Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Θα έχουμε τους πιο ψηλούς πλέι μέικερ στην Ευρώπη!!

Εντάξει, έχουμε συνηθίσει να ξεκινάει η μέρα μας με μια κακή είδηση, αλλά αυτό που έχει γίνει το φετινό καλοκαίρι με την Εθνική ξεπερνάει κάθε προηγούμενο!
Θα έχουμε τους πιο ψηλούς πλέι μέικερ στην Ευρώπη
Γράφει ο Μάνος Μανουσέλης.
Οι ενοχλήσεις που ένιωσε ο Σπανούλης ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Τουλάχιστον επτά παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο δεν είναι στη διάθεση του Ηλία Ζούρου, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στον πάγκο με την αποστολή του να έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
Κατ' αρχάς ας ευχηθούμε ο Λαρισαίος γκαρντ να ξεπεράσει το πρόβλημά του και να δώσει το «παρών» στο Ευρωμπάσκετ. Αν όμως δεν τα καταφέρει, τότε θα μιλάμε για βίαιη μετάβαση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην επόμενη εποχή του μπάσκετ, παρά το γεγονός ότι οι παίκτες που οδήγησαν την Ελλάδα ψηλά δεν θα έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Είναι αλήθεια ότι η απουσία του Σπανούλη κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην ομάδα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τις απώλειες βασικών μετά το «όχι» του Διαμαντίδη. Ο Βασίλης έχει μια σπάνια ικανότητα ως μπασκετμπολίστας: είναι σε θέση να κάνει να συμβούν πράγματα μέσα στο παιχνίδι. Και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να τον αντικαταστήσει.
Μη φανταστεί κανείς ότι απλά δεν υπάρχει Ελληνας παίκτης ικανός να παίξει τον ρόλο του Σπανούλη στην Εθνική. Σήμερα, στις ψηφιακές ημέρες της απόλυτης ελευθερίας στην πληροφόρηση, είναι εύκολο για τον οποιοδήποτε, όχι μόνο προπονητή αλλά και απλό φίλαθλο, να έχει πρόσβαση στην εικόνα (σχεδόν) κάθε αγώνα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Μπορείς, λοιπόν, να δεις δεκάδες χιλιάδες μπασκετμπολίστες, να ψάξεις και να βρεις παίκτες που να καλύπτουν κάθε ανάγκη και κάθε γούστο: ψηλούς, κοντούς, αριστερόχειρες, εκρηκτικούς, δυνατούς, γρήγορους. Μόνο σε μια κατηγορία θα έχεις να διαλέξεις ανάμεσα από λίγους: στους δημιουργούς!
Ο Σπανούλης είναι σήμερα πιθανότατα ο καλύτερος «κόμπο γκαρντ» στην Ευρώπη, χάρη στην ικανότητά του να παίξει ένας εναντίον ενός, να δημιουργήσει ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα βάζοντας την μπάλα στο πάτωμα, να τελειώσει ο ίδιος τη φάση με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, αλλά και να πασάρει στον ελεύθερο συμπαίκτη του από τη στιγμή που θα έρθουν βοήθειες πάνω του!
Αν, λοιπόν, ο Βασίλης δει το Ευρωμπάσκετ από το σπίτι του, κάτι το οποίο απεύχεται κάθε φίλος του αθλήματος και όλοι όσοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η καλή πορεία της Εθνικής μας, τότε ο Ζούρος θα πρέπει να «πειράξει» την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας.
Από το 2004 και μετά η Ελλάδα στηριζόταν στην εξαιρετική γραμμή των περιφερειακών, που ήταν σε θέση και να οργανώνουν και να εκτελούν. Τώρα, πιθανότατα, θα δούμε μια διαφορετική προσέγγιση του παιχνιδιού, με τους ψηλούς να πιάνουν την μπάλα περισσότερες φορές στα χέρια τους, όχι μόνο για να τελειώσουν φάσεις αλλά και για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις να σκοράρουν οι συμπαίκτες τους. Θα έχουμε τους πιο ψηλούς... πλέι μέικερ στην Ευρώπη.
Παράλληλα ο Ζήσης μαζί με τους τρεις νέους στην ομάδα (Ξανθόπουλος, Σλούκας, Μάντζαρης) θα πρέπει να ετοιμαστούν για βουτιά στα βαθιά. Ο ρόλος τους θα μεγαλώσει, ενώ η ευκαιρία που έχουν στα χέρια τους δεν αφορά μόνο την Εθνική αλλά γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ. Αν πάνε καλά στη Λιθουανία, τότε οι παράγοντες θα σταματήσουν να κουβαλάνε αμερικανάκια από το πανέρι στα μέρη μας...
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: