Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Pardew in!

Η Νιούκαστλ πραγματοποιεί την απόλυτη αντεπίθεση και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Άλαν Πάρντιου, που κατάφερε να αντιστρέψει το κάκιστο κλίμα στη Βορειοανατολική Αγγλία.
Η εναλλαγή συναισθημάτων στο ποδόσφαιρο και δη στο αγγλικό είναι τρομερή. Από τη μια στιγμή στην άλλη, ένα θετικό ή ένα αρνητικό σερί, μπορεί να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, την ψυχολογία, το κλίμα σε κερκίδα και αποδυτήρια. Αρκεί μια ματιά στο τελευταίο τρελό δίμηνο της Νιούκαστλ.
Οι «καρακάξες» βρέθηκαν τον προπερασμένο Μάιο κοντά στον υποβιβασμό, ενώ η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε καλά. Οι αντιδράσεις για τον ιδιοκτήτη Μάικ Άσλεϊ και τον προπονητή Άλαν Πάρντιου έγιναν καθολικές. Φτιάχτηκαν... sites κατά του Λονδρέζου μάνατζερ, ενώ τα πλακάτ «Pardew Out» έγιναν συνήθεια. Βλέποντας την ομάδα τους να μην παλεύει για τίτλους τα τελευταία χρόνια, να συμβιβάζεται με στόχους όπως μία θέση στη 10άδα και να αποδίδει κακό ποδόσφαιρο, βγήκαν εκτός εαυτού. Οι Τοοn, άλλωστε, έχουν ένα από τα πιο αφοσιωμένα κοινά στο Νησί και η αφοσίωσή τους είναι λογικό να γεννά απαιτήσεις και να εξοργίζεται από τις περίεργες απαντήσεις που έδινε ο manager.

Η πίεση για τον Άλαν Πάρντιου είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και η στήριξή του από τον Μάικ Άσλεϊ έδειχνε ως βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Το ρίσκο, εφόσον τα πράγματα συνέχιζαν έτσι, ήταν τεράστιο. Κι όμως, ο ιδιοκτήτης των Magpies δικαιώθηκε.
Ήταν δεδομένο ότι από τη στιγμή που θα ερχόταν η πρώτη νίκη στην Premier League, η πίεση θα άρχιζε να υποχωρεί. Υπήρχαν δεδομένα, άλλωστε, που η συνολική απογοήτευση έκανε αρκετούς να ξεχνούν. Όπως οι πολλοί τραυματισμοί, η κακή ψυχολογία κ.ο.κ. Απέναντι στη Σουόνσι, το συγκρότημα του Πάρντιου σημείωσε για πρώτη φορά δύο γκολ εντός έδρας στη φετινή σεζόν.  Και στην επόμενη αναμέτρηση, με αντίπαλο τη Λέστερ, βρήκε τη νίκη που έψαχνε με τόση αγωνία. Ήταν «απελπισμένη για τη νίκη», όπως τόνιζε ο Πάρντιου, αφού ακολουθούσαν τα δύσκολα ματς με Τότεναμ, Σίτι και Λίβερπουλ. Χρειάστηκε το τέρμα του Ομπερτάν 19 λεπτά πριν τη λήξη, για να καθοριστεί το τελικό 1-0 και ενώ η ατυχία είχε χτυπήσει για άλλη μια φορά τις «Καρακάξες», που έχασαν τον Τιοτέ στο ζέσταμα.
Παρά τη νίκη, η Νιούκαστλ παρέμενε στη ζώνη του υποβιβασμού. Η αντεπίθεση όμως μόλις είχε ξεκινήσει. Το ψυχολογικό αβαντάζ του τριπόντου με τις «Αλεπούδες» φάνηκε στο White Hart Lane. Οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, αλλά ο Πάρντιου με τις κινήσεις του από τον πάγκο (Αμεόμπι και Καμπελά, γκολ και ασίστ αντίστοιχα) δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή και την πρώτη εκτός έδρας νίκη. Η πίεση υποχώρησε ακόμα περισσότερο.
ADVERTISEMENT
Ύστερα ήρθε το ματς με τη Σίτι. League Cup μεν, απέναντι στην Πρωταθλήτρια δε. Ο 19χρονος Άαρονς των τριών φετινών εμφανίσεων αιφνιδίασε στο 6', η Νιούκαστλ κράτησε και ο ανεβασμένος Σισοκό στο 75' χάρισε τη νίκη στην ομάδα του. Δεν είχε ούτε την κατοχή, ούτε τις περισσότερες ευκαιρίες. Η ψυχολογία της όμως αντανακλούσε στα μάτια των παικτών και στις κινήσεις του Πάρντιου. Απέναντι στην ντεφορμέ Λίβερπουλ, οι ανεβασμένοι Τουν έκαναν μια ακόμα μεγάλη νίκη, με το comeback τους πλέον να γίνεται αντιληπτό από όλους.  Χαρακτηριστικό το πλακάτ «Ο Πάρντιου επέστρεψε από τους νεκρούς» που σήκωσαν οι Τζόρντις, όντες σε διάθεση... Halloween.

Το νικηφόρο σερί των Magpies έχει φτάσει τα έξι ματς και ο Άλαν Πάρντιου προειδοποίησε τις υπόλοιπες ομάδες της Premier League. Η αλλαγή της ψυχολογίας αποτελεί φυσικά έναν βασικό παράγοντα της αντεπίθεσης και ο 53χρονος τεχνικός με τις... περίεργες δικαιολογίες φυσικά έχει μερίδιο ευθύνης. Η Νιούκαστλ «έδεσε» αμυντικά, βελτιώνοντας τη συνολική ανασταλτική λειτουργίας της. Ο Κρουλ έχει δει την εστία του να παραβιάζεται μόλις μία φορά σε αυτά τα επτά παιχνίδια, από τον Αντεμπαγιόρ της Τότεναμ! Ο Κολοτσίνι έχει βελτιωθεί, αφήνοντας πίσω το κακό ξεκίνημα της σεζόν.
Ο Μούσα Σισοκό δεσπόζει στον άξονα και εσχάτως βοηθάει και στο σκοράρισμα, αφού μετακινήθηκε από τα άκρα στο κέντρο, ενώ ο Αγιόθε Πέρεθ αποδεικνύεται ο μεγάλος άσος στο μανίκι του Πάρντιου! Εκμεταλλευόμενος τις περιορισμένες εμφανίσεις του Σισέ, ο νεαρός Ισπανός πήρε τη σκυτάλη στο σκοράρισμα. Ακόμα και στο ματς με την ΚΠΡ, όπου δεν βρήκε δίχτυα, η συνολική του παρουσία ήταν εξαιρετική.  Πανέξυπνες κινήσεις, πάσες και πολλά χιλιόμετρα με και χωρίς τη μπάλα. Αποκτήθηκε έναντι μόλις 1.5 εκατομμυρίου από την Τενερίφη και πολλοί τον είδαν ως απλή επένδυση για το μέλλον, ωστόσο η δική του αντεπίθεση συνέπεσε με αυτή της ομάδας του. Από κοντά και ο Καμπελά.
 O Πάρντιου, επιστρέφοντας στο 4-3-3 (ή 4-2-3-1, ανάλογα με τις τοποθετήσεις του Σισοκό), έδωσε ευκαιρίες σε παίκτες όπως ο Αμπέντ και ο Ομπερτράν, άφησε εκτός «βασικούς» που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα και ανακατέψε την τράπουλα. Διαχειρίστηκε καλύτερα τις αλλαγές του και έκανε τους παίκτες να πιστέψουν στους εαυτούς τους και στον προπονητή τους.
Τα προβλήματα συνεχίζονται, με τον Ράιαν Τέιλορ να προστίθεται στη λίστα των τραυματιών. Δεδομένα θα υπάρξουν κι άλλα σκαμπανεβάσματα στη σεζόν. Η Premier League, άλλωστε, είναι πραγματικός Μαραθώνιος. Η περίπτωση των Τουν όμως δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στους προπονητές, παρά την μεγάλη πίεση, μπορεί να αποδώσει καρπούς. Ακόμα και για παράξενους τύπους όπως ο Πάρντιου...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: