Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Το γκολ σου, η ζωή μου!!

Διαβάστε πως η ισοφάριση του Χαβιέρ Ζανέτι στο Αργεντινή-Αγγλία στο Μουντιάλ του 1998, έσωσε την ζωή του ενός εισαγγελέα στην Πολωνία. Το ριπλέι και η ανατίναξη του αυτοκινήτου του.
Το γκολ σου, η ζωή μου!
Το «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» είναι μία ποιητική μεταφορά, στην «θεωρία του χάους» για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι: «Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: Μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.
Στη δική μας αφήγηση ήταν απλά ένα γκολ που έσωσε μία ζωή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ηταν ένα ζεστό βράδυ στις 30 Αυγούστου του 1998. Στο «Γκοφρέ Γκισάρ» του Σεντ Ετιέν. Αργεντινή και Αγγλία θα έβγαζαν τα μάτια τους για μία θέση στους «8» του Μουντιάλ της Γαλλίας. Τη στιγμή που ξεκινούσε το εκπληκτικό αυτό -όπως εξελίχτηκε- ματς, στο Ζντλόβιεκ, μία κωμόπολη της Πολωνίας, ο Νάρεκ Κόπασζεν είχε ήδη πάρει θέση μπροστά στην τηλεόραση του για να το παρακολουθήσει.
Ο εν λόγω κύριος ήταν ο εισαγγελέας της κωμόπολη και είχε ορισμένα σοβαρά προβλήματα. Εκείνον τον καιρό κυνηγούσε μία σπείρα που αλώνιζε στην περιοχή με εκβιασμούς και τοκογλυφίες. Είχε δεχτεί πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα να σταματήσει, αλλά εκείνος επέμενε. Ο Κόπασζεν εκτός από φανατικός του ποδοσφαίρου, είχε και κάποια κολλήματα. Το πρόγραμμα του ήταν ρολόι και δεν το άλλαζε με τίποτα στον κόσμο.

Ο προημιτελικός ξεκίνησε στις 21:00 το βράδυ. Ηταν η ώρα που κανονικά θα έπρεπε να βγάλει βόλτα τον σκύλο του και κατόπιν να πάρει το Corolla του και να πάει να το παρκάρει για ασφάλεια λίγα μέτρα πιο κάτω που ήταν το αστυνομικό τμήμα. Ελα όμως που το παιχνίδι είχε τρομερή εξέλιξη και τον καθήλωσε στον καναπέ του. Ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα άνοιξε το σκορ με πέναλτι (6'), για να κάνουν οι Αγγλοι την ανατροπή. Αρχικά με τον Αλαν Σίρερ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (10') και εν συνεχεία με την γκολάρα-σλάλομ του Μάικλ Οουεν (16').

Τα 45 λεπτά είχαν ολοκληρωθεί και ο Κόπασζεν σηκώθηκε να πάει προς το αυτοκίνητο του, αλλά άκουσε τις φωνές του εκφωνητή. Ο Χαβιέρ Ζανέτι είχε ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις και έτρεξε πίσω για δει το ριπλέι. Ενα ριπλέι, ένα γκολ που του έσωσε κυριολεκτικά την ζωή. Λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα το αυτοκίνητο του τινάχτηκε στον αέρα. Ο εισαγγελέας δεν ήταν μέσα επειδή είχε επιστρέψει για την ισοφάριση του αιώνιου αρχηγού της Ιντερ.

Το «Φαινόμενο της πεταλούδας» είχε επιβεβαιώσει και ποδοσφαιρικά την ύπαρξη του. Κάμποσα χρόνια αργότερα, ο Κόπασζεν, που στο μεταξύ είχε βρει τους ένοχους της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του, με τη μεσολάβηση του παλιού αστέρα της Γιουβέντους, τον συμπατριώτη του Ζμπίγνιεβ Μπόνιεκ, ταξίδεψε στο Μιλάνο και συνάντησε των σωτήρα του.

«Είναι ασύλληπτο το ότι το γκολ μου έσωσε την ζωή ενός ανθρώπου. Σίγουρα είναι το πιο σημαντικό της καριέρας μου έπειτα και από αυτό το περιστατικό. Είναι τρομερό που αυτός ο άνθρωπος είναι εδώ ζωντανός και μιλάμε, επειδή σκόραρα κάπου μακριά!», με τον Νάρεκ Κόπασζεν να του απαντάει βουρκωμένος: «Δεν θέλω καν να φαντάζομαι τι θα είχε συμβεί εάν το είχε χάσει!»

Οσο για εκείνο το γκολ, είχε στείλει την πρόκριση σε παράταση και πέναλτι, όπου νίκησαν οι Αργεντινοί (4-3).
 
πηγή:  gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: