Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

40 Χρόνια από το θάνατο του Jim Morrison

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τον μυστηριώδη θάνατο του Jim Morrison στο Παρίσι στις 3 Ιουλίου του 1971.

Σαράντα  χρόνια μετά, εκατοντάδες fans και φίλοι συνεχίζουν να συρρέουν στο τάφο του τραγουδιστή και  στιχουργού των Doors .

Ο Jim Morrison γεννήθηκε στις  8 Δεκεμβρίου του 1943 στη Μελβούρνη της Φλόριντα.
Ως γιος ναυάρχου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού  μετακόμιζε  πολύ συχνά με την οικογένεια του με αποτέλεσμα, η εκπαίδευση του να διακόπτεται   καθώς ς άλλαζε συνεχώς σχολείο.
Παρ' όλα αυτά, ήταν ένας ευφυής και ικανός μαθητής, με ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη θεολογία, τη φιλοσοφία και την ψυχολογία, μεταξύ άλλων.

Ο Jim εμπνεύστηκε πολύ από τα γραπτά πολλών φιλοσόφων και ποιητών μερικοί από αυτούς είναι οι  Φρίντριχ Νίτσε,  Τζακ Κέρουακ,  Αρθούρος  Ρεμπό, Ουίλιαμ Μπλέικ και  Κάρολος  Μποντλέρ.

Το καλοκαίρι του 1965 μετά την αποφοίτηση του από το UCLA  (σχολή κινηματογράφου και  Θέατρικών Τεχνών) αποφάσισε να ζήσει  στην ταράτσα ενός κτιρίου που παλαιοτέρα στέγαζε κινηματογράφους  μαζί με τον φίλο του Dennis Jakobs.

 Εκεί έγραψε πολλούς από  τους στίχους όπου αργότερα οι Doors θα ερμηνεύσουν ζωντανά σπάζοντας  κάθε ρεκόρ πωλήσεων.

Οι The Doors ιδρύθηκαν το 1965 από τους Τζιμ Μόρισον και Ρέι Μάνζαρεκ στην παραλία Venice Beach της Καλιφόρνια.
Το όνομά τους το εμπνεύστηκαν από το μυθιστόρημα ¨Οι Πύλες της Ενόρασης ¨(The Doors of Perception) του Άλντους Χάξλεϊ, αφού ο Μόρισον, υπό την επήρεια  ναρκωτικών πίστευε ότι διεύρυνε τον ορίζοντα των αισθήσεών του.
Ο Χάξλεϊ είχε εμπνευστεί τον τίτλο από ένα απόφθεγμα του Ουίλλιαμ  Μπλέικ, που έλεγε:
¨If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite¨

Όταν ο Μάνζαρεκ γνώρισε τον Μόρισον, εντυπωσιάστηκε τόσο από το ποιητικό του ταλέντο, που αμέσως του πρότεινε να ιδρύσουν ένα ροκ συγκρότημα.

Ο Μάνζαρεκ, που ήδη είχε κάποια μικρή επαγγελματική εμπειρία ροκ, άρχισε να αναζητάει μουσικούς για να συμπληρώσει το συγκρότημα, ώσπου ανακάλυψε τους Ρόμπι Κρίγκερ, κιθάρα και Τζων Ντένσμορ, κρουστά.

Το 1971, ο Μόρισον μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι μαζί με την γυναίκα του (Πάμελα Κούρσον).
Του άρεσε η αρχιτεκτονική της πόλης και έκανε μεγάλους περιπάτους εκεί, όμως λέγεται ότι τον είχε πιάσει κατάθλιψη και ήθελε να επιστρέψει στην Αμερική.
Εκεί έκανε και την τελευταία του ηχογράφηση σε στούντιο με δυο Αμερικανούς μουσικούς του δρόμου.

Ο θάνατός του σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι της Γαλλίας κατέπληξε τους θαυμαστές του. Οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες πέθανε και ο μυστικός ενταφιασμός του έγιναν αφορμή για ατελείωτες φήμες και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυστήριο που εξακολουθεί να τον περιβάλλει.

Ο Jim Morrison θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής. Έγραψε επίσης αρκετά βιβλία ποίησης, ένα μικρό ντοκιμαντέρ και δύο βίντεο κλιπ ("The Unknown Soldier" και "People are Strange").The Player

Δεν υπάρχουν σχόλια: