Ο «ισχυρός άνδρας» της Ευρωλίγκας, ο Τζόρντι Μπερτομέου, μίλησε για το παρόν και το μέλλον της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης του μπάσκετ στην Ευρώπη.
Τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συνέντευξης του στο gazzetta.gr:-Τι μπορείτε να πείτε για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο; Τι μπορούμε να περιμένουμε; Θα υπάρχουν αλλαγές σε κανονισμούς, σε αριθμό ξένων παικτών κλπ;
«Η σεζόν 2011-2012 θα είναι η τελευταία της δοκιμαστικής περιόδου των τριετών αδειών, τύπου Α. Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, θα επανεκτιμήσουμε όλες τις περιπτώσεις, για να δούμε αν ανταποκρίνονται στα κριτήρια. Αυτά αποφασίζουν για τις άδειες. Οχι η Ευρωλίγκα. Το πώς οι σύλλογοι ανταγωνίζονται σε αθλητικό επίπεδο και της θέσης που έχουν κερδίσει στη διοργάνωση. Πρέπει να δουλέψουμε με τις ομάδες, για να διασφαλίσουμε πως διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις, για αυτές τις άδειες, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων, χωρητικότητας 10.000 θέσεων. Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι από τους 13 συλλόγους που έχουν άδεια τύπου Α, μόνο οι δύο θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες ως προς το να ανταποκριθούν σε αυτήν την προϋπόθεση, εντός του χρονικού περιθωρίου που υπάρχει. Κατόπιν όλων αυτών, γίνεται αντιληπτό πως την ερχόμενη σεζόν δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλές αλλαγές. Κάτι που δεν σημαίνει ότι μελετάμε νέες ιδέες και αλλαγές, για τη σεζόν 2012-2013. Αυτές όμως, πρέπει να συζητηθούν και να σχολιαστούν από εκείνους που θα τις επηρεάσουν».
-Στην τελευταία συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής, ανακοινώσατε και την αλλαγή του προκριματικού γύρου. Τη σκέψη να γίνει τουρνουά που θα περιλαμβάνει δυο ομίλους των οκτώ ομάδων και η καλύτερη ομάδα κάθε γκρουπ θα μπει στους ομίλους της Ευρωλίγκας. Είναι η τρίτη χρονιά των προκριματικών και... η τρίτη αλλαγή.
«Η αρχική ιδέα, πίσω από τους προκριματικούς γύρους, ήταν να επιτρέψει σε περισσότερες ομάδες από περισσότερες χώρες να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην Turkish Airlines Euroleague. Οταν δρομολογήθηκε η ιδέα και εγκρίθηκε, είχαμε επισημάνει πως ο αριθμός των ομάδων που μπορούν να μετέχουν στους προκριματικούς, εξαρτάται από το καλεντάρι των διεθνών λιγκών. Υπ' αυτήν την έννοια λοιπόν, θεωρούμε πως αυτή η αλλαγή θα είναι η πρώτη. Επειτα από δυο χρόνια, παρατηρήσαμε πως υπήρχε καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τα προκριματικά, με το να δημιουργήσουμε ένα τουρνουά. Αυτό θα επιτρέψει στους συλλόγους να μειώσουν τα έξοδα τους, θα επιτρέψει σε εμάς να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα που θα είναι ενδιαφέρουσα και ως τηλεοπτικό προϊόν. Θα δημιουργήσει και χώρο στους προγραμματισμούς των συλλόγων, δίνοντας τους περισσότερο χρόνο να προπονηθούν, μετά το τέλος όλων των άλλων πρωταθλημάτων. Θέσαμε το συγκεκριμένο ερώτημα στις ομάδες που θα επηρεάζονταν και όλες συμφώνησαν επί της αλλαγής. Εχουμε την αίσθηση πως η νέα έκδοση δεν επηρεάζει την αθλητική αξιοπιστία αυτής της φάσης και έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση».
-Υπάρχει περίπτωση να φιλοξενηθεί αυτό το τουρνουά στην Ελλάδα;
«Ερευνούμε πολλές διαφορετικές επιλογές, για τον οικοδεσπότη του προκριματικού γύρου. Εάν η Ελλάδα διατίθεται να ανταποκριθεί στα κριτήρια, τότε δεν βλέπω κάποιον λόγο να μη γίνει εκεί».
-Ποια είναι η πραγματική αξία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, για την Ευρωλίγκα; Διότι πέραν του ότι ξοδεύουν πολλά λεφτά κάθε χρόνο, έχουν διαδοχικές συμμετοχές στα πλέι οφ, παρουσίες στα Φάιναλ Φορ και πολλούς φιλάθλους δίπλα τους.
«Και οι δύο έχουν τεράστια αξία για τη διοργάνωση. Τους αξίζει κάθε σεβασμός και δη στους ιδιοκτήτες τους, που κάνουν τεράστιες οικονομικές θυσίες. Από αθλητικής απόψεως, είναι ηγέτες της Ευρώπης και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σε ό, τι αφορά τη διοργάνωση, αμφότερες έχουν το δικό τους στιλ μάνατζμεντ και φέρνουν εις πέρας τις αποστολές τους, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, ενώ γεμίζουν και τα γήπεδα. Δουλεύουμε με αυτές τις δυο ομάδες, για να καταφέρουμε την ανάπτυξη του αθλήματος, κάτι που θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό».
-Είναι ο Παναθηναϊκός παράδειγμα προς μίμηση; Γιατί πρόκειται για την πλέον επιτυχημένη ομάδα της σύγχρονης ιστορίας, βάσει αποτελεσμάτων.
«Όλοι οι σύλλογοι έχουν το δικό τους μοναδικό τρόπο διαχείρισης, που πρέπει να τυγχάνει του σεβασμού μας, ειδικά αν είναι επιτυχημένοι και εκτός και εντός γηπέδων. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, μιλάμε για έναν σύλλογο που μεταδίδει πάθος και αφοσίωση στο σπορ. Εχουν μια πολύ δυνατή και παγιωμένη ομάδα, με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, που είναι ενωμένη. Aυτή η ένωση μεταδίδεται στους φιλάθλους, τα ΜΜΕ και τους συνεργάτες της. Λειτουργεί για αυτούς και είναι κάτι που πρέπει να υποστηρίζεται, καθώς κάνει πολλά για να βοηθήσει και την Ευρωλίγκα και το μπάσκετ. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν περίτρανα πως είναι η καλύτερη ομάδα».
-Το Φάιναλ Φορ της Βαρκελώνης πώς... τα πήγε;
«Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιώνουμε την προηγούμενη έκδοση. Το φινάλε αυτής της χρονιάς πρόσφερε κάποια εκπληκτικά ματς και είδαμε πως το γήπεδο ήταν γεμάτο. Πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια, επιτυχημένη ήταν και η τηλεοπτική κάλυψη, μαζί και η γενικότερη παρουσία των ΜΜΕ. Υπήρχαν πολλές δραστηριότητες που αφορούσαν τους χορηγούς και τους φιλάθλους, διάφορα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης και ένα πολύ επιτυχημένο Nike International Junior Tournament. Το σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο 100% στους φιλάθλους. Βέβαια, πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά. Υπάρχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν, πολλά που πρέπει να βελτιώσουμε».
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου