Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ο Θρύλος της Λίβερπουλ που σκόραρε ασταμάτητα (BINTEO)

Στις 9 Οκτωβρίου του 1989 ο Ίαν Ρας σκοράρει το 250ό του γκολ με τη φανέλα Λίβερπουλ εναντίον της Κρου. O επιθετικός που το όνομά του ήταν συνώνυμο του γκολ. Η καριέρα και τα ρεκόρ του ανθρώπου που έβρισκε διαρκώς δίχτυα.
Ο Θρύλος της Λίβερπουλ που σκόραρε ασταμάτητα (BINTEO)
Ο Ουαλός επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του από την Τσέστερ Σίτι το 1978 και δύο χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή για την Λίβερπουλ έναντι 300.000 λιρών, ποσό ρεκόρ για έφηβο στην Βρετανία.
Ενώ ο τεχνικός των «κόκκινων», Μπομπ Πέισλι ήταν εκείνος που τον είχε επιλέξει, η καθιέρωσή του στην ομάδα δεν ήρθε αμέσως. Το ντεμπούτο του έγινε στις 13 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου σε αγώνα του πρωταθλήματος κόντρα στην Ίπσουιτς. Όμως θα χρειαζόταν να περιμένει ως τον Σεπτέμβριο του 1981 για να βάλει το πρώτο του γκολ και αυτό έγινε σε αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Δέκα μέρες αργότερα σημείωσε τα δύο πρώτα του γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα κόντρα στην Λιντς (3-1). Ένα μήνα μετά σκόραρε κόντρα στην ‘Έβερτον στον ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ και μετά από αυτό άρχισε να μπαίνει στις καρδιές των οπαδών της Λίβερπουλ. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε να έχει σκοράρει 30 φορές σε 49 συμμετοχές. Σημείωνε δηλαδή 1 γκολ σε κάθε 1,6 παιχνίδια και βοήθησε την ομάδα του να κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο.
Την επόμενη σεζόν αναδείχθηκε κορυφαίος νεαρός παίκτης της χρονιάς. Το 1984 οι προσωπικές διακρίσεις ήταν αμέτρητες. Αναδείχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Αγγλία, πρώτος σκόρερ και κατέκτησε επίσης το χρυσό παπούτσι. Ενώ παράλληλα ψηφίστηκε ως η κορυφαία ποδοσφαιρική προσωπικότητα στην Ουαλία. Η Λίβερπουλ τη σεζόν 1983-1984 κατέκτησε το νταμπλ στην Αγγλία και το Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ευρώπη.
Στις 2 Ιουλίου του 1986 υπογράφει στην Γιουβέντους προκειμένου να συνεχίσει εκεί την καριέρα του ωστόσο, θα παίξει στους «κόκκινους» ακόμα ένα χρόνο ως δανεικός. Στην Ιταλία δεν βρήκε τα πράγματα όπως τα είχε φανταστεί. Φεύγοντας από τον μικρόκοσμό του και την αγγλική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στον ιταλικό τρόπο ζωής.
Πολλοί θεώρησαν πως η μετακίνησή του είχε να κάνει με την τραγωδία του Χέιζελ με σκοπό τη συμφιλίωση των δύο συλλόγων. Τα οκτώ γκολ που σημείωσε σε 29 ματς με την φανέλα των «μπιανκονέρι», έδειξαν πως ο Ρας δεν ανηκε εκεί. Κάτι που κατάλαβε και ο ίδιος και πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την ομάδα της καρδιάς του τον Αύγουστο του 1988.
Η επιστροφή του χαροποίησε ιδιαίτερα τους οπαδούς των «κόκκινων». Στην ομάδα έμεινε μέχρι το 1996 και κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα το 1990, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ του συλλόγου τις σεζόν 1990, 1991, 1993 και 1994. Συνολικά σε 660 εμφανίσεις με την Λίβερπουλ σκόραρε 346 κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας! Τα νούμερα λένε την αλήθεια και μόνο αυτή, ο Ρας έπαιζε για να σκοράρει και ήξερε καλά τον τόπο για να το καταφέρνει.

 




Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: