Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

«Αρμόδια για υποβιβασμό η ομοσπονδία κάθε χώρας»

Ο αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μάριος Λευκαρίτης μίλησε για την υπόθεση των στημένων αγώνων και τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν.


Αναλυτικά,τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»:


«Η UEFA θα αποφασίσει τι θα γίνει με τις ομάδες αυτές μόνο όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις των ελληνικών αθλητικών οργάνων. Προς το παρόν όλες οι ύποπτες ομάδες στο σκάνδαλο θα παίξουν κανονικά στους αγώνες. Αν αποδειχθεί ότι όντως οι ομάδες αυτές έχουν διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται, ε, τότε θα υπάρξει πρόβλημα».


«Εκείνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι  οποιαδήποτε κουβέντα για αποβολή ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι λιγάκι πρόωρη. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το οτιδήποτε, γιατί τίποτα δεν τελειώσει ακόμη στην Ελλάδα με τα όσα ακούγονται».


«Τέτοια ύποπτα παιχνίδια η UEFA έχει εντοπίσει κατά καιρούς πολλά σε διάφορες χώρες, όπως στη Γερμανία, στα Σκόπια, στην Ιταλία, στη Φινλανδία και στο Ισραήλ. Και τώραμ στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αλλά να ξέρεται κάτι: στην UEFA δεν κοιμούνται και ξυπνούν έχοντας κατά νου όλη την ώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ολες οι ομοσπονδίες, είτε είναι η ελληνική, είτε η γερμανική, είτε άλλης χώρας είναι ίδιες για την UEFA».


«Την UEFA ενδιαφέρουν κυρίως οι στημένοι αγώνες, τους οποίους χαρακτηρίζει ύποπτους λόγω στοιχήματος. Η κεντρική πηγή όλων των παράνομων στοιχημάτων είναι η Ασία αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι η Ασία ευθύνεται κατά 100% για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το ε΄γκλημα μπορεί να ξεκινάει από την Ασία, αλλά, εφόσον φθάνει στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, είναι καθήκον της UEFA να βοηθήσει. Αν είναι όντως ύποπτοι ή αν προτιμάτε, υπήρξε παρ΄νομο στοίχημα, οι αρχές κάθε χώρας θα πρέπει να το διερευνήσουν. Μόνο αν υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση επεμβίνει η UEFA για αποκλεισμό ή όχι ποδοσφαιρικής ομάδας από τις Ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Αν θα υποβιβαστεί ή όχι κάποια ομάδα, αρμόδια είναι ποδοσφαιρική ομοσπονδία κάθε χώρας. Η UEFA, ναι, μπορεί να αποκλείσει ομάδες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Στα εσωτερικά της ΕΠΟ όμως δεν μπορεί να επέμβει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: