Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Στις 19 Μαΐου (Σαν σήμερα)

2004 Η Βαλένθια κάνει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της κατακτώντας το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (με νίκη 2-0 επί της Μαρσέιγ στον τελικό του Γκέτεμποργκ) λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος.

1999 Διεξάγεται ο 39ος και τελευταίος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων μεταξύ της Λάτσιο και της Μαγιόρκα (2-1) στο Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ. Aπό την περίοδο 1999-2000 το Κυπελλούχων θα ενοποιηθεί με το UEFA.

1997 Κλείνει μετά από 72 χρόνια το “Άκρον Ίλιον Κρυστάλ” που ξεκίνησε από τους αδερφούς Αναστάσιο, Αντώνη και Αντισθένη Μεϊμαρίδη και την Κατίνα Πιρπίρογλου. Πρόσφυγες από την Ιωνία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκαν στην Αθήνα να πωλούν υαλικά στην οδό Αιόλου με ένα καροτσάκι και το 1925 άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα. Από την οικογένεια Μεϊμαρίδη ο Γιώργος “Κόκκινος” και ο Γιάννης “Μαύρος” έπαιρναν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέρος σε αγώνες αυτοκινήτου, ενώ στις 3/10/1971, ο Γιάννης “Μαύρος” Μεϊμαρίδης σκοτώθηκε στο σιρκουί της πόλης της Ρόδου οδηγώντας μία Alfa Romeo GTA.

1996 Ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ (Ολυμπιακός - ΠΑΟ 73-38 στον 5ο αγώνα των τελικών των playoffs) στη μεγαλύτερη διαφορά σκορ της ιστορίας των playoffs.

1994 Ο 40χρονος Ισπανός ποδηλάτης Luis Ocana, νικητής του Tour de France το 1973 και του Vuelta a Espana το 1970, αυτοκτονεί με όπλο στο Νογκάρο της Νότιας Γαλλίας, πιθανότατα από κατάθλιψη λόγω οικονομικών προβλημάτων και μόλυνση από Ηπατίτιδα C. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδηλάτες της εποχής του μαζί με τον Eddy Merckx και τον Jose Manuel Fuente.

1991 Ο Willy T. Ribbs γίνεται ο πρώτος έγχρωμος οδηγός που προκρίνεται στο Indianapolis 500.

1971 Τελικός Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 στο Καραϊσκάκη με γκολ των Peter Osgood και Ignacio Zoco. Επειδή δεν προβλέπεται παράταση ορίζεται επαναληπτικός αγώνας για τη μεθεπομένη.

1952 Ο Yoshiro Shirai γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία μύγας όταν κερδίζει τον πρωταθλητή Dado Marino στο Τόκιο.

1903 Ιδρύεται στο Φλιντ του Μίσιγκαν από τον David Dunbar Buick, η κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων, Buick Motor Company. Ο Buick είναι ο εφευρέτης του κινητήρα με βαλβίδες επικεφαλής, πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η επιτυχία της εταιρείας.

1896 Ο Παναχαϊκός ΓΣ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα τους Παναχαϊκούς Αγώνες Στίβου που διαρκούν μέχρι τις 21/5. Κατά τη διάρκεια των αγώνων εξουσιοδοτείται ο Πανελλήνιος να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση αθλητικής ομοσπονδίας, κάτι που θα γίνει στις 25/10.

Από: galanissports data

Δεν υπάρχουν σχόλια: