Η αποκάλυψη του gazzetta για τον διεθνή μπασκετμπολίστα που φέρεται να έψαχνε την… δόση του τηλεφωνικά από παράγοντα επαρχιακής ομάδας, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, προκάλεσε σάλο. Υπάρχει όμως και μια ακόμα διάσταση τρομερά σημαντική.
Το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ πέρασε φέτος… μπάι από τους ελέγχους ντόπινγκ! Με λίγα λόγια, δεν γίνανε τεστ ούτε στην κανονική διάρκεια της σεζόν, αλλά ούτε και στα playoffs. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο νόμος του κράτους επιβάλλει ρητώς την διεξαγωγή ελέγχων σε κάθε αγωνιστική, αλλά και στα playoffs.

Αν, λοιπόν, οι μπασκετμπολίστες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι οι αγώνες θα ήταν… ελευθέρας βοσκής, τότε μήπως ένας έπεσε στην φάκα κι άλλοι 50 ή 100 που κάνανε το ίδιο, θα την γλιτώσουν; Διότι τον συγκεκριμένο παίκτη δεν τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ για να δει αν τα βράδια τρώει φασολάδα ή αν βάζει στον οργανισμό του κηροζίνη, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Να, όμως, που βγήκε κι άλλο λαβράκι τελικά.

Το θέμα, όπως καταλαβαίνουμε, είναι τεράστιο. Και θέλετε να μάθετε το ακόμα πιο τρομερό; Κατ’ αρχήν, υπάρχει λόγος που δεν έγιναν έλεγχοι ντόπινγκ! Οι δειγματολήπτες αποφάσισαν από πέρυσι των Μάιο σαν ένδειξη διαμαρτυρίας να μην πηγαίνουν για τεστ σε καμία ομοσπονδία ή διοργανώτρια αρχή που τους χρωστάει λεφτά περασμένων ετών.

Ο ΕΣΑΚΕ, λοιπόν, όντως οφείλει ένα ποσό στους ελεγκτές για τεστ αντιντόπινγκ που γίνανε από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010. Κι επειδή οι δειγματολήπτες δεν είδαν το χρώμα του χρήματος όλο το περασμένο καλοκαίρι, γι’ αυτόν τον λόγο δεν πήγαν εξ’ αρχής για ντόπινγκ κοντρόλ στο φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ. Προσδοκώντας ότι με τις πιέσεις τους προς τον ΕΣΑΚΕ αργά ή, γρήγορα θα εξοφληθούν κι έτσι θα επαναρχίσουν τα τεστ κάποια στιγμή μέσα στην σεζόν.

Ξέρετε, λοιπόν, για πόσα χρήματα μιλάμε ότι οφείλει ο ΕΣΑΚΕ; Για το… εξωφρενικό ποσό των 35.742 ευρώ! Ο ΕΣΑΚΕ, δηλαδή, με τις τόσες κρατικές επιχορηγήσεις, δεν μπόρεσε να δώσει τα οφειλόμενα επί τόσους μήνες, μήπως και γίνουν κάποια τεστ. Κι άφησε το άθλημα να είναι ξέφραγο αμπέλι όλη τη σεζόν για 35.000 ψωροευρώ! Αδιανόητα πράγματα είναι αυτά. Ντροπιαστικά πράγματα που προσβάλλουν και την αξιοπιστία συνολικά της διοργάνωσης.

Τα μόνα που έγιναν φέτος ήταν τα συνήθη ντραγκ τεστ για παίκτες που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό με μεταγραφή, όμως τα έξοδα των ελέγχων τα αναλαμβάνουν πάντα οι ομάδες, οι οποίες πληρώνουν επιτόπου τους δειγματολήπτες.

Η ερώτηση, λοιπόν, απευθύνεται προς όλους τους αρμόδιους του μπάσκετ και προς την ΓΓΑ. Κύριοι, γνωρίζατε ότι συνέβαινε αυτό το πράγμα. Το ξέρατε πολύ καλά. Κάνατε τίποτα επί τόσους μήνες για να συμμορφωθείτε με τους νόμους; Και γιατί πρέπει να πέφτουν από τα σύννεφα όλοι, επειδή ένας παίκτης ακούγεται να ζητάει ντόπες τηλεφωνικά, έτσι ώστε να στανιάρει για να αγωνιστεί π.χ. στα playoffs; Πού είναι το περίεργο;

Όταν, δηλαδή, οι επαγγελματίες μπασκετμπολίστες ξέρουν ότι τα συμβόλαιά τους θα εκτιναχθούν αν έχουν καλή απόδοση, τότε πόσο δύσκολο είναι κάποιοι να ψαχτούνε σε ντόπες, έτσι ώστε να γίνουν τούρμπο; Και ειδικά από την στιγμή που είναι πασίγνωστο ότι για ένα ψευτοποσό, που δεν πληρώνει ο ΕΣΑΚΕ, δεν γίνονται έλεγχοι στο πρωτάθλημα από την αρχή ως το τέλος του.

Το ντόπινγκ κοντρόλ δεν έχει σαν στόχο μόνο να πιάσει έναν αθλητή κι έτσι να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Ο σκοπός είναι, τουλάχιστον σύμφωνα με την WADA, και αποτρεπτικός. Γνωρίζοντας, δηλαδή, ο αθλητής ότι θα υπάρχει έλεγχος, είναι πιθανό να μην ρισκάρει πιθανό θετικό δείγμα, βάζοντας κάποια ουσία στον οργανισμό του.

Εκτεθειμένος, λοιπόν, δεν είναι μόνο ο διεθνής παίκτης. Ανεξαρτήτως τι θα βγει τελικά με την ιστορία του και τι θα αποδειχθεί στην πορεία της δικαστικής έρευνας, είναι δεδομένο ότι έχουν κάνει φάουλ και ο ΕΣΑΚΕ, αλλά και η Πολιτεία, που δεν φρόντισαν να κόψουν την φόρα σε κάποιους οι οποίοι ήθελαν να φαρμακωθούν. Κι έτσι το γήπεδο έμεινε ελεύθερο σε όσους επεδίωκαν να παίξουν με πονηρές ουσίες...
Από εκεί και πέρα, βέβαια, εφόσον ακούγονται τέτοια πράγματα στις συνομιλίες, πρέπει να δώσει εξηγήσεις και ο παράγοντας της επαρχιακής ποδοσφαιρικής ομάδας που παραδέχεται ότι γίνονται πύραυλοι οι παίκτες του με όσα παίρνουν. Όσο για την σχέση ντόπινγκ κοντρόλ και αξιοπιστίας αποτελέσματος, αυτή είναι μια χαμένη ιστορία ούτως ή άλλως. Ποια αξιοπιστία όταν συμβαίνουν τόσα όργια σε τόσα επίπεδα όλου του φάσματος του αθλητισμού μας; Μην ξεχνάμε ότι το Gazzetta.gr είχε αποκαλύψει τον Μάιο το σκάνδαλο να μην γίνει έλεγχος ντόπινγκ στον τελικό κυπέλλου στο ποδόσφαιρο…  (http://www.gazzetta.gr/article/item/190720-neo-skandalo-ston-teliko) gazzetta gr