Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Μυθικά» έσοδα για τους μάνατζερ!!

«Μυθικά» έσοδα για τους μάνατζερ
Στα ύψη εκτινάσσονται τα έσοδα των ατζέντηδων των ποδοσφαιριστών, όπως προκύπτει από την έκθεση του CIES Football Observatory, με το ποσό να αγγίζει τα 400 εκατ. €, μόνο για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη! Ποιο είναι το προφίλ των παραγόντων, στο …ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Το CIES δραστηριοποιείται στον τομέα της στατιστικής και της οικονομικής ανάλυσης στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με την τελευταία του μελέτη, τα έσοδα των πρακτορείων μάνατζερ πλησίασαν τα 400 εκατ. €, ενώ αυτό το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού στους υπολογισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν όλες οι λίγκες των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα επιχείρησε να χαρτογραφήσει το επάγγελμα, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι αυτό …ανδροκρατείται.

Συγκεκριμένα, μόλις, το 3,4 % είναι γυναίκες, ενώ το μορφωτικό επίπεδο των πιστοποιημένων από τη FIFA ατζέντηδων είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τα τρία τέταρτα αυτών κατέχουν πτυχίο Πανεπιστημίου, ενώ το 71% μπορεί και μιλά άπταιστα –τουλάχιστον- μια ξένη γλώσσα. Ωστόσο, το επάγγελμα του μάνατζερ δεν αποτελεί το κύριο επάγγελμα για τους περισσότερους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αφού μόνο για το 41% το ασκούν σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Από το υπόλοιπο 59% οι περισσότεροι ασχολούνται με τη δικηγορία και τα χρηματοοικονομικά.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι μόνο το 42% των παικτών που εκπροσωπούνται από τα μεγάλα γραφεία μάνατζερ ανήκει στα υψηλά «ράφια», όσον αφορά τις απολαβές τους, ενώ στη μελέτη τονίζεται ότι «οι ατζέντηδες προσανατολίζονται κυρίως στο να βρουν νεαρούς ποδοσφαιριστές, με την ελπίδα ότι η επένδυσή τους θα αποφέρει χρήματα στο μέλλον».

Χώρα
Προμήθεια
Ποσοστό
Αγγλία
86,2 εκατ.
22,4 %
Ιταλία
57,9 εκατ.
37,5 %
Ισπανία
45,9 εκατ.
49,4 %
Γερμανία
37,7 εκατ.
59,2 %
Γαλλία
35,7 εκατ.
68,5 %
Ρωσία
22,1 εκατ.
74,3 %
Τουρκία
15,0 εκατ.
78,2 %
Ολλανδία
10,7 εκατ.
81,0%
Πορτογαλία
10,3 εκατ.
83,6 %
Ουκρανία
9,4 εκατ.
86,1 %
Έως τα τέλη του 2011, οι άδειες που είχε χορηγήσει η FIFA ανέρχονταν σε 6.082, ενώ σχεδόν το 1/3 των μάνατζερ αυτών έχουν την έδρα τους στις χώρες που φιλοξενούν τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία). Ο μ.ο. των κερδών σε αυτές της χώρες ανέρχεται σε 100.000 € το χρόνο, ενώ οι μισοί ποδοσφαιριστές των παραπάνω πρωταθλημάτων εκπροσωπούνται από 83 πρακτορεία. Δείτε ποια είναι τα κορυφαία γραφεία μάνατζερ ανά χώρα:
Αγγλία – Πρέμιερ Λιγκ
Πρακτορείο
Κύριος Ατζέντης
Παίκτες
Wasserman Media Group
Σάιμον Μπέιλιφ
22
Key Sports Management
Κόλιν Γκόρντον
15
Stellar Group
Τζόναθαν Μπάρνετ
14
Ισπανία – Πριμέρα
Πρακτορείο
Κύριος Ατζέντης
Παίκτες
Servicios Deportivos IDUB
Ινιάκι Ιμπάνιες
23
Bahia International
Χοσέ Μάρτιν
22
Promoesport
Χοσέ Μπάστερ
20
Γαλλία – Λιγκ 1
Πρακτορείο
Κύριος Ατζέντης
Παίκτες
Groupe USM
Κρισρόφ Μονγκάι
26
Mondial Promotion
Πιέρ Φρέλοτ
21
SVF Foot Consulting
Φρανκ Μπελχάσεν
21
Γερμανία – Μπουντεσλίγκα
Πρακτορείο
Κύριος Ατζέντης
Παίκτες
Sports Total
Βόλκερ Στρουθ
29
Pro Profil
Τόμας Κροθ
20
Stars & Friends
Γιούργκεν Βέρνερ
19
Ιταλία – Σέριε Α
Πρακτορείο
Κύριος Ατζέντης
Παίκτες
Pastorello & Partners
Αντρέα Παστορέλο
22
Branchini Associati
Τζιοβάνι Μπρανκίνι
20
Tecnosport Immagine
Τούλιο Τίντι
19
πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: