Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

FIFA Ερευνά δύο ύποπτα ματς με επτά πέναλτι και διαιτητή «φάντασμα»

Το θράσος της μαφίας του στοιχήματος και το πόσο ξεδιάντροπα λειτουργεί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αποδεικνύεται (και) από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην Αττάλεια της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα δύο φιλικών ματς (Βουλγαρία – Εσθονία 2-2 και Λετονία – Βολιβία 2-1) τα οποία διοργάνωσε η ίδια εταιρεία και διαιτήτευσε ο ίδιος διαιτητής καθορίστηκαν από επτά πέναλτι! Το γεγονός ότι το σκάνδαλο αποκάλυψαν οι ίδιες οι ομοσπονδίες των εμπλεκόμενων χωρών ζητώντας από τη FIFA να προχωρήσει σε έρευνες, αποδεικνύει το πόσο βαθιά έχουν διεισδύσει τα παράνομα κυκλώματα του τζόγου στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνες, ωστόσο το πως θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται καθοριστικό για να αποδειχθούν οι πραγματικές προθέσεις και δυνατότητές της σε αυτόν τον πόλεμο με τον υπόκοσμο του στοιχήματος.

«Δεν θέλω να ξαναδώ τέτοιο ματς, σαν και αυτό απέναντι στην Εσθονία» είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Βουλγαρίας κ. Λόταρ Ματέους, ενώ ο εκπρόσωπος της εσθονικής ομοσπονδίας κ. Μίκελ Ούιμπολεχτ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά συνεργασία με το συγκεκριμένο πρακτορείο διοργάνωσης αγώνων. «Πριν την έναρξη του ματς είχαμε την πληροφορία ότι μπορεί να είναι στημένο, καθώς η ίδια εταιρεία είχε διοργανώσει την αναμέτρηση της Λετονίας με τη Βολιβία που είχε μόλις προηγηθεί και το σκορ της οποίας διαμορφώθηκε με πέναλτι» είπε ο κ. Ούιμπολεχτ. Για την ιστορία η εταιρεία που διοργάνωσε τα φιλικά είναι η «Footy Sport International» που εδρεύει στην Ταϊλάνδη και την οποία εκπροσωπούσε ο Ρώσος κ. Σεργκέι Προτσένκο, ο οποίος δεν είχε την απαραίτητη άδεια FIFA!
Η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ερευνά τα συγκεκριμένα ματς. «Ζητήσαμε τις σχετικές αναφορές από τις εμπλεκόμενες ομοσπονδίες» είπε εκπρόσωπος της FIFA συμπληρώνοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Το μόνο που μπορούμε να ανακοινώσουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει έρευνα».
Η εταιρεία που διοργάνωσε τα φιλικά φρόντισε να καλύψει τα ενοχοποιητικά στοιχεία, καθώς στα φύλλα αγώνων δεν αναφερόταν το όνομα του διαιτητή, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν ο Ούγγρος κ. Κρίστιαν Σέλμεζι. «Δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε ούτε ποιοι ήταν διαιτητές, ούτε τα πραγματικά ονόματά τους» δήλωσαν εκπρόσωποι της λετονικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ενώ η Βολιβία ακύρωσε τα φιλικά που είχε προγραμματίσει τον ερχόμενο μήνα με τη Φιλανδία και τη Βουλγαρία και τα οποία είχαν διοργανωθεί από την ίδια εταιρεία.
Νέα διάσταση στο σκάνδαλο έδωσε η ουγγρική ομοσπονδία, η οποία ανακοίνωσε ότι ο κ. Σέλμεζι δεν είχε καμία σχέση με τα συγκεκριμένα ματς. Αντιθέτως ανακοινώθηκε ότι τιμωρήθηκε με αποκλεισμό ο κ. Κόλος Λένκιελ επειδή ενώ ζήτησε και πήρε άδεια να μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να διευθύνει έναν διεθνή αγώνα νέων «του ζητήθηκε να σφυρίξει και τα συγκεκριμένα φιλικά – πρόταση που έκρινε ο ίδιος ότι έπρεπε να αποδεχτεί», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ουγγρικής επιτροπής διαιτησίας κ. Λάζλο Βάγκνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: