Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τι κρίμα που δεν έγιναν σαν τα μούτρα μας!!

Ο Γιώργος Χελάκης έγραφε στις 7/6/2011 για την πρόθεση των αδελφών Αγγελόπουλων να αποχωρήσουν από τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ.
Τι κρίμα που δεν έγιναν σαν τα μούτρα μας!
(άρθρο στη «SportDay», στις 7/6/2011)
Προφανώς δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία. Τέτοιες αποφάσεις δεν συνδέονται με την έκβαση ενός ματς, την απώλεια ενός τίτλου. Συσσωρεύουν κούραση, πίκρα και παράπλευρες απώλειες πολλών ετών. Έτσι που το ποτήρι κάποια στιγμή ξεχιλίζει. Η πρόθεση των αδερφών Αγγελόπουλων να αποχωρήσουν από την ΚΑΕ Ολυμπιακός συνιστά απώλεια πρώτου μεγέθους όχι μόνο για το σύλλογο αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Τα αδέλφια δεν κουβαλούν πάνω τους τις παθογένειας του ελληνικού αθλητισμού. Οσα έχουμε να καταμαρτυρήσουμε για πολλούς από τους γνωστούς παράγοντες είναι άσχετα με την συμπεριφορά του Γιώργου και του Παναγιώτη. Οι δύο τους δεν έδωσαν ποτέ δικαιώματα ώστε να μπουν στο κάδρο τις παρακμής του επαγγελματικού αθλητισμού στη χώρα μας. Πάντα ψύχραιμοι καλοσυνάτοι χωρίς την τάση να προβληθούν ιδιαίτερα να αποκτήσουν δημοφηλία να προσαρμοστούν με τις "ιδιοτροπίες" τις δημοσιογραφικής ρουτίνας. Ολα αυτά τους στέρησαν μια μορφή δημοσιότητας που οι ίδιοι δεν φάνηκε να την επιθυμούν και να την επιδώκουν.
Η αγάπη τους για το μπάσκετ ήταν αυθεντική την διοχέτευσαν στο άθλημα μέσα από τον Ολυμπιακό αλλά δεν την ταύτισαν ποτέ με τις συμπεριφορές της ερυθρόλευκης εξέδρας. Δεν κατέφυγαν σε εύκολους εντυπωσιασμούς, δεν χάιδεψαν αυτιά ούτε υιοθέτησαν ένα λαϊκίστικο στυλ για να γίνουν αγαπητοί στα πιο θορυβώδη παιδιά της εξέδρας. Στην πρώτη σελίδα του DNA o Μιχάλης Τσόχος κάνει μια καταγραφή σε λάθη και παραλείψεις των αδερφών Αγγελόπουλων στην μέχρι τώρα θητεία τους στον Ολυμπιακό. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι, τα λάθη αυτά αναφέρονται σε επιλογές παικτών προπονητών και γενικότερα στα πεπραγμένα τους ως διοίκηση στον Ολυμπιακό. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει ή να αφαιρέσει από τον κατάλογο του Μιχάλη. Στο σημείωμα αυτό δεν γίνεται τέτοιου είδους καταγραφή μέσα στη σκόνη και την μαυρίλα του επαγγελματικού αθλητισμού όπου περισσεύουν η διαφθορά και το παρασκήνιο όπου ο αθλητικός δικαστής αντικαθιστάτε δικαιολογημένα από τον εισαγγελέα οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ξεχωρίζουν σαν την μύγα μες το γάλα. Ουδέποτε υπήρξαν εμπρηστικοί ούτε έκαναν πολιτική βάζοντας μπροστά τους οπαδούς της ομάδας τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο: ενώ οι φανατισμένοι οπαδοί έβραζαν πριν από μια εβδομάδα με τις διαιτησίες των πρώτων αγώνων της τελικής φάσης αυτοί κινήθηκαν σε θεσμικό επίπεδο κάνοντας μια συνάντηση με τον ισχυρό άντρα του μπάσκετ Γιώργο Βασιλακόπουλο. Είδατε πουθενά εμπρηστικές δηλώσεις, καθοδηγούμενα δημοσιεύματα ή συγκαλυμμένες απειλές; Οτι κάνει δηλαδή ένας τυπικός παράγοντας που δραστηριοποιείται στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος μοιάζουν σαν να έπεσαν από άλλο πλανήτη. Έτσι που συμπεριφέρονται και λειτουργούν αποτελούν μια χτυπητή παταφωνία.
Ας το πούμε καθαρά δεν τους σηκώνει ο επαγγελματικός αθλητισμός στη χώρα μας. Παράγοντες που δεν πίνουν νερό στο όνομα των οπαδών της ομάδας και δεν κανακεύουν τα ταπεινότερα των ενστίκτων τους είναι εκτός κλίματος. Τώρα το σκέφτονται σοβαρά να σηκωθούν και να φύγουν ας αναλογιστούμε όλοι της ευθύνες μας. Γιατί όλοι άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο έχουμε την ευθύνη για την δημιουργία του κλίματος στο οποίο δεν φαίνεται να "κολάνε" τα δύο αδέρφια. Επειδή συνήθως κρατάνε το στόμα τους κλειστό είναι πιθανό αν και εφόσον αποχορήσουν να μην μας διαφωτίσουν με λεπτομέρειες για τους λόγους που τους οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση. Οπως και νάχει ενδεχόμενη αποχώρηση τους θα φανερώσει πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να βρεθούν ισοληψείς αντικαταστάτες. Πριν λοιπόν οι φίλοι του Ολυμπιακού ρίξουν τον λίθο του αναθέματος για την δεν γέμισαν την τροπαιοθήκη με κύπελλα, ας σκεφτούν που θα βρισκόταν ο μπασκετικός Ολυμπιακός αν δεν εμφανιζόντουσαν από το πουθενά να πάρουν στα χέρια τους τον σύλλογο.
Ας σκεφτούν όλοι μαζί τι τύπου παράγοντες θέλουμε να επιχειρούν στο επαγγελματικό αθλητισμό. Είναι βέβαια υπερβολικό να ζητάς τέτοιες σκέψεις από όσους χτες τους σταύρωναν και τους έλουζαν με τα χειρότερα επίθετα επειδή δεν βγήκαν στο κλαρί για όσα έγιναν στην φυσούνα στο τελευταίο ματς στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Τι να κάνουμε φαίνεται πως δεν είναι στη λογική τους να δουν όσα απαράδεκτα έγιναν ως ευκαιρία για να πάρει ο σύνολος Ολυμπιακός μια ισοπαλία. Να ισοφαρίσει δηλαδή την απαράδεκτη συμπεριφορά μιας μικρής μερίδας των δικών του οπαδών που έκαναν τα έκτροπα μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης των αιωνίων στο γήπεδο Καρασϊσκάκη. Βλέπεται οι αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν έχουν ποτιστεί μέχρι το μεδούλι με την νοοτροπία που έχουν οι περισσότεροι παράγοντες στην Ελλάδα. Φαίνεται πως δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να χορεύουν στον ρυθμό που τους παίζουν τα οπαδικά πρωτοσέλιδα και οι εκπομπές των συνδέσμων. Αδυνατούν να μπουν στην λογική των συμψηφισμών. Τόσα χρόνια στην ΚΑΕ Ολυμπιακός και ακόμα δεν κατάλαβαν ότι πρέπει να συμμερίζονται τις λογικές των ομάδων πίεσης που συγκροτούν οι οργανωμένοι οπαδοί και ο οπαδικός τύπος. Είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως για τους ίδιους ίσως είναι καλύτερα να αποχωρήσουν για τον μεγάλο ασθενή, τον επαγγελματικό αθλητισμό είναι όμως;...
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: