Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Πρόβλημα αδειοδότησης για πέντε ΠΑΕ!

Με τους προέδρους των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, ΟΦΗ και με αφορμή τη φημολογία ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθούν ενόψει του νέου πρωταθλήματος, μίλησε ο Πάνος Μπιτσαξής. Οι πρόεδροι των πέντε συλλόγων διαβεβαίωσαν τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού ότι οι φάκελοι τους θα είναι πλήρεις, ενώ τους ξεκαθάρισε πως αρμόδια για την αδειοδότηση τους είναι η ΕΠΟ και όχι η πολιτεία.

Όπως αναφέρει η ΓΓΑ σε ανακοίνωση της, «εν όψει επιμόνων φημών, ότι ιστορικές ομάδες στερούνται των προϋποθέσεων αδειοδότησης από την ΕΠΟ, κατ’ εφαρμογή των κριτηρίων της UEFA (UEFA Licencing), που έχουν υιοθετηθεί με τον πλέον αυστηρό τρόπο από τη Σούπερ Λίγκα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού είχε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες, με αφετηρία τις 2 Μαρτίου 2011, με τους προέδρους, της ΑΕΚ Σταύρου Αδαμίδη, του ΠΑΟΚ Θοδωρή Ζαγοράκη, τον γενικό διευθυντή του Άρη Γιάννη Κόντη, τον πρόεδρο του Ηρακλή Γιάννη Τάκη και τον πρόεδρο του OΦΗ Βασίλη Ξημέρη.

Θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές επικοινωνίες με το σύνολο των ΠΑΕ, που οφείλουν να υπαχθούν στο παραπάνω σύστημα αδειοδότησης. Κατά τις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες, ο κ. Μπιτσαξής κατέστησε σαφή στους συνομιλητές του τα εξής:

1. Το σύστημα UEFA Licencing δεν είναι κρατικό σύστημα αδειοδότησης. Είναι σύστημα που έχει επιλέξει, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, το ίδιο το συντεταγμένο ποδόσφαιρο με την ψήφο των ίδιων των ομάδων. Η πολιτεία δεν έχει την θεσμική δυνατότητα γνώμης ή παρέμβασης στο σύστημα αυτό. Το κρατικό σύστημα αδειοδότησης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφορά τις σχέσεις των ομάδων με το κράτος και όχι τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΠΟ, η οποία, υπό τα σημερινά δεδομένα, καλείται να εφαρμόσει τα κριτήρια που υιοθέτησε η Σούπερ Λίγκα.

2. Κάλεσε τις ομάδες, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την υποβολή φακέλων, που έχουν τις προϋποθέσεις, τις οποίες οι ίδιες έχουν αποφασίσει.

3. Κάλεσε τις ομάδες να διευκρινίσουν προς το φίλαθλο κοινό τους, ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά την πολιτεία, αλλά τις ίδιες και τους θεσμούς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

4. Δήλωσε προς τις ομάδες, ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στηρίζει κάθε προσπάθεια της ΕΠΟ, προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του ποδοσφαίρου. Οι εκπρόσωποι των ομάδων διαβεβαίωσαν τον γ.γ.Α. ότι οι φάκελοί τους θα είναι πλήρεις.

5. Ο γ.γ.Α. ενημέρωσε την ΕΠΟ για τις παραπάνω τηλεφωνικές επικοινωνίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΠΟ θα ενεργήσει στο θέμα της αδειοδότησης, με όρους ισονομίας και διαφάνειας.

Για το θέμα αυτό (αλλά με αφορμή την ανάληψη των νέων τους καθηκόντων), ο Πάνος Μπιτσαξής καλωσόρισε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το νέο πρόεδρο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και έγκριτο Αρεοπαγίτη επί τιμή, Κωνσταντίνο Τζένο, καθώς και το νέο αναπληρωτή πρόεδρο και επίσης έγκριτο Αρεοπαγίτη επί τιμή, Αθανάσιο Μπρίλη.

Έγινε διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση για το πεδίο ευθύνης της Ε.Ε.Α. και τα θέματα που αφορούν ειδικότερα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο κ. Μπιτσαξής ζήτησε να συνέλθει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το ταχύτερο για να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που αφορούν τον επαγγελματικό αθλητισμό».

Θυμίζουμε πως την προσεχή Παρασκευή στις 15:00, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με κεντρικό θέμα την αδειοδότηση των ΠΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: