Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Οι αιώνιοι που μάχονται σαν Έλληνες!

Ο Χρήστος Ρομπόλης παραλληλίζει στο www.sport-fm.gr τις μεγάλες νίκες των «αιωνίων» απέναντι σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ με τους ιστορικούς ελληνικούς θριάμβους.

Οι αιώνιοι που μάχονται σαν Έλληνες
Είναι αυτονόητο, συχνά και εύκολο, να κερδίζεις όταν είσαι ο καλύτερος. Όταν υπερτερείς των αντιπάλων σου ποιοτικά, αριθμητικά, οικονομικά και ψυχολογικά. Όμως ο Γουίνστον Τσόρτσιλ δεν είχε πει τυχαία ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μειονεκτούν σαφέστατα της ΤΣΣΚΑ και της Ρεάλ. Σε ταλέντο, σε βάθος πάγκου, σε μπάτζετ, σε… πλεονέκτημα έδρας και σε ψυχολογία μετά το 2-0 σε Μόσχα και Μαδρίτη. Όμως δεν κατέθεσαν τα όπλα, πολέμησαν και απέκτησαν δικαίωμα στην ελπίδα.

Οι Έλληνες ουδέποτε ήταν… φαβορί στην ιστορία. Όμως ουδείς μπορεί να τους κατηγορήσει ως ριψάσπιδες. Πάντα μάχονταν μέχρι εσχάτων κόντρα σε ισχυρότερους, ακόμη κι όταν όλα έδειχναν χαμένα. Κι αν δεν θριάμβευαν κόντρα σε όλους και όλα, όπως μας δίδαξαν η μάχη του Μαραθώνα ή η Επανάσταση του 1821, έπεφταν ηρωικά όπως συνέβη στη μάχη των Θερμοπυλών ή σε τόσες άλλες επί του οθωμανικού ζυγού.

Ποιητική αδεία και με την απαραίτητη δόση υπερβολής, Πέρσες και Τούρκοι είναι οι σύγχρονες ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ. Με μεγαλύτερο στρατό και καλύτερο οπλοστάσιο απέναντι στους Έλληνες που όμως έχουν να αντιπαρατάξουν ψυχή και τακτική. Ακόμη κι αν λυγίσουν, δεν θα έχουν πέσει αμαχητί.

Σίγουρα ο Παναθηναϊκός υστερεί ποιοτικά και επιθετικά της ΤΣΣΚΑ, αλλά η σκληροτράχηλη άμυνά του, το παλικαρίσιο παιχνίδι του και το βάρος που προσδίδουν τα έξι αστέρια στη φανέλα του μπορούν να ανατρέψουν κάθε δεδομένο. Ομοίως, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη Ρεάλ σε επιθετικό παιχνίδι και να την περιορίσει με την άμυνά του. Όμως έχει το χαρακτήρα και την καρδιά πρωταθλητή για να διαψεύδει όλα τα προγνωστικά και να κάνει επικές ανατροπές.

Το DNA της αυταπάρνησης και του ενστίκτου αυτοσυντήρησης είναι τελικά μεγάλη υπόθεση. Και οι «αιώνιοι» είναι μεγάλοι σε όλα τους.

YΓ: Ένα μεγάλο μπράβο στους φιλάθλους των δύο ομάδων. Ούτε το 2-0, ούτε οι εορταστικές μέρες ήταν ικανές να τους κρατήσουν μακριά από το γήπεδο. Το μεγαλύτερο κέρδος ακόμη κι από τις κούπες που έχουν κατακτήσει οι δύο ομάδες είναι ότι έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο τους. Κι αυτή αποδεικνύεται στα δύσκολα, όχι στις φιέστες... Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: