Πλαστές ενημερότητες, στημένα παιχνίδια, καταγγελίες διαιτητών, συνομιλίες παραγόντων με διαιτητές. Ένα θέμα με οδηγό το βιβλίο του αείμνηστου Τάκη Χαραλαμπίδη.
Πλαστές φορολογικές ενημερότητες, στημένα παιχνίδια, καταγγελίες διαιτητών, συνομιλίες παραγόντων με διαιτητές, καχυποψία.Λέξεις και προτάσεις της εποχής που δυστυχώς χρησιμοποιούνται και πάλι για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο ψάχνει να βρει το δρόμο του εδώ και πολλά χρόνια.
Τα ίδια και περισσότερα χρόνια, ένας εκ των κορυφαίων συναδέλφων δημοσιογράφων (που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν από μια δεκαετία), ο Τάκης Χαραλαμπίδης είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή στο αγαπημένο του ποδόσφαιρο.
Θυμόμαστε στις απολαυστικές (και πάντα εποικοδομητικές) συζητήσεις μαζί του, την πίκρα του για το γεγονός ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να απαλλαγεί από τις παιδικές ασθένεις, από τα παράσιτα που το βασάνιζαν και το δηλητηρίαζαν.
Ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο με προπονητές, παίκτες, διαιτητές, παράγοντες, προσπαθούσε πάντα να περάσει τα πιο θετικά μηνύματα και να δώσει στο αγαπημένο του ποδόσφαιρο την λύση που ονειρευόταν, αλλά πάντα ξέσπαγε κάποιο σκάνδαλο ή κάτι άλλο που τον πλήγωνε.
Από τα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (1979-80) παρακολουθούσε απο κοντά το θέμα και το 1983, αποφάσισε να εκδώσει ένα από τα ωραιότερα βιβλία του με τίτλο «Το ποινικό μητρώο του ποδοσφαίρου».
Όπως προδίδει και ο τίτλος, το βιβλίο είχε να κάνει με σπονδυλωτές ιστορίες (100% αληθινές απόρροια του πολύχρονου ρεπορτάζ που έκανε τόσο καλά) μέσα από τον απίθανο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τόσο από την α’ εθνική (τότε) όσο και από χαμηλότερες κατηγορίες, χωρίς φυσικά να αναφέρονται τα ονόματα για ευνόητους λόγους.
Όσοι ήταν εμπλεκόμενοι σε αυτές τις ιστορίες (που αν δεν γνωρίζαμε ότι είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, θα λέγαμε πως ο Τάκης Χαραλαμπίδης είναι ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους) όταν τις διαβάζουν θυμούνται και καταλαβαίνουν. Δεν είναι χθεσινοί και γνωρίζει ο καθένας πως έχει βάλει και αυτός το δικό του...αμαρτωλό λιθαράκι σε αυτό το σαθρό οικοδόμημα τόσων χρόνων.
Το Sport24.gr έχει τη χαρά και την τιμή να αναδημοσιεύσει κάποιες από αυτές τις ιστορίες, αρχίζοντας από σήμερα.
Το μήνυμα της βεντέτας
Σε επαρχιακή πόλη διεξαγόταν κρίσιμο βαθμολογικά παιχνίδι για μεγάλη ομάδα του κέντρου. Με νίκη θα κατακτούσε τον τίτλο, ενώ με ισοπαλία θα μπλεκόταν σε περιπέτειες. Εξω-γηπεδικές προσπάθειες για την προκαταβολική εξασφάλιση της νίκης είχαν γίνει πολλές και μάλιστα από ατσίδες του είδους.
Προς το τέλος του αγώνα όμως οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν και η αγωνία κορυφώθηκε, αφού απειλούσαν να ανατρέψουν τη «λεπτή ισορροπία» που είχαν υφάνει οι «μάστορες» μεγαλοπαράγοντες.
Ήταν ολοφάνερο πως κάτι δεν λειτουργούσε σωστά στο μηχανισμό του παρα-παιχνιδιού. Τότε η βεντέτα της μεγάλης ομάδας βγήκε από το γήπεδο και προσποιούμενος ότι δένει το κορδόνι του ζήτησε οδηγίες από τον «πάγκο».
Βλέμματα από τον «πάγκο» ρίχτηκαν αγωνιωδώς προς την εξέδρα των επισήμων. Εκεί το κεφάλι της «δυνατής...τσέπης» έκανε άμεσα το κατάλληλο νεύμα και άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως για τη βεντέτα.
Ήθελε 500 χιλιάρικα ο σέντερ-μπακ
Αδιαφορώντας για τους θεατές, το αστέρι του επίδοξου πρωταθλητή πήγε προς το μέρος του αντιπάλου σέντερ μπάκ, ενώ η μπάλα βρισκόταν στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Με μια χειρονομία που είδαν όλοι οι φίλαθλοι, ο σέντερ μπακ απώθησε την βεντέτα που μόλις του είχε προσφέρει (μεταφέροντας το μήνυμα από την εξέδρα) 300.000 δραχμές, αλλά ελάχιστα αργότερα δεν είχε αντίρρηση για 500.000 δραχμές !
Παρόμοιες συμφωνίες για μικρότερα ποσά, έγιναν με τον ακραίο μπακ και τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων.
Απέμεναν λίγα λεπτά ακόμα και η αγωνία των...υψηλών φιλοξενουμένων είχε κορυφωθεί. Κάποια στιγμή η ομάδα του κέντρου κέρδισε κόρνερ. Δημιουργήθηκε σύγχυση μετά την εκτέλεση του, στην περιοχή των γηπεδούχων και ξαφνικά η μπάλα βρέθηκε στα δίχτυα. Το σκορ έγινε 2-1 και ο δρόμος για τον τίτλο ήταν πλέον ανοιχτός. Για το δεύτερο γκολ είχαν συνεργαστεί ο «πάγκος», η «εξέδρα», η βεντέτα και τρεις παίκτες από την αμυντική γραμμή της τοπικής ομάδας.
Σημ.: Το πρώτο φιλικό ματς της επόμενης σεζόν έγινε μεταξύ του πρωταθλητή και της ηττημένης ομάδας που παρουσιάσαμε σε αυτή την ιστορία μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εισπράξεις δόθηκαν στους φιλοξενούμενους αφού θα ήταν...χρήσιμοι στο νέο πρωτάθλημα στα μεταξύ τους παιχνίδια αλλά και σε εκείνα με τρίτες ομάδες. Γιατί δόθηκαν στους επαρχιώτες οι εισπράξεις ;
Μα, ώς εξόφληση οφειλής από παλιά...μεταγραφή.
Πηγή: sport24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου