Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πικρή ήττα και αποκλεισμός για ΠΑΟΚ 0-1 η ΑΕΚ

Επεισοδιακός ημιτελικός στην Τούμπα όπου η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 του ΠΑΟΚ και θα βρει τον Ατρόμητο στον τελικό. Διακόπηκε το ματς στο 89' και μετά από 25 λεπτά οι ποδοσφαιριστές μπήκαν, ο Μάνταλος σφύριξε και το ματς τελείωσε
ΤΟ ΜΑΤΣ

Ο Μάκης Χάβος παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1. Την εστία του "Δικεφάλου" ανέλαβε να υπερασπιστεί ο Κρέσιτς, έχοντας μπροστά τους τετράδα στην άμυνα (από δεξιά προς τα αριστερά) τους Σνάουτσνερ, Τσιρίλο, Κοντρέρας και Λίνο.

Οι δύο κεντρικοί χαφ ήταν οι Πάμπλο Γκαρσία και Βιτόλο, ο Σαλπιγγίδης τοποθετήθηκε στο δεξί φτερό της μεσαίας γραμμής έχοντας απέναντι τον Βιεϊρίνια, με τον Μουσλίμοβιτς να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης έχοντας λίγο πιο πίσω, ως στήριγμα, τον Ίβιτς.

Στον αντίποδα, ο Μανόλο Χιμένεθ κατέβασε την ΑΕΚ στην Τούμπα με σύστημα 4-4-2. Ο Σάχα κάθησε κάτω από τα δοκάρια, Δέλλας και Ματέος ήταν τα δύο κεντρικά μπακ, με τον Γεωργέα να παίζει δεξιά στην άμυνα και τον Καράμπελα αριστερά. Η τριάδα στο χώρο του κέντρου αποτελείτο από τους Ντιόπ (αμυντικό χαφ), Μίτσελ (αριστερά), Μάκος (δεξιά), με τον Λυμπερόπουλο να είναι ο επιτελικός μέσος, και δίδυμο στην επίθεση να είναι οι Σκόκο-Μπλάνκο.

Η πρόκληση της συμμετοχής σε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας και της κατάκτησης ενός τροπαίου μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται πως γέμισε με άγχος τους παίκτες και των δύο ομάδων, με το πρώτο ημίχρονο να έχει ελάχιστα πράγματα να παρουσιάσει από πλευράς ποιότητας, ρυθμού, φάσεων και θεάματος.

Στο πρώτο δεκάλεπτο ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού δεν ήταν παραπάνω από 3 λεπτά, και είχε ως μοναδικό αξιοσημείωτο γεγονός τη "μάχη" του Σκόκο να εκτελέσει ένα κόρνερ εν μέσω κροτίδων και ρίψης αντικειμένων.

Η πρώτη προσπάθεια για σουτ στο παιχνίδι ήρθε στο 17', με το αδύναμο σουτ του Σαλπιγγίδη από τα δεξιά (είχε δεχτεί ωραία μπαλιά από τον Ίβιτς) να καταλήγει στην αγκαλιά του Σάχα, με τους "ασπρόμαυρους" ωστόσο να παρουσιάζονται ακίνδυνοι από τα άκρα και να επιχειρούν με μακρινές μπαλιές να βρουν τον Μουσλίμοβιτς.

Στον αντίποδα, η ΑΕΚ έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανασταλτική της λειτουργία και στον περιορισμό των επιθετικών ατού του ΠΑΟΚ (Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδη), με τον Σκόκο να είναι ο πιο δραστήριος παίκτης της μπροστά και να αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για να κάνει τη ζημιά στην αντίπαλη άμυνα.

Με τις δύο ομάδες να μοιάζουν να έχουν αλληλοεξουδετερωθεί, χρειάστηκε να φτάσουμε προς το τέλος του πρώτου 45λεπτου για να ακουστούν αρκετά μακρόσυρτα "αχ" από την κερκίδα: ο Πάμπλο Γκαρσία έβγαλε κάθετη για τον Ίβιτς, ο Σέρβος βγήκε φάτσα με τον Σάχα, αλλά το πλασέ του δεν ήταν καλό και έστειλε τη μπάλα αρκετά έξω από το δεξί δοκάρι.

Η "απάντηση" της ΑΕΚ ήταν ακαριαία: ο Μπλάνκο βγήκε για μία ακόμα φορά εκτός περιοχής και έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, με τον Σκόκο να "τρυπώνει" στο κέντρο της άμυνας και να παίρνει την κεφαλιά, με τη μπάλα να φεύγει έξω από το δεξί δοκάρι του Κρέσιτς.

Σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο όπου πέρασαν 38 λεπτά μέχρι να "ανάψουν τα αίματα", το δεύτερο μέρος "πήρε φωτιά" από το ξεκίνημα, με την ΑΕΚ να ανοίγει το σκορ μόλις στο 48'  και να βάζει υποθήκη πρόκρισης για τον τελικό μέσα στην "καυτή" Τούμπα.

Ο Σκόκο εκτέλεσε φαλτσαριστά το φάουλ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή και αριστερά, με τον προωθημένο Δέλλα να παίρνει γυριστή κεφαλιά-ψαράκι και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα παρά την προσπάθεια του Κρέσιτς (0-1).
 ο γκολ αυτό ήταν ψυχρολουσία για τον ΠΑΟΚ που ήταν πλέον υποχρεωμένος να κάνει την ανατροπή για να πάρει την πρόκριση, και στο 53' έχασε καλή ευκαιρία για το 1-1, με τον Βιεϊρίνια κάνει το σουτ από πλάγια θέση αριστερά μέσα στην περιοχή αλλά να βλέπει τον Σάχα να μπλοκάρει τη μπάλα.

Πέντε λεπτά αργότερα (58') από την εξέδρα των οπαδών του "Δικεφάλου του Βορρά" πετάχτηκε φωτοβολίδα που πέτυχε στην πλάτη τον Σάχα (έκαψε τη φανέλα του!), με τον Αργεντινό γκολκίπερ να μην έχει ευτυχώς κάτι σοβαρό και το παιχνίδι να ξαναρχίζει στο 60' αλλά τον Μάνταλο να προειδοποιεί τους γηπεδούχους ενόψει της συνέχειας.
Το άγχος πάντως ήταν ολοφάνερο στις προσπάθειες των παικτών του ΠΑΟΚ, καθώς μπορεί να είχαν την εδαφική υπεροχή (η ΑΕΚ επέλεξε να γυρίσει αρκετά πίσω για να προασπίσει το χρυσό 0-1) όμως προσπαθούσαν ανορθόδοξα -με ψηλά και άστοχα γεμίσματα- να διασπάσουν την άμυνα της Ένωσης.

Με την κλεψύδρα λοιπόν του χρόνου να αδειάζει επικίνδυνα, οι γηπεδούχοι έπεφταν αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά, σε αντίθεση με τους παίκτες του Χιμένεθ που κρατούσαν σωστά τις θέσεις τους και έμοιαζαν πολλές φορές να είναι περισσότεροι αριθμητικά στο γήπεδο.

Με το ματς να φτάνει στο 89' οι "κιτρινόμαυροι" μετρούσαν ουσιαστικά αντίστροφα τα λεπτά για να σφραγίσουν την πρόκρισή τους στον τελικό,, όμως τότε έγινε η "έκρηξη".

Οπαδοί του ΠΑΟΚ, απογοητευμένοι από τον επικείμενο αποκλεισμό, έκαναν "ντου" στον αγωνιστικό χώρο, με μερικούς να ρίχνουν φωτοβολίδες και να παίρνουν στο κυνήγι τους παίκτες της ΑΕΚ, που με τη σειρά τους έτρεξαν σφαίρα στα αποδυτήρια για να σωθούν από το μένος των ανεγκέφαλων.
Μετά από διακοπή περίπου 20 λεπτών, οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο, ο διαιτητής Μάνταλος  σφύριξε την επανέναρξη του αγώνα και μετά από περίπου 10 δευτερόλεπτα σφύριξε τη λήξη του.

Το τελικό σφύριγμα βρήκε την Ένωση να παίρνει μία δίκαια πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, εκεί που θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο με στόχο το πρώτο της τρόπαιο μετά το 2002, και το χιλιοταλαιπωρημένο ελληνικό ποδόσφαιρο να δέχεται ένα ακόμα χτύπημα, αυτή τη φορά από τη βία, και να καλείται για μία ακόμα φορά (πόσες φορές άραγε έχει γραφτεί και ειπωθεί αυτή η φράση...) να μαζέψει τα κομμάτια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: