουν τελικά να καταλήξουν στα δίχτυα. Το σημαντικό, όπως είπες ήταν ότι ήμουν στην κατάλληλη θέση. Ο Σολτάνι άλλαξε πολύ ωραία τη μπάλα με τον Αραμπατζή, κι αυτός ξανά πίσω στον Σολτάνι, ο οποίος μου έδωσε πολύ ωραία την ασίστ κι εγώ απλά έσπρωξα τη μπάλα στα δίχτυα. Ήταν ομαδική δουλειά το γκολ και οφείλεται σε όλους μας».
- Μπορείς να παίξεις ως καθαρός φορ;
«Η θέση μου είναι στις πτέρυγες. Να κυνηγάω τη μπάλα, να μπαίνω στην αντίπαλη άμυνα, και κυρίως να μοιράζω σωστά τη μπάλα και να κάνω ασίστ. Αισθάνομαι πολύ καλά εκεί. Και φυσικά αν βρεθώ στην κατάλληλη θέση για γκολ, θα σκοράρω. Ποιος παίκτης δεν θέλει να σκοράρει άλλωστε; Αν μου ζητηθεί να παίξω ως φορ θα το κάνω, βέβαια».
«Δεν υπάρχει πρόβλημα στο γκολ»
- Ο Ηρακλής έχει ένα πρόβλημα στο σκοράρισμα κι από ότι φαίνεται είσαι ο κατάλληλος παίκτης για να βοηθήσει την ομάδα μπροστά.
«Καταρχήν δεν θεωρώ ότι ο Ηρακλής έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα. Πολλές φορές δημιουργούνται ευκαιρίες και η μπάλα δεν καταλήγει στα δίχτυα. Αυτό συμβαίνει σε όλους καθώς έτσι είναι στο ποδόσφαιρο. Από όσο είδα, η ομάδα μου δουλεύει πολύ καλά στις προπονήσεις και πέφτει πολύ βάρος στην επίθεση και στην τελική προσπάθεια. Όλη η ομάδα από την άμυνα και μπροστά σκοπεύει να βοηθάει στην επίθεση. Εμένα, όπως σας είπα, η δουλειά μου είναι να μοιράζω καλά τη μπάλα και να βοηθάω στην ανάπτυξη της επίθεσης. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το γκολ στον Ηρακλή. Χρειάζεται δουλειά απλά η οποία γίνεται πολύ καλά στις προπονήσεις».
- Θα ήθελες να βάλεις κάποιο στόχο όσον αφορά τα πόσα γκολ θα πετύχεις φέτος στα εννιά εναπομείναντα παιχνίδια;
«Δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη. Άλλωστε δεν είμαι καθαρός φορ. Θέλω να βάλω όσο περισσότερα γίνεται».
- Ο Πανσερραϊκός άρχισε να πιέζει στο δεύτερο ημίχρονο και ο Ηρακλής οπισθοχώρησε. Γιατί συνέβη αυτό;
«Είναι αλήθεια ότι στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε πιο πίσω και προσπαθούσαμε να βγούμε μπροστά μόνο με κόντρα επίθεση, όμως ήταν δύσκολο γιατί οι περισσότεροι από εμάς είχαν γυρίσει πίσω. Από τη μία είναι λογικό αν σκεφτείς ότι ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε. Δώσαμε βέβαια την ευκαιρία στον αντίπαλο να μας πιέσει πολύ και θα μπορούσαμε να ισοφαριστούμε. Όμως, βλέποντας ότι ο Πανσερραϊκός άρχισε να πιέζει πολύ, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το αποτέλεσμα με σκοπό να φύγουμε από τις Σέρρες νικητές και έχοντας πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς».
- Γιατί δέχτηκες κίτρινη κάρτα; Δεν σε είδαμε να βγάζεις τη φανέλα. Έγινε κάτι άλλο;
«Έλα ντε… (γέλια). Εγώ απλά σήκωσα τη φανέλα αυθόρμητα την ώρα που πανηγύριζα. Ήξερα ότι δεν έπρεπε να τη βγάλω. Προφανώς ο διαιτητής ενοχλήθηκε από την κίνηση μου, δεν τη θεώρησε πρέπον. Μου είπε ότι δεν έπρεπε να τη σηκώσω καθόλου. Και γι αυτό το λόγο δέχτηκα την κίτρινη κάρτα».
«Είμαι ικανοποιημένος από την ομάδα»
- Είσαι ικανοποιημένος με αυτά που συνάντησες στον Ηρακλή;
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος γενικά από την ομάδα. Ήξερα ότι είναι στη μέση της βαθμολογίας και έχει κάποια σκαμπανεβάσματα από το ξεκίνημα που έκανε στην αρχή της περιόδου. Διαπιστώνω και από κοντά ότι είναι μία πολύ καλή ομάδα και έχει καλούς παίκτες και μεγάλες δυνατότητες».
- Με το πού ήρθες, άλλαξε ο προπονητής. Πώς το αντιμετώπισες;
«Αυτό δεν ήταν πρόβλημα για μένα και θαρρώ ούτε για την υπόλοιπη ομάδα. Ο κ. Παράσχος, πάντως, πριν από το παιχνίδι στις Σέρρες μας εμψύχωσε πολύ, μας προετοίμασε καλά και μας έδωσε δύναμη».
- Ποιο είναι το κλίμα στον Ηρακλή; Έχεις προσαρμοστεί στην ομάδα;
«Το κλίμα είναι άψογο και δεν είχα πρόβλημα να ενταχθώ ομαλά στο σύλλογο. Από την αρχή μου άρεσαν οι εγκαταστάσεις της ομάδας και οι συνθήκες που συνάντησα ήταν άριστες. Επίσης, όλοι οι παίκτες με υποδέχτηκαν θερμά και οι σχέσεις των ποδοσφαιριστών στην ομάδα είναι πολύ καλές».
– Πως σε φαίνεται η ζωή στη Θεσσαλονίκη;
«Μου αρέσει πολύ. Το κλίμα είναι καλό, ο καιρός δεν είναι κρύος. Η πόλη είναι πιο μεγάλη από το Σάλτσμπουργκ. Γενικότερα, είναι πολύ ωραία. Δεν έχω προλάβει ακόμη να τη γυρίσω όλη».
- Ένας άλλος συμπατριώτης σου είναι στην ομάδα, ο Επαλέ. Μιλάτε, έχετε επικοινωνία;
«Ναι, φυσικά, είναι αυτός που μιλάω πιο πολύ από όλους, αφού μιλάμε την ίδια γλώσσα».
– Γνωριζόσασταν πιο πριν;
«Όχι, δεν τον ήξερα πριν έρθω στον Ηρακλή. Με το που ήρθα πάντως στην ομάδα αρχίσαμε να επικοινωνούμε και να κάνουμε παρέα. Άλλωστε, εκείνος έχει ξαναπεράσει από τον Ηρακλή και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία από όσο ξέρω και θεωρείται πιο «παλιός» από εμένα».
«Ήξερα την ιστορία του Ηρακλή»
- Τι είναι αυτό που σ’ έκανε να επιλέξεις την πρόταση του Ηρακλή; Πως προήλθε η συμφωνία;
«Ο μάνατζερ μου, ο οποίος συνεργάζεται με κάποιον Έλληνα μάνατζερ έκανε τη μεταγραφή με τους ανθρώπους της ομάδας. Εγώ είχα ενημερωθεί για την κατάσταση της ομάδας, για τη μεγάλη της ιστορία, για τον κόσμο της. Ήθελα να έρθω. Όσα άκουσα, μου κέντρισαν τον ενδιαφέρον και από ότι φαίνεται έκανα καλή επιλογή, γιατί είμαι πολύ ευχαριστημένος».
- Το συμβόλαιο που υπέγραψες με τον Ηρακλή είναι διάρκειας ενάμισι έτους;
«Ναι, ήρθα για να μείνω. Σας είπα, ότι από την πρώτη στιγμή που μίλησα με τους υπεύθυνους της ομάδας είχα αποκομίσει πολύ καλή γνώμη και τώρα μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος».
- Στον Ηρακλή ήρθαν αρκετοί καινούριοι παίκτες το καλοκαίρι. Στην ουσία φτιάχτηκε καινούρια ομάδα. Και τώρα με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου έχουν έρθει ξανά καινούριοι ποδοσφαιριστές. Βλέπεις να υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την ομοιογένεια;
«Για μένα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Όλοι μαζί δουλεύουμε στις προπονήσεις με μεγάλη όρεξη και βλέπω ότι υπάρχει θέληση από όλους τους συμπαίκτες μου. Παλιούς και νέους. Βέβαια, πάντα στην αρχή χρειάζεται κάποιος χρόνος για να επέλθει το δέσιμο αλλά αυτό γίνεται σε ένα δύο παιχνίδια. Συνεργαζόμαστε καλά και θα συνεργαζόμαστε ακόμη καλύτερα. Υπάρχει η όρεξη και η διάθεση κι αυτό είναι που μετράει».
- Γιατί έφυγες από τη Μπάγερν; Είναι μία μεγάλη ομάδα. Δεν ήθελες να μείνεις ή υπήρξε κάποιο πρόβλημα;
«Υπήρξε ένα πρόβλημα ανάμεσα στον μάνατζερ μου και την ομάδα της Μπάγερν. Κάποιες διαφωνίες, όχι οικονομικές Μου άρεζε πολύ στην Μπάγερν, ήμουνα πολύ ευχαριστημένος, όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, το καλύτερο ήταν να μείνω ελεύθερος κι από εκεί μετά πήγα στην Σάλτσμπουργκ».
«Ο κόσμος είναι δύναμη»
-Έχεις πάρει μία γεύση από την παρουσία των φιλάθλων του Ηρακλή. Τι θα ήθελες να τους πεις;
«Οι φίλοι της ομάδας ήταν κοντά μας και στην Καβάλα και στις Σέρρες. Η παρουσία τους ήταν από την αρχή καταπληκτική και ειδικότερα στο ματς με τον Πανσερραϊκό ακουγόντουσαν πολλές φορές σε όλο το γήπεδο. Ο κόσμος μας δίνει δύναμη, Τέτοιες εικόνες πάντα είναι ωραίες για τους ποδοσφαιριστές. Θέλουμε να είναι κοντά μας και στα καλά και στα κακά. Από την αρχή είχα ακούσει ότι ο κόσμος της ομάδας ήταν θερμός και αυτό τελικά επιβεβαιώθηκε».
- Ακολουθεί το κρίσιμο ματς με τον Αστέρα ο οποίος δεν θέλει να έχει προβλήματα με την παραμονή του. Πως βλέπεις αυτό το εντός έδρας παιχνίδι;
«Είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι. Ακριβώς όπως ήταν και το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) στις Σέρρες. Ο Αστέρας είναι καλή ομάδα εκτός έδρας. Όμως κι εμείς είμαστε αήττητοι (σ.σ. εκτός από την ήττα από την Καβάλα) στην έδρα μας. Θα γίνει ένα δυνατό ματς. Θέλουμε τη νίκη για να αναρριχηθούμε και να ησυχάσουμε οριστικά, αφού ακόμη όλες οι ομάδες είναι κοντά. Θα έχουμε τους οπαδούς μας στις εξέδρες. Θα δουλέψουμε σκληρά. Η νίκη επί του Πανσερραϊκού έχει ήδη φύγει από το νου μας και πλέον σκεφτόμαστε το εντός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης».
- Θα ήθελες να πεις κάτι σαν επίλογο αυτής της συνέντευξης;
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Είμαι ικανοποιημένος από την ομάδα. Θέλω να παίζω συνέχεια, θέλω να βοηθάω την ομάδα, να ανέβω επίπεδο. Να βάζω τα δυνατά μου. Θέλω να είμαι καλά εδώ πέρα, να δεθώ ολοκληρωτικά, να δουλέψω σκληρά, να γίνω ένα…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: