Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

«Δεν υπάρχει θέμα τιμωρίας της ΑΕΚ»

Δύο έγκριτοι νομικοί έδωσαν τις απαντήσεις τους στο θέμα της πιθανής τιμωρίας της ΑΕΚ για τη χειρονομία του ποδοσφαιριστή της Γιώργου Κατίδη, στο παιχνίδι με τη Βέροια. Ο Γιώργος Μίνης, πρώην αθλητικός δικαστής, και ο Ανδρέας Μαλάτος, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, μίλησαν στην εκπομπή «Στη Σέντρα» του «Αθλητικού Metropolis» και αναφέρθηκαν στο άρθρο 23 που προβλέπει τιμωρία του συλλόγου για ρατσιστική συμπεριφορά κάποιου ποδοσφαιριστή του.
Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Για το αν μπορεί να υπάρξει τιμωρία της ΑΕΚ ή αν υπάρχει άλλο άρθρο που να την προβλέπει, ο Γιώργος Μίνης ανέφερε:

«Πρέπει να ειπωθεί καταγγελία από τον Άρη ή τη Βέροια. Πρέπει να γίνει μέσα στο 3ημερο που προβλέπει ο κανονισμός. Πράγματι το άρθρο 23 αναφέρει ότι οποιοσδήποτε μειώνει ή αμαυρώνει κάποιον θα τιμωρείται με αποκλεισμό ημερών. Η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου αναφέρει πως αν οι ποδοσφαιριστές διαπράξουν ρατσιστική συμπεριφορά πρέπει να τιμωρηθεί η ομάδα αλλά υπάρχει και η παράγραφος 3 που αναφέρει πως μπορεί να μειωθεί η ποινή.

Εν όψει του ότι ο ποδοσφαιριστής απευθύνθηκε στους οπαδούς της δικής του ομάδας και όχι της αντιπάλου και του γεγονότος πως ο ποδοσφαιριστής δεν το έκανε για ρατσιστικούς σκοπούς αλλά για να ξεσηκώσει τους φιλάθλους όπως είπε, πιστεύω πως δεν έχουν τύχη Άρης και Βέροια αν προσφύγουν. Πιστεύω πως η ΕΠΟ ενέργησε σωστά και έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα, πως η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία δε δέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει άλλο άρθρο που να επιφέρει την τιμωρία. Αν μπορεί να υπαχτεί καλώς, ειδάλλως δεν υπάρχει άλλο άρθρο».

Για το ίδιο θέμα, ο Ανδρεάς Μαλάτος ανέφερε:

«Ο κανονισμός αναφέρεται κυρίως σε ρατσιστικές εκφράσεις ή πράξεις, αυτό ήταν κυρίως αντικοινωνική συμπεριφορά. Για να μπορέσει να τιμωρηθεί τέτοια πράξη θα πρέπει να προβλέπεται σαφέστατα σε κανόνα δικαίου. Ο φασιστικός χαιρετισμός δεν είναι απαραιτήτως ρατσιστική συμπεριφορά. Η συγκεκριμένη πράξη ήταν ένα σημάδι φασισμού όμως τα σημάδια φασισμού δεν τιμωρούνται από το συγκεκριμένο άρθρο. Αν υπάρχει κάποιο άλλο άρθρο θα πρέπει να τιμωρηθεί η ομάδα και για δυσφήμιση του αθλήματος. Επίσης δε μπορείς να τιμωρήσεις κάποιον αν δεν τον καλέσεις σε απολογία».
πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: