Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

«Φοράς τουρμπάνι; Δεν παίζεις ποδόσφαιρο!»

Σε μείζον θέμα, που δεν αποκλείεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, έχει εξελιχθεί τις τελευταίες μέρες στον Καναδά η διαμάχη της Ένωσης Ποδοσφαιρικών σωματείων του Κεμπέκ με την ΠΟ της χώρας για τα τουρμπάνια που φοράνε οι Σιχ… Συγκεκριμένα, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Καναδά τιμώρησε με αποκλεισμό επ` αόριστον την Ένωση του Κεμπέκ, επειδή η τελευταία αρνήθηκε να ακυρώσει την απόφαση της να μην επιτρέπει στους Σιχ να παίζουν ποδόσφαιρο φορώντας τα παραδοσιακά τους τουρμπάνια (οι ίδιοι τα αποκαλούν επίσης πάτκα ή κέσκι).
Για όσους δεν γνωρίζουν, η κοινότητα των Σιχ στον Καναδά είναι η 3η πολυπληθέστερη στον κόσμο μετά από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αφού υπολογίζεται πως περίπου 500.000 από αυτούς κατοικούν μόνιμα στη χώρα.
Την περασμένη Δευτέρα λοιπόν η ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΟ του Καναδά ήταν ξεκάθαρη: «κινούμαστε προς την άμεση τιμωρία της Ποδοσφαιρικής Ένωσης του Κεμπέκ για τη μη συμμόρφωση τους στην οδηγία να επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές να φοράνε τουρμπάνια/πάτκας/κέσκι».
«Η αδράνεια της Ένωσης του Κεμπέκ μας ανάγκασε να πάρουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι και θα παραμείνει προσβάσιμο στο μεγαλύτερο μέρος των Καναδών πολιτών», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟ του Καναδά, Βίκτορ Μονταλιάνι.
Το ζήτημα αναζωπυρώθηκε όταν η γενική διευθύντρια της Ένωσης του Κεμπέκ, Μπριγκίτε Φροτ ρωτήθηκε για το τι θα έλεγε σε ένα 5χρονο παιδάκι με τουρμπάνι που θα ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο: «Μπορούν να παίξουν στην αυλή του σπιτιού τους. Χωρίς όμως επίσημους διαιτητές και χωρίς τους επίσημους κανονισμούς. Δεν έχουν άλλη επιλογή».
Η απόφαση αυτή, που αποκλείει άμεσα πάνω από 100-200 νεαρούς Σιχ ποδοσφαιριστές, πάρθηκε για «λόγους ασφαλείας».
Πάντως, η απαγόρευση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ακόμα και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τζέισον Κένι, τη χαρακτήρισε «γελοία». Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Φιλελεύθερων, Τζάστιν Τρουντό, τόνισε πως «το να απαγορεύεις στα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο επειδή φοράνε τουρμπάνια είναι λάθος».
Πιο δηκτικός ήταν ακόμα και ο Υπουργός Δημοσίας Ασφαλείας, Βικ Τόους. «Το να πεις σε 5χρονα παιδιά ότι δεν μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο εξαιτίας γελοίων λόγων ασφαλείας δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση».
Όπως εύστοχα σημειώνει ο Καναδός δημοσιογράφος Μπέν Ράικροφτ, «το ποδόσφαιρο με αφορμή το ζήτημα των τουρμπανιών έγινε θέμα εκμετάλλευσης από το κίνημα που θέλει την απόσχιση του Κεμπέκ από τον υπόλοιπο Καναδά. Επιπλέον, ανακινεί το ζήτημα για τη θέση που έχει η θρησκεία στον αθλητισμό, με τη μία πλευρά να επιτίθεται στην άλλη για την ανάγκη, είτε της αποδοχής, είτε της πλήρους κατάργησης».
ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: