Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

O προκλητικός κύριος Μπλάτερ!!

Οι Αγγλοι διεκδικούν επάξια τον τίτλο των πλέον φανατικών του ποδοσφαίρου. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
O προκλητικός κύριος Μπλάτερ
Δεν είναι μόνο ότι ο βασιλιάς των σπορ γεννήθηκε στη χώρα τους, αλλά και ότι το άθλημα αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, της καθημερινότητας και της ψυχαγωγίας τους, γεγονός που τους διακρίνει από τους άλλους.
Οι δυο τελευταίοι μήνες, όμως, βρήκαν το αγαπημένο τους χόμπι να έχει μετακομίσει από το φυσικό του χώρο σε έξω-γηπεδικές εγκαταστάσεις όπως το στρατηγείο της Σκότλαντ Γιαρντ που ανέλαβε να ερευνήσει σε βάθος τα κρούσματα ρατσισμού εντός των γηπέδων. Η δημόσια συζήτηση άναψε για τα καλά και όλα έδειχναν οι Αγγλοι αποφάσισαν να τελειώνουν μια για πάντα με τη μάστιγα. Και τότε χτύπησε και πάλι ο Γιόζεπ Μπλάτερ…
Οι γνώστες των εσωτερικών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου λένε πως όταν θα φτάσει η στιγμή που ο Ελβετός θα αφήσει την πολυτελή πολυθρόνα του γραφείου του στη Ζυρίχη στον διάδοχό του, όλοι θα τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που γέμισε με πολλά δισεκατομμύρια τα ταμεία της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας, πετώντας παράλληλα στα σκουπίδια χρυσές ευκαιρίες να υπηρετήσει ως θετική δύναμη για τον αθλητισμό και την κοινωνία. Κι αυτό επειδή –όπως γράφει ο «Guardian»– «ποτέ δε νοιάστηκε».
Από την στιγμή της εκλογής του στην θέση του ανώτατου άρχοντα, ο Σεπ Μπλάτερ υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η προτροπή του προς τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων στα αγγλικά γήπεδα να ακολουθούν την τακτική, εξαιτίας της οποίας στις μέρες μας υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, δηλαδή της συγκάλυψης, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Βλέποντας τον Ελβετό με μια ανεύθυνη κλοτσιά να χύνει την καρδάρα με το γάλα και να δίνει «πράσινο φως» στο ρατσισμό όταν άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν το ποδόσφαιρο παλεύουν επί χρόνια να του δείξουν «κόκκινη κάρτα», οι Αγγλοι άφησαν κατά μέρος την καμπάνια εναντίον των διακρίσεων και επιδίδονται πλέον σ’ έναν αγώνα εκθρονισμού του Μπλάτερ.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ισχυρού άντρα της FIFA «φοβερές» και «βλαβερές για το ποδόσφαιρο», ενώ ο βρετανικός Τύπος πλημμύρισε από δημοσιεύματα και σχόλια που –ανεξαρτήτως της αφετηρίας τους– τερματίζουν σε μια κοινή παραδοχή. Πως ο Μπλάτερ δεν είναι θύμα παρεξήγησης. Τουναντίον, οι ρατσιστικές δηλώσεις του ήταν προμελετημένες και οι τελευταίες μιας σειράς σχολίων που οι υποτακτικοί του έσπευδαν να αποδώσουν στις Μοίρες που όταν γεννήθηκε του χάρισαν αφενός ευφυΐα, αφετέρου μεγάλη έφεση στις γκάφες.
Στις κορυφαίες στιγμές του γκαφατζίδικου –κατά τους συμπαθούντες– οίστρου του, ο Μπλάτερ έχει προκαλέσει πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Από τις παίκτριες του γυναικείου ποδοσφαίρου, όταν αποπειράθηκε να λύσει το πρόβλημα των άδειων γηπέδων –καλώντας τις να μιμηθούν ως προς τα καυτά σορτσάκια τις συναδέλφους τους του βόλεϊ–, έως τους απογόνους σκλάβων, που τον άκουσαν να λέει πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και οι έτεροι χρυσοπληρωμένοι έχουν άνετα μια θέση στην καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά αφού είναι οι δούλοι της εποχής μας. Οσοι κατά καιρούς «βρέθηκαν» στο στόμα του Ελβετού, πήραν πικρή γεύση του ρατσισμού του.
Οι αγγλικές εφημερίδες επισημαίνουν σε κάθε τόνο πως το συγχωροχάρτι στους ρατσιστές ήταν αν μη τι άλλο αναμενόμενο εξαιτίας της γνωστής αλαζονείας και του χαρακτήρα του Μπλάτερ και πως η παραίτησή του είναι η μοναδική διέξοδος. Κι αν το αυτί του Ελβετού προς το παρόν δεν ιδρώνει, όσοι ονειρεύονται ένα καλύτερο ποδόσφαιρο χωρίς εκείνον, έχουν στο πλευρό τους κι έναν απροσδόκητο σύμμαχο.
Τους απανταχού απατημένους που όταν άκουσαν τον Μπλάτερ να δίνει συγχαρητήρια στον Τζον Τέρι –όχι για τα ρατσιστικά σχόλια αλλά για τα σεξουαλικά κατορθώματά του με παρτενέρ φιλενάδα πρώην συμπαίκτη του– αντικατέστησαν στο στόχο με τα βελάκια τη φωτογραφία του άπιστου πρώην με εκείνη του Μπλάτερ…
Πηγή: ΕΞΕΔΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: