Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Αναστασίου: «Θα μας περνούσαν για… τρελούς»

Έναν μίνι απολογισμό της σεζόν έκανε ο Γιάννης Αναστασίου μετά την εξασφάλιση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στον πήχη που ανέβηκε φέτος και μίλησε για το... αύριο.

Αναστασίου: «Θα μας περνούσαν για… τρελούς»
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε ο φετινός Παναθηναϊκός, με την κατάκτηση του Κυπέλλου και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως δήλωσε ο Γιάννης Αναστασίου. Ο τεχνικός του τριφυλλιού μίλησε για τον πήχη που βάσει των επιτευγμάτων της ομάδας ανέβηκε φυσιολογικά για τη νέα σεζόν, μίλησε για διάφορα αγωνιστικά θέματα που απασχόλησαν το σύλλογο στη τρέχουσα περίοδο και φυσικά δεν παρέλειψε να μοιράσει συγχαρητήρια στους παίκτες του, τη διοίκηση, τους συνεργάτες και τον κόσμο.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Αναστασίου:

«Από τη στιγμή που ανεβάσαμε τον πήχη, του χρόνου πρέπει να περιορίσουμε τα λάθη μας γιατί του χρόνου θα είναι μεγαλύτερες οι απαιτήσεις και πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι, να μείνουμε προσγειωμένοι και να ξέρουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο", είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί για να προσθέσει σχετικά με το ταβάνι αυτής της ομάδας: «Φέτος δεν ξέραμε ποιο είναι το ταβάνι μας και το ανεβάσαμε πολύ ψηλά. Στόχος μας την επόμενη σεζόν θα πρέπει να είναι να είμαστε έτοιμοι από την αρχή της σεζόν στο τέλος Ιουλίου.

Φέτος είχαμε περιθώριο στις μεταγραφές. Του χρόνου δεν θα υπάρχει. Επίσης έχουμε δύο δανεικούς παίκτες που είναι σημαντικοί για εμάς. Θα παίξει μεγάλο ρόλο εάν θα παραμείνουν. Ίσως να έρθουν προτάσεις για πωλήσεις παικτών που το κλαμπ να μην μπορεί να αρνηθεί. Θέλουμε να πάμε ψηλά, δεν το κρύβουμε, έχουμε όλοι φιλοδοξίες και θα προσπαθήσουμε από την πρώτη μέρα να είμαστε έτοιμοι. Είμαστε νέοι όλοι από θέμα εμπειρίας αλλά μέσα από τα παιχνίδια γίνεσαι καλύτερος. Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται χωρίς να λέμε ποιος είναι ο στόχος μας. Όταν είσαι στον Παναθηναϊκό πρέπει να είσαι πάντα ανταγωνιστικός.

Η ομάδα δείχνει ότι ωριμάζει και διαχειρίζεται την πίεση. Στα κρίσιμα ματς που παίξαμε με μεγάλη πίεση, ανταποκριθήκαμε. Σίγουρα του χρόνου θα υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις. Αυτή η ομάδα μπορεί να υποσχεθεί ότι κάθε ματς θα παίζει για τη νίκη. Το σημαντικό πολλές φορές είναι να έχεις σωστές βάσεις και εμείς το έχουμε κάνει. Θέλουμε να έχουμε διάρκεια και όχι φωτοβολίδα. Σημαντικό ότι έχουμε παιδιά από την ακαδημία κι νέους ποδοσφαιριστές. Του χρόνου ίσως περισσότεροι. Το σημαντικό είναι να διεκδικούμε τρόπαια».

Ο τεχνικός του Τριφυλλιού έκανε ένα μίνι απολογισμό της σεζόν. «Κλείσαμε με τον ιδανικό τρόπο μια χρονιά που ήταν κάτι παραπάνω από πετυχημένη. Είπα στα παιδιά στα αποδυτήρια ότι «κάποιοι από εσάς ήσασταν από την πρώτη μέρα και είδατε πως ξεκινήσαμε και πως μεγάλωσε και ωρίμασε η ομάδα». Είχαμε σαν μότο από την αρχή να προσπαθούμε σε κάθε ματς να είμαστε καλύτεροι και να προσπαθούμε και ατομικά και σαν ομάδα; να κερδίζουμε. Είχαμε σκαμπανεβάσματα στο πρώτο μισό αλλά στο δεύτερο δείξαμε ωριμότητα, βελτιωθήκαμε ομαδικά και ατομικά. Φτάσαμε σήμερα μετά το Κύπελλο, η ομάδα να κερδίζει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην αρχή της σεζόν εάν το έλεγε κανείς, θα τον πέρναγαν για τρελό», είπε και πρόσθεσε:

«Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί είχε προηγηθεί το ματς του ΠΑΟΚ, δεν είχαμε και τη βοήθεια του κόσμου και ήταν κρίμα που δεν μπορούσαν να είναι εδώ για να μοιραστούν τη χαρά μας. Ο Ατρόμητος ήταν η μοναδική ομάδα που δεν κερδίσαμε και μπορεί να σου κάνει ζημιά. Μετά το αρχικό πάγωμα, βάλαμε γκολ, χάσαμε ευκαιρίες και θα μπορούσαμε από το ημίχρονο να καθαρίσουμε το παιχνίδι. Είχαμε πει ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Δεν είχαμε καθαρό μυαλό. Τα παιδιά είχαν τρομερή πίεση γιατί το ήθελαν πάρα πολύ. Και οι δύο ομάδες τελικά έμειναν ευχαριστημένες γιατί εμείς πάμε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ατρόμητος μπορεί να διεκδικήσει κάτι στο τελευταίο ματς».

Ο Αναστασίου εναντιώθηκε στο σύστημα των πλέι οφ, υπογραμμίζοντας ότι εάν θέλει η διοργανώτρια να τα διατηρήσει, πρέπει να συμπεριλάβει και τον πρώτο της βαθμολογίας.«Τα πλέι οφ είναι μια διαδικασία επίπονη, κουραστική και θεωρώ άδικο για κάποιες ομάδες που στη διάρκεια του πρωταθλήματος είχαν σταθερή πορεία αλλά στα πλέι οφ τους βγαίνει κούραση. Είναι άδικο που τιμωρούνται κάποιες ομάδες, ο ΠΑΟΚ έπαιξε χωρίς κόσμο δύο ματς, εμείς σήμερα παίξαμε χωρίς κόσμο οπότε δεν ξέρω πως βοηθάει τις ομάδες να βγάλουν έξτρα χρήματα. Είμαι εναντίον των αγώνων κεκλεισμένων θυρών. Οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν λύση.

Το θεωρώ άδικο για τους ποδοσφαιριστές. Όπως ήταν άδικη η αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ γιατί οι παίκτες δεν φταίνε σε τίποτα. Όλοι κάνουμε λάθη. Αν θέλουν να το συνεχίσουν τότε πρέπει να συμμετέχουν έξι ομάδες, η πρώτη μέχρι την έκτη θέση της κανονικής περιόδου για να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλιώς δεν βοηθάει κάποια ομάδα. Σίγουρα υπάρχει κίνητρο αλλά είναι μεγαλύτερο κίνητρο για όλους να παίζει και ο πρώτος. Εκεί όλες οι ομάδες θα είναι στην ίδια μοίρα», είπε.
Και βέβαια δεν παράλειψε να μοιράσει συγχαρητήρια. «Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για τους 11 μήνες που μόχθησαν. Έδωσαν και την ψυχή τους καθημερινά. Αξίζουν πολλά. Ευχαριστώ και εσάς τους δημοσιογράφους γιατί στηρίξατε την προσπάθεια μας, όπως και τον κόσμο. Τα μεγαλύτερα συγχαρητήρια ανήκουν στον πρόεδρο γιατί η ομάδα επωμίζεται λάθη περασμένων ετών ειδικά στο οικονομικό και αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που καταβάλουν. Να πω ένα ευχαριστώ στον Στιβ Ρούτερ γιατί δεν είναι μαζί μας, είναι στην Αγγλία διότι πέθανε ο πατέρας του και δεν θα είναι μαζί μας ούτε το Σάββατο».

Βέβαια δεν ήταν όλα ιδανικά στην πορεία του Παναθηναϊκού. Ο Αναστασίου κατέθεσε ως δυσκολότερο εξωαγωνιστικό πρόβλημα τις ελλείψεις στο προπονητικό κέντρο στο Κορωπί.«Δεν μπορούσαμε να έχουμε πολλά πράγματα για να δουλέψουμε όπως θέλουμε δεδομένου ότι η ομάδα είχε μετακομίσει σε νέο αθλητικό κέντρο. Φάνταζε δύσκολο αλλά υπήρχε θετική αύρα από πολλούς ανθρώπους για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είχαμε αρκετές ελλείψεις σε εξοπλισμό, οι αναλύσεις μας δεν ήταν οι καλύτερες. Μικρές ελλείψεις μεν αλλά σημαντικές. Λένε να φέρουμε έναν καλό παίκτη αλλά εάν δεν μπορείς να παρέχεις σε έναν παίκτη όσα πρέπει, τι ουσία έχει να τον φέρεις;», υπογράμμισε.

Ως βασικό αγωνιστικό πρόβλημα της πορείας εντόπισε την αλλαγή συστήματος από 4-3-3 που δούλευε στην προετοιμασία, σε 4-4-2. «Αλλάξαμε το 4-3-3 που δεν μπορούσε να προχωρήσει και με τον ερχομό του Φιγκερόα θέλαμε να χωρέσουμε και αυτόν στην ομάδα και παράλληλα να μην χάσουμε τη συνοχή μας. Ειδικά στη μεσαία γραμμή γιατί και ο Μπεργκ και ο Φιγκερόα είναι έξυπνοι παίκτες και ήξεραν πώς να κινηθούν. Εκεί στη μεσαία γραμμή είχαμε προβλήματα. Ο Αμπεΐντ προσπαθούσε να βρει τον εαυτό του, ο Ατζαγκούν τακτικά στη Νιγηρία είχε μείνει πίσω, ο Λαγός πέρασε δύο δύσκολα χρόνια και αγωνιστικά δεν είχε την εξέλιξη που θα έπρεπε, ο Μέντες έπρεπε να βρει τα πατήματά του και ο Πράνιτς τον δοκιμάσαμε σε πολλές θέσεις μέχρι να βρούμε πού ταιριάζει. Όταν τα καταφέραμε η ανάπτυξή μας ήταν καλύτερη και η ανασταλτική λειτουργία μας βελτιώθηκε πολύ».

Ρωτήθηκε ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή για την ομάδα και απάντησε δίχως ιδιαίτερη σκέψη: «Χωρίς αμφιβολία το ματς στο Καραϊσκάκη. Εκείνη η νίκη έδωσε αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Να κερδίσεις τον πρώτο που ήταν αήττητος και υπήρχε η άποψη ότι είναι πολλά σκαλιά παραπάνω. Είναι σημαντικό ότι σε κανένα σημείο του αγώνα ο Ολυμπιακός δεν έδειξε ότι είναι καλύτερος από τον Παναθηναϊκό». Ως δυσκολότερη στιγμή θυμήθηκε τα δύο σερί ματς, πρωταθλήματος και Κυπέλλου με τον Εργοτέλη. «Ήμασταν σε διαδικασία ωρίμανσης. Μόλις είχε αρχίσει να παίζει ο Μπεργκ, ο Φιγκερόα μόλις είχε έρθει. Τα παιδιά έβγαλαν μεγάλο πάθος σε εκείνα τα ματς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: