Ο κύκλος των «χαμένων» συνομιλιών, οι «αόρατοι» διαιτητές, οι άγνωστοι κατηγορούμενοι και το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρωνΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 Ιουνίου, όταν η Αστυνομία με μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε στην προσαγωγή 10 ατόμων,ένα τεράστιο σκάνδαλο στημένων αγώνων συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές προχώρησαν σε ποινικές διώξεις κατά 83 ατόμων, κυρίως ανθρώπων του ποδοσφαίρου.Τρεις εξ αυτών ( Αχ. Μπέος, Γ. Τσακογιάννης, Β. Καρακούλιας ) προφυλακίστηκαν ενώ ως την περασμένη Πέμπτη το βράδυ καταζητούνταν ακόμη ο επικεφαλής ενός εκ των τριών «εγκληματικών οργανώσεων» Μάκης Ψωμιάδης. Η υπόθεση όσον αφορά την ποινική πλευρά της βρίσκεται στη φάση της ανάκρισης,ενώ όσον αφορά την πειθαρχική «αθλητική» πλευρά της, το... μπαλάκι έχει πάει στους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς Ανδρέα Φάκο και Μανώλη Αντωνακάκη που έχουν παραλάβει ήδη τη δικογραφία από την Εισαγγελία Αθηνών. Ποιο είναι το παρασκήνιο της έρευνας για τα στημένα παιχνίδια; Γιατί δεν τέθηκαν υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα παραγόντων κλειδιών της υπόθεσης; Ποιος είναι ο κύκλος των «χαμένων συνομιλιών»; Τι θα συμβεί με την περίπτωση των Βαγγέλη Μαρινάκη και Θανάση Κανελλόπουλου και άλλων παραγόντων που φέρονται ως εμπλεκόμενοι;Αυτά είναι ορισμένα από τα 10+1 «καυτά» ερωτήματα της υπόθεσης των στημένων αγώνων, τις απαντήσεις των οποίων επιχειρεί να δώσει «Το Βήμα της Κυριακής».
Το ουσιαστικό τμήμα της ξεκίνησε στις αρχές του 2011, όταν δόθηκε η εντολή από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου προς την ΕΥΠ να θέσει υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα περίπου 15 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση και κυρίως των Αχ. Μπέου,Γ. Τσακογιάννη και Μάκη Ψωμιάδη, στους οποίους αποδίδεται κεντρικός ρόλος στο κύκλωμα.
Οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν κατηγορίες. Ωστόσο συνεκτίμησαν ότι υπήρχε κίνδυνος διαρροής πληροφοριών για την έρευνα και επίσπευσαν τις κινήσεις τους. Προσμέτρησαν ακόμη το γεγονός ότι είχαν τελειώσει τα πρωταθλήματα και από τις περαιτέρω τηλεφωνικές υποκλοπές δεν θα προέκυπταν άλλα κρίσιμα στοιχεία. Συνεκτιμήθηκε και ότι η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων μεσούσης της νέας αγωνιστικής περιόδου θα προκαλούσε αναταραχή και κάποιοι από τους κατηγορούμενους παράγοντες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους φανατικούς οπαδούς για πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση.
Πιθανόν ναι, κρίθηκε όμως από τις αρχές ότι δεν έπρεπε να επεκτείνουν τις ακροάσεις συνομιλιών και σε άλλα πρόσωπα που ακούγονται να συνομιλούν με τους αρχικούς 15. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, υπήρξε περιορισμός της δικαστικής έρευνας λόγω απουσίας ευελιξίας στη συνεργασία με την ΕΥΠ, αλλά και διότι σε αντίθετη περίπτωση θα προέκυπτε αδυναμία διαχείρισης του ογκώδους υλικού.
Ναι! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασαν την άποψη ότι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έπρεπε να είχαν επεκταθεί και σε άλλους μεγαλοπαράγοντες. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι στην έρευνα για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και των 216 «νονών» ο κύκλος των προσώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση διευρυνόταν διαρκώς προκειμένου να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα. Και αυτό συνέβαινε, όπως είπαν, διότι διατηρούσαν απευθείας συνεννόηση με τα στελέχη που χειρίζονταν τα συστήματα υποκλοπής.
Πρόκειται για ιδιώτες- ένας εξ αυτών είναι ιδιοκτήτης κυλικείου και ένας άλλος γιατρός... ποδολόγος- που βρέθηκαν κατηγορούμενοι διότι εμφανίζεται να κερδίζουν σημαντικά ποσά από το στοίχημα μέσω ΟΠΑΠ και να ποντάρουν σε ορισμένους από τους ύποπτους αγώνες της UΕFΑ. Η εμπλοκή τους αναδείχθηκε από έγγραφα και μαρτυρίες των υπαλλήλων του ΟΠΑΠ. Οι ίδιοι όμως μιλούν για τυχαίο στοιχηματισμό στους συγκεκριμένους αγώνες.
Οχι, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Οι Ευ. Μαρινάκης και Αθ. Κανελλόπουλος κατηγορούνται για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση που επισύρει- αν καταδικαστούν βεβαίως - ποινή φυλάκισης μέχρι 10 ετών. Ωστόσο η νομοθεσία ορίζει ότι προφυλάκιση μπορεί να υπάρξει μόνο όταν οι κατηγορίες που αποδίδονται επισύρουν ποινή φυλάκισης άνω των 20 ετών ή όταν ο κατηγορούμενος έχει διαπράξει ίδιο αδίκημα, κάτι βεβαίως που δεν συμβαίνει στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων παραγόντων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ναι. Οπως στους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν για χρηματισμό διεθνούς διαιτητή ο οποίος φέρεται να ζητεί από παράγοντες της Ηλιούπολης- λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Εθνικό στις 8 Μαΐου 2011- ποσό της τάξεως των 4.350 ευρώ. Πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για απροκάλυπτο χρηματισμό του διαιτητή, όπως όμως προέκυψε εκ των υστέρων επρόκειτο για την κανονική, νόμιμη αμοιβή του για τη διαιτησία του αγώνα. Επιπλέον πολλοί αθλητικοί παράγοντες συνεννοούνται για αλλαγές διαιτητών σε αγώνες- όπως αυτή στον αγώνα ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκού (2-1)-, οι οποίες όμως τελικά ποτέ δεν συνέβησαν. Νομικοί επισημαίνουν ότι κρίσιμο στοιχείο είναι «να συνδυαστούν συνομιλίες με πραγματικά περιστατικά.Και αυτό γιατί πολλοί παράγοντες του αθλητισμού αρέσκονται σε μεγαλοστομίες και στην ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας. Ακόμη πολλές συνομιλίες μπορεί να παρανοηθούν αν δεν γνωρίζει κάποιος ορισμένες σημαντικές παραμέτρους».
Βεβαίως! Στις διαδοχικές συζητήσεις που έχει ο Αχ.Μπέος με τους Θ.Ζαγοράκη, Ευ. Μαρινάκη και Αθ. Κανελλόπουλο σχετικά με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού αναφέρεται σε τηλεφωνική επαφή που είχε εκείνη την ώρα με τον διαιτητή του αγώνα Στ. Μάνταλο, ο οποίος φέρεται να του έχει πει ότι «δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον Ολυμπιακό». Αυτή όμως η «συνομιλία» του Μπέου με τον Μάνταλο δεν υπάρχει στη δημοσιοποιημένη δικογραφία. Στη δημοσιοποιημένη δικογραφία εξάλλου δεν περιλαμβάνεται καμία συνομιλία του Μπέου με διαιτητές, παρ΄ ότι αυτός τις επικαλείται σε άλλους διαλόγους του. Τρία είναι τα σενάρια που εξηγούν τα προαναφερόμενα: πρώτον, ότι για έναν άγνωστο λόγο αυτές οι συνομιλίες «παράπεσαν» από τον φάκελο της υπόθεσης ή δεν έχουν δοθεί σε δικηγόρους. Δεύτερον, ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Μπέου με τον Μάνταλο ή άλλους διαιτητές έχουν γίνει από κινητά τηλέφωνα του μεγαλοπαράγοντα του Ολυμπιακού Βόλου τα οποία δεν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Τρίτον, οι συγκεκριμένες συνομιλίες να μην έχουν γίνει ποτέ και απλώς ο Μπέος να «διαφημίζει» ανύπαρκτες παρεμβάσεις του.
Δικαστικοί λειτουργοί και αστυνομικοί που έχουν ερωτηθεί σχετικά απαντούν αρνητικά! Η μόνη μη δημοσιοποιημένη έρευνα αφορά την περίπτωση υιού μεγαλοπαράγοντα ο οποίος εμφανίζεται να έχει ποντάρει σε online γραφείο στοιχημάτων στη Μαλαισία χρηματικό ποσό 1 εκατ. ευρώ στον αγώνα Ξάνθη- ΠΑΟ (3-2) και να κερδίζει 10 εκατ. ευρώ. Η διερεύνηση αυτής της περίπτωσης αναμένεται να καθυστερήσει λόγω προβληματικής διαδικασίας δικαστικής συνδρομής με τη Μαλαισία. Επίσης εκκρεμεί έρευνα του ΣΔΟΕ για 137 άτομα- τα περισσότερα από τα οποία περιλαμβάνονται και στην τρέχουσα δικογραφία- σχετικά με «ύποπτο» στοιχηματισμό τους ή διότι φέρεται να έχουν άμεσες σχέσεις με αγώνες που περιλαμβάνονται στη λίστα της UΕFΑ. Ξεχωρίζουν ονόματα διεθνών διαιτητών σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αλλά και πολλών γνωστών ελλήνων προπονητών.
Νομικοί που παρακολουθούν τον κύκλο των ερευνών εκτιμούν ότι «τα στοιχεία είναι πολλά και προέρχονται από παρακολουθήσεις τηλεφώνων στις οποίες έχουν προβεί κρατικές υπηρεσίες ώστε να μη γίνεται να αμφισβητηθούν, όπως συνέβη στις προηγούμενες έρευνες. Η διαδικασία δεν θα είναι γρήγορηδιότι οι κατηγορούμενοι είναι πολλοί,τα αδιευκρίνιστα στοιχεία και οι ασάφειες δεκάδες.Η έρευνα μπορεί να κρατήσει ως το...2012. Αυτή η καθυστέρηση ίσως επηρεάσει και τις αποφάσεις των αθλητικών αρχών. Επιπλέον δεν πρέπει κανείς να παρασύρεται από τους εντυπωσιακούς διαλόγους ή τους υπαινιγμούς. Στην έκδοση του βουλεύματος ή στο ακροατήριο η υπόθεση αυτή θα μπει στις πραγματικές της διαστάσεις». Πηγη Το Βημα
1 Πότε ξεκίνησε η έρευνα για τα στημένα παιχνίδια;
2 Γιατί η έρευνα για τα «στημένα» δημοσιοποιήθηκε τώρα;
3 Από περαιτέρω τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ίσως να προέκυπταν και άλλα σημαντικά στοιχεία;
4 Υπήρξαν διαφωνίες γι΄ αυτόν τον περιορισμό;
5 Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μάρτυρες σε καθεστώς προστασίας;
Αρμόδιοι αξιωματικοί δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι»! Οπως αναφέρουν, «αν δει κάποιος τη δικογραφία,θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς μάρτυρας που έχει δώσει “αποκαλυπτική” κατάθεση ώστε να μπει σε καθεστώς προστασίας.Υπήρξαν ορισμένοι που έδωσαν κρίσιμες πληροφορίες,γι΄ αυτούς όμως ελήφθη μέριμνα να μη δημοσιοποιηθεί η ταυτότητά τους. Τίποτε άλλο». 6 Ποιοι είναι αυτοί που εμφανίζονται στο κατηγορητήριο και ουδείς από τον αθλητικό κόσμο τους γνωρίζει;
7 Τι θα συμβεί με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελο Μαρινάκη και τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΑΕ Αθανάσιο Κανελλόπουλο; Υπάρχει περίπτωση να προφυλακιστούν;
8 Πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής στην αξιολόγηση των καταγεγραμμένων συνομιλιών.Εχουν δίκιο;
9 Υπάρχουν κενά ή «τρύπες» στις συνομιλίες;
10 Αληθεύει ότι υπάρχει και άλλη μεγάλη δικογραφία για τα στημένα παιχνίδια;
11 Θα υπάρξει αυτή τη φορά κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή και η παρούσα έρευνα θα έχει την τύχη των προηγουμένων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου