Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Άρης, ο πρώτος πρωταθλητής!

Σαν σήμερα πριν από 83 χρόνια (17 Ιουνίου 1928 – 17 Ιουνίου 2011) ο Άρης κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Στα πλαίσια του πρώτου επίσημου πρωταθλήματος, το βαρύ τρόπαιο… ντύνεται στα κιτρινόμαυρα, με τον Άρη να κερδίζει με 3-1 τον Ατρόμητο.
Η ίδρυση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (14 Νοεμβρίου 1926) γεννά την ιδέα διεξαγωγής πρωταθλήματος σε εθνικό επίπεδο. Η ιδέα αυτή τίθεται επί τάπητος και ύστερα από διαβουλεύσεις αποφασίζεται να διοργανωθεί το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τη σεζόν 1927-1928, με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Ωστόσο, το φθινόπωρο του 1927 η ΕΠΟ έρχεται σε διαφωνία με τους ιθύνοντες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ για ζητήματα οικονομικής και οργανωτικής φύσης. Η ΕΠΟ τιμώρησε αρχικά τους τις τρεις ομάδες της Αθήνας με τον αποκλεισμό τους από την παρθενική διοργάνωση που βρισκόταν στα σκαριά. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ίδρυσαν το λεγόμενο ΠΟΚ – ονομασία που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Ποδοσφαιρική Οργάνωση Κέντρου. Οι ομάδες του ΠΟΚ προχώρησαν στην διοργάνωση τουρνουά, στα οποία συμμετείχαν σύλλογοι από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η ουγγρική Φερεντσβάρος και η γιουγκοσλαβική Μπέογκραντ. Στο λεγόμενο ΠΟΚ εντάχθηκαν αργότερα και Απόλλων Σμύρνης, Αθηναϊκός.
Μπορεί η διεξαγωγή του πρώτου πανελληνίου πρωταθλήματος να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο αποφασίστηκε η συνέχεια στις διεργασίες, με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των τριών τοπικών ενώσεων να ξεκινούν κανονικά, προκειμένου να αναδειχθούν οι πρωταθλήτριες ομάδες. Στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Αθηνών εκείνης της περιόδου έλαβαν μέρος οι Αίαντας, Αθηναϊκός, Αρμενική, Ατρόμητος και Γουδί, με τις δύο τελευταίες ομάδες να αναμετρώνται στον τελικό, και τον Ατρόμητο Αθηνών να φτάνει στη νίκη με σκορ 4-3 εξασφαλίζοντας τον τίτλο του πρωταθλητή Αθηνών, αλλά και το «εισιτήριο» συμμετοχής στην επόμενη φάση. Στην περιφέρεια της Ε.Π.Σ. Πειραιώς συμμετείχαν Εθνικός, Ατρόμητος Πειραιώς, Προοδευτική και Άμυνα Νίκαιας, με τον Εθνικό να είναι αυτός που χαμογέλασε, επικρατώντας στον τελικό της Άμυνας Νίκαιας με 3-1.
Στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, ο Άρης κατέκτησε την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, υπερτερώντας των ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Άτλαντα και Θερμαϊκού.
Ατρόμητος Αθηνών, Εθνικός και Άρης ήταν οι «μονομάχοι» που διεκδίκησαν το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα σε ένα μίνι τουρνουά, το οποίο προέβλεπε αναμετρήσεις στην έδρα καθενός εκ των τριών τοπικών πρωταθλητών. Ο Άρης πέρασε νικηφόρα από το γήπεδο του Πανελληνίου, το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα ο Ατρόμητος Αθηνών, με σκορ 3-1, ωστόσο ο Εθνικός επιβλήθηκε των «κιτρίνων» με 3-2 παίρνοντας προβάδισμα στο βαθμολογικό πίνακα χάρη στη νίκη επί του Ατρόμητου Αθηνών. Ο Άρης υποδέχθηκε, στην έδρα του Ηρακλή, τον πρωταθλητή Αθηνών κατακτώντας τους δύο βαθμούς της νίκης, ενώ ο Εθνικός αναδείχθηκε ισόπαλος με τον Ατρόμητο, πριν «ανηφορίσει» στη Θεσσαλονίκη για το ματς που έκρινε τον τίτλο. Ο Άρης επιβλήθηκε των Πειραιωτών με σκορ 3-1 και οι «κίτρινοι» έγραψαν το όνομα τους στην πρώτη αράδα της νέας σελίδας που είχε μόλις ανοίξει στο βιβλίο του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στην άκρη του κιτρινόμαυρου πάγκου ήταν ο Αυστριακός Κέσλερ ενώ πρωταγωνιστές της επιτυχίας ήταν οι Σάββας Βογιατζής, Νίκος Αγγελάκης και Κώσταq Βικελίδης, οι οποίοι σήκωσαν το επιθετικό βάρος. Παράλληλα στο ρόστερ του Άρη ήταν και οι Νίκος Κατράντζος, Δημήτρης Οπλοποιός, Ιάκωβος Γιακουμής, Παναγιώτης Κατσαούνης, Κώστας Βικελίδης, Κώστας Γκικόπουλος, Χρήστος Κολωνιάρης, Ιορδάνης Βογδάνου, Ζαρέν Μισακιάν, Χριστόφορος Λεονταρίδης, Διονύσης Καλτέκης και Βασίλης Ιωαννίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: