Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Και τώρα τι;

Με υποβιβασμό κινδυνεύουν οι εμπλεκόμενες ομάδες. Πότε πιάνει δουλειά ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας και τι ποινές προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ.
Και τώρα τι;
Σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα και τη σύνθεση των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου ενδέχεται να έχει η υπόθεση των στημένων (για το στοίχημα) αγώνων και το τσουνάμι των αποκαλύψεων και συλλήψεων που ξεκίνησαν από την Τετάρτη 22 Ιουνίου. Σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ ομάδες που θεωρούνται υπαίτιες για δωροδοκία ή προσπάθεια προκαθορισμού αποτελέσματος τιμωρούνται με υποβιβασμό και βαρύ πρόστιμο.
Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες στην αθλητική δικαιοσύνη είναι πιο ταχείς αναμένεται μέχρι τις αρχές Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση και η εκδίκαση της υπόθεσης. Αλλωστε στις 27 Αυγούστου ανοίγει η αυλαία του πρωταθλήματος της περιόδου 2011-2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Αθηνών κυρία Πόπη Παπανδρέου η οποία χειρίζεται την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών αναμένεται μετά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των εμπλεκομένων προσώπων να στείλει στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα κ. Ανδρέα Φάκο το σύνολο της δικογραφίας. Ηδη ο κ. Φάκος έχει ζητήσει τους φακέλους προκειμένου να ασκήσει με τη σειρά του πειθαρχικές διώξεις τόσο κατά φυσικών προσώπων (παραγόντων, παίκτων, προπονητών, διαιτητών κλπ.) αλλά και κατά των ομάδων που εμπλέκονται στα ύποπτα παιχνίδια.
Στη συνέχεια την υπόθεση θα κληθούν να εκδικάσουν τα δικαιοδοτικά όργανα της Σούπερ Λίγκας (Α' Εθνική) και της Φούτμπολ Λιγκ (Β' και Γ' Εθνική) αναλόγως σε ποια κατηγορία αγωνίζονται οι εμπλεκόμενες ομάδες. Η υπόθεση θα εκδικασθεί σε δεύτερο βαθμό από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.
Σύμφωνα με τον κανονισμό ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας (σσ. ο κ. Φάκος αλλά και ο αναπληρωτής κ. Μανώλης Αντωνακάκης) μέσα σε διάστημα ενός μηνός από την παραλαβή του φακέλου από την ποινική δικαιοσύνη θα πρέπει να έχει ασκήσει διώξεις ενώ στη συνέχεια θα γίνει άμεσα η εκδίκαση των υποθέσεων από την αθλητική δικαιοσύνη.
Οπως προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ (άρθρο 21Α και 21Β) ομάδα (ή αξιωματούχος της) που θεωρείται υπαίτια για δωροδοκία ή προσπάθεια προκαθορισμού αποτετελέσματος τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματικό πρόστιμο 300.000 ευρώ. Οσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα τιμωρούνται με χρηματικές ποινές, απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι κριθούν ένοχοι δεν θα μπορούν να είναι πρόεδροι ή ιδιοκτήτες ή μέτοχοι ΠΑΕ και φυσικά να κατέχουν διοκητικά αξιώματα σε θεσμικούς φορείς και διοργανώτριες αρχές (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα κλπ).
Οσον αφορά το διάστημα της παραγραφής του αδικήματος στις περιπτώσεις της δωροδοκίας και της προσπάθειας προκαθορισμού αποτελέσματος είναι τρία έτη από τη στιγμή της τέλεσής του. Με δεδομένο ότι τα πρώτα ματς που περιλαμβάνονται στους περίφημους φακέλους της UEFA είναι τον Οκτώβριο του 2008 δεν υφίσταται μέχρι στιγμής κίνδυνος παραγραφής.
Πιθανή τιμωρία ομάδων ενδέχεται να φέρει και αλλαγές στην ελληνική εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά κύπελλα αφού οι ομάδες που θα υποβιβαστούν δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτά. Αλλωστε υπάρχει το προηγούμενο της Γιουβέντους η οποία όταν τιμωρήθηκε με υποβιβασμό για το σκάνδαλο «Καλτσιόπολι» την άνοιξη του 2006 δεν έλαβε μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν αν και είχε τερματίσει πρώτη στο Καμπιονάτο.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: