Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το μεγάλο στοίχημα με τα στημένα

Βουλή των ΕλλήνωνTην ίδια ημέρα πιάνουν προέδρους ΠΑΕ και μανατζαραίους για «στημένα», μαθαίνουμε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα λίστες φοροφυγάδων, ψάξτε να βρείτε τι άλλο καλό θα δουν τα μάτια μας ώσπου να περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο!
Γράφει ο Στέλιος Σοφιανός...
ΟΚ, εμείς εδώ κάνουμε λίγη πλάκα, αλλά ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα συνδυάζουν. Εθνικό σπορ άλλωστε η καχυποψία, η κουτοπονηριά, αλλά και η ανικανότητα να εστιάζουμε στη σημαντικό, να χάνουμε το μεγάλο για τα μικρά – και με μικρότητα…
Να δείτε μάλιστα που και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι θα επικαλεστούν αυτή τη… διαπλοκή και θα εμφανιστούν όχι απλώς ως αθώες περιστερές, αλλά και ως θύματα τροϊκα-κυβερνητικής συνομωσίας! Εδώ είμαστε…
Χωρίς πλάκα, πάντως, αν δούμε να μπαίνουν στη φυλακή πρόεδροι, να ξεφτιλίζονται μεγαλο-φοροφυγάδες, να καταλήγουν στο σκαμνί και μερικοί πολιτικοί, μπορεί και να το καταπιούμε πιο εύκολα το δηλητήριο. Ξέρω, π.χ., πολλούς που θα έδιναν από 300 ευρώ για να φύγει από το ποδόσφαιρο ο Μπέος και ας πάει να ποτίζει αμπέλια.
Αλλά εδώ δεν είναι τόσο θέμα προσώπων. Ναι, κάποιοι το είχαν παρακάνει, προκαλούσαν και έδερναν, πουλούσαν μαγκιές (έχοντας συνήθως πίσω τους στρατούς μπράβων) και από πάνω έβγαιναν νικητές και τροπαιούχοι (στο επίπεδο που κινούνταν). Και καθάριζαν και μερικά εκατομμυριάκια από τις «παράλληλες» δραστηριότητές τους. Ολοι το γνώριζαν, όλοι το συζητούσαν, αλλά εκείνοι ακάθεκτοι συνέχιζαν, με θράσος απίστευτο και εξοργιστικό.
Αν αποδειχθεί ότι οι αρχές (με πρώτη το νεότευκτο αρμόδιο τμήμα της εισαγγελίας) έκαναν αυτή τη φορά σωστά τη δουλειά τους και δέσουν χειροπόδαρα μερικούς (αν όχι όλους) από τους εμπλεκόμενους, θα είναι ένα διπλό μήνυμα:
- Πρώτα στα λαμόγια ότι δεν είναι (πλέον) ασύδοτα.
- Κυρίως όμως στον πολύ κόσμο, αυτόν που (εκ)λείπει από τα γήπεδα και έχει χάσει κάθε ελπίδα, ότι κράτος υπάρχει, νόμοι υπάρχουν και εφαρμόζονται.
Πέρα από το ποδόσφαιρο, θα είναι και ένα μήνυμα προς κάθε νομοταγή πολίτη, ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα και κανέναν. Το πολύ πολύ να τον πουν «φλώρο». Ε και; Τουλάχιστον θα κυκλοφορεί ελεύθερος. Στη φυλακή να δείτε πώς γίνονται οι «άντρακλες»…
Βέβαια, πολλοί αμφιβάλουν για την κατάληξη της υπόθεσης. Δικαίως, με όσα (δεν) έχουν γίνει στο παρελθόν. Άλλο όμως η αμφιβολία και η επιφύλαξη και άλλο η αμφισβήτηση και η καχυποψία στο έργο της δικαιοσύνης. Το πρώτο την κρατάει σε εγρήγορση, το δεύτερο την πολεμάει. Και τώρα, αυτό που χρειάζεται η δικαστική αρχή είναι στήριξη και αλληλεγγύη από την κοινωνία. Γιατί πολλοί ισχυροί και διαπλεκόμενοι, όλων των αποχρώσεων, θα της βάλουν εμπόδια.
Αν η κοινωνία θέλει να καθαρίσει το ποδόσφαιρο, μπορεί να το επιβάλει. Θα είναι μια καλή αρχή και για τα πιο σοβαρά, θα είναι και ένα μήνυμα της κοινωνίας προς τους δικαστές να προχωρήσουν στα πιο σοβαρά χωρίς να φοβούνται τίποτα και κανέναν. Αν η κοινωνία προτιμάει τους τραμπούκους, με αυτούς θα συνεχίσει παντού. Και τότε φοβάμαι ότι το μεσοπρόθεσμο θα είναι το μικρότερο από τα κακά που θα της τύχουν…
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: