Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

«Ιδιοφυΐα» από την Καταλονία!!

Ο Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα περιγράφει στο gazzetta.gr το αγωνιστικό προφίλ του Γιοάν Βερδού που είναι ο «τέλειος αντί-Ιμπαγάσα»! Αρχές δεκαετίας '90 και η «Μασία» είχε στηθεί για τα καλά, με τον Γιόχαν Κρόιφ να καθοδηγεί το «παιδομάζωμα». Ενας 10χρονος που έβγαζε μάτια στην συνοικιακή ομάδα της Βαρκελώνης, Απα Πόμπλε Σεκ, του κίνησε το ενδιαφέρον. Με καταμετρημένα 167 γκολ από 5 έως 10 χρονών α μη τι άλλο ο Γιοάν Βερδού Φερνάντεθ έκανε τη διαφορά. Ο Ολλανδός τεχνικός που τότε (1993) καθοδηγούσε την «Dream team», πείστηκε και τον έριξε στις ακαδημίες του συλλόγου, όπου οκτώ χρόνια αργότερα θα γινόταν μέλος μίας εκπληκτικής φουρνιάς των μικρών της Μπαρτσελόνα παρέα με τους Ινιέστα, Βαλδές (και λίγο πιο μετά και τον Μέσι, με τον οποίο ο Βερδού έπαιξε μαζί για τρία χρόνια).
Δυστυχώς όμως μεγαλώνοντας, στην αξιολόγηση για την Α' ομάδα των Μπλαουγκράνα, έμεινε μετεξεταστέος και το 2006 βρέθηκε στη Λα Κορούνια. Στο «Ριαθόρ» θα έπρεπε να περιμένει ακόμα έναν χρόνο και την έλευση του Μιγκέλ Ανχελ Λοτίνα, ο οποίος θα γινόταν ο πρώτος που τον πίστευε σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο 56χρονος πλέον τεχνικός θα έκανε κάτι περίεργο και θα τον τοποθετούσε στο πλευρό -και λίγο πιο πίσω- του τεράστιου Χουάν Κάρλος Βαλερόν. Και ενώ άπαντες πίστευαν μέχρι τότε πως οι δυο τους δεν χωρούσαν στην 11άδα, εκείνοι τα πήγαν μία χαρά, με κερδισμένο φυσικά τον Βερδού.
Ο Λοτίνα μάλιστα ήταν εκείνος που σύστησε στην Εσπανιόλ να τον αποκτήσει, όταν ο Ισπανός μέσος δεν τα βρήκε με τη Ντέπορ για την ανανέωση του συμβολαίου του. Κατά συνέπεια και εμείς με αυτόν επιλέξαμε να απευθυνθούμε, προσπαθώντας να μάθουμε κάτι περισσότερο απ' όσα ήδη ξέραμε για τον 30χρονο Καταλανό που στις Μπλε γωνιές της Βαρκελώνης αποθεώνεται ως «El geni de l'Eixample» (σ.σ.: η ιδιοφυΐα από την γειτονιά Εϊσάμπλ της πρωτεύουσας της Καταλονίας).
Το πρώτο και σημαντικότερο που ζητήσαμε από τον Λοτίνα ήταν να μας εξηγήσει ακριβώς σε ποια θέση παίζει καλύτερα ο Βερδού...
«Είναι 10άρι ατόφιο», ξεκαθάρισε με κατηγορηματική χροιά στην φωνή του. «Μπορεί να παίξει και ως οκτάρι, αλλά δεν θα έχει την ίδια απόδοση. Επίσης σε πολύ ειδικές περιπτώσεις μπορεί να βρεθεί και πίσω από τον μοναδικό επιθετικό. Το καλύτερο είναι να τοποθετηθεί στη μέση από τους τρεις πίσω από την επίθεση σε 4-2-3-1. Κάποια στιγμή ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο τον έβαλε και στα αριστερά, αλλά αυτός δεν είναι ρόλος που του ταιριάζει. Ο Γιοάν μπορεί να είναι εξαιρετικός τεχνικά και εγκεφαλικά, αλλά δεν έχει την ταχύτητα που απαιτεί η θέση. Σε καμία περίπτωση δεν θα τον έβαζε λοιπόν εξτρέμ, γιατί θα τον χαράμιζα».
Ο Ολυμπιακός προφανώς τον θέλει για την οργανωτική θέση του Ιμπαγάσα. Μπορεί άραγε ο Βερσού να ανταποκριθεί σε αυτό τον ρόλο ή θα υστερεί σε σχέση με τον Αργεντινό;
«Ο Ιμπαγάσα είναι ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής που μου έχει κάνει πολλές ζημιές ως αντίπαλος (γέλια). Ο Γιόαν σίγουρα θα μπορούσε να είναι μία ιδανική επιλογή για την θέση. Βέβαια ο Ιμπαγάσα είχε κάτι μοναδικό που είναι ο γενικότερος τρόπος που μπορεί μαεστρικά να καθοδηγήσει την ομάδα. Ο Γιοάν πάλι αυτό δεν το έχει, αλλά είναι πιο εργατικός στο γήπεδο. Δεν εννοώ αργάτης, μιας και η αδυναμία του είναι πως δεν βοηθάει και πολύ στο μαρκάρισμα. Επιθετικά όμως συνδυάζεται τέλεια με τους συμπαίκτες του και είναι ιδιαίτερα ομαδικός».
Δηλαδή ποιος είναι ο τρόπος παιχνιδιού του και σε τι βοηθάει την ομάδα;
«Επειδή δεν είναι παίκτης που θα πάει στο ένας εναντίον ενός, παίζει διαρκώς το 1-2 και κινείται κάθετα προς την περιοχή για να σκοράρει. Αυτό το κάνει αρκετές φορές σε κάθε αγώνα. Μπορεί να  ξεκινήσει από το κέντρο και να ξαναπάρει τη μπάλα έξω από την περιοχή, να σουτάρει ή να δώσει ασίστ στον φορ. Γενικότερα έχει εξαιρετική σχέση με το γκολ (49 σε 123 αγώνες πρωταθλήματος με την Εσπανιόλ). Επίσης βλέπει πολύ γήπεδο και... σπάει τη μπάλα άμεσα αριστερά και δεξιά ή δίνει κάθετες προωθημένες. Η σκέψη του είναι πολύ γρήγορη και δεν κάνει περισσότερα από δύο αγγίγματα στη μπάλα. Τη δίνει ή με τη μία ή το πολύ να κάνει πριν κοντρόλ. Αυτό μπορώ να υπερηφανεύομαι πως το έμαθε από τον Βαλερόν, τότε που τους έβαζα να δουλεύουν μαζί και λίγο μετά την προπόνηση».
Με ποιον Ισπανό παίκτη θα μπορούσατε να παραλληλίσετε το παιχνίδι του; Με τον Βαλερόν που αναφέρατε μοιάζει;
«Οχι. Ο Βαλερόν ήταν μοναδικός. Λίγο πιο κάτω από τον Ζιντάν. Ο Γιόαν θα έλεγα πως μου θυμίζει αρκετά τον Ιβάν Ντε λα Πένια, αλλά στο λίγο πιο αργό. Τεχνικά και εγκεφαλικά θα τους έβαζα στο ίδιο επίπεδο και πιστέψτε με έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον Ιβάν».
Γιατί αφού είναι τόσο καλός ο Βερδού δεν αγωνίστηκε σε πιο μεγάλη ομάδα;
«Επειδή δεν είναι πολύ γρήγορος. Επίσης δέθηκε συναισθηματικά με την Εσπανιόλ. Μπορεί πάντως να παίξει σε κάθε ομάδα στην Ισπανία εκτός των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και ίσως και Ατλέτικο».



πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: