Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Κάθαρση χωρίς βαριές τιμωρίες δεν γίνεται!!

Από τότε που ξέσπασε ο θόρυβος για τα στημένα, όλοι τοποθετούμαστε, ασχολούμαστε, αναλύουμε και κρίνουμε.
Κάθαρση χωρίς βαριές τιμωρίες δεν γίνεται
Γράφει ο Σπύρος Νταγιάκος.
Το έχουμε αναγάγει σε πρώτο θέμα συζήτησης, ενώ δεν λείπουν οι συνεχείς αναφορές από παράγοντες, δημοσιογράφους, ακόμα και πολιτικούς. Οπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, δεν έχουν μιλήσει –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– οι αληθινοί πρωταγωνιστές. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ποδοσφαιριστές. Κάποιες τετριμμένες ατάκες, κάποιες υπαινικτικές αναφορές και ως εκεί.
Προχθές όμως, μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη της προετοιμασίας ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο εκ των αρχηγών της ΑΕΚ δεν χρειάζεται συστάσεις. Εχει διδάξει ήθος, κάτι που του αναγνωρίζεται από τους οπαδούς όλων των ομάδων. Επισημαίνοντας, λοιπόν, πως πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των στημένων, δεν είπε τίποτα καινούριο. Είπε απλά αυτό που όλοι λένε, αυτό που όλοι θέλουν και αυτό που κανείς δεν πιστεύει ότι θα γίνει στο τέλος.
Ο «Λύμπε», έχοντας τόσα χρόνια στα ελληνικά γήπεδα, ξέρει πως το ζητούμενο δεν είναι και τόσο… αυτονόητο, γι' αυτό και φρόντισε να το επισημάνει. Βλέπει τι γίνεται γύρω του και πως οι βαριές τιμωρίες, που όλοι ευαγγελίζονται, δεν θεωρούνται και τόσο δεδομένες. Κι ας είναι αυτό απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η πολυπόθητη κάθαρση. Το ποδόσφαιρό μας δεν πρόκειται να προοδεύσει, αν δεν βάλει μια κόκκινη γραμμή, λέγοντας «ως εδώ». Οι ποδοσφαιριστές είναι οι πρώτοι που πρέπει να το κάνουν. Αν αυτοί δώσουν το παράδειγμα, είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσει και ο κόσμος.
Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Πρέπει και τα αρμόδια όργανα να δείξουν με τις πράξεις τους ότι ακολουθούν τις επιταγές των καιρών. Καλύτερος και πιο χαρακτηριστικός τρόπος από τις βαριές τιμωρίες δεν υπάρχει. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, γιατί πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα. Πρέπει να θιγούν πρόσωπα, συμπεριφορές και καταστάσεις. Πρέπει να αφορά όλες τις ομάδες – μεγάλες, μεσαίες ή μικρές.
Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν, για παράδειγμα, τα φαινόμενα προσάρτησης που έχουν σχεδόν παγιωθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με την ελπίδα να μαζέψουν μερικά… ψίχουλα εύνοιας, ομάδες με ιστορία και κόσμο μετατρέπονται σε παραμάγαζα, αναπτύσσοντας μια παρασιτική νοοτροπία. Κι αυτό είναι μόνο ένα δείγμα. Υπάρχουν τόσα και τόσα ακόμη. Ολοι τα ξέρουμε.
Αυτό που πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούν οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου μας είναι πως τα λόγια του Λυμπερόπουλου δεν είναι μια προσωπική τοποθέτηση.
Είναι ατόφια η κοινή γνώμη. Είναι η επιθυμία όλου τους υγιούς φίλαθλου κόσμου και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Να εισακουστούν και να λειτουργήσουν ως οδηγός για την προσπάθεια που πρέπει να γίνει. Ούτε αναβολές χωρούν, ούτε καθυστερήσεις. Η μετάθεση των υπόλοιπων διώξεων για τον Σεπτέμβριο μπορεί να έχει εξήγηση, δημιουργεί όμως μια αίσθηση προβληματισμού. Αλλωστε, το ότι θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα με τόσο σοβαρές εκκρεμότητες από μόνο του δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη χρονιά.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: