Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ούρκο Πάρντο: Ο άνθρωπος που ονειρευόταν στο Καμπ Νου!! (pics/vid)

Ο ΑΠΟΕΛ φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω, όταν ο Ούρκο Πάρντο ήταν συμπαίκτης των Μέσι και Ινιέστα στην ακαδημία των «μπλαουγκράνα».
La Masia. Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Η λίστα των ποδοσφαιριστών που βγήκαν από τα «σπλάχνα» της Μπαρτσελόνα είναι ατελείωτη. Οι «εκλεκτοί» έγιναν μόνιμοι κάτοικοι Καμπ Νου, όπως οι Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα, Πουγιόλ κ.α., ενώ οι υπόλοιποι αναζήτησαν αλλού ποδοσφαιρική στέγη. Ένας από αυτούς είναι και ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ, Ούρκο Πάρντο.
Γεννημένος στις Βρυξέλλες από πατέρα Βάσκο και μητέρα από τη Γαλικία, ο Πάρντο ξεκίνησε το ποδόσφαιρο (ως επιθετικός) στις ακαδημίες της Άντερλεχτ, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του το 1999, για την Μπαρτσελόνα και τη Μασία. Εκεί βρισκόταν ήδη ένα χρόνο ο Αντρές Ινιέστα, ενώ ένα χρόνο μετά αφίχθη και ο Λιονέλ Μέσι. «Με τον Μέσι και τον Ινιέστα είμασταν συμπαίκτες, όμως αυτός που ήταν φίλος μου ήταν ο Βίκτορ Βαλντές», είναι τα λόγια του Πάρντο. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως λόγω θέσης είχε έρθει πιο κοντά με τον πρώην τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα.
Ο πορτιέρο του ΑΠΟΕΛ δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο αγώνα με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, έστω κι αν έφτασε κοντά. Μια εποχή, λόγω πολλών τραυματισμών στη θέση του τερματοφύλακα, ο Ισπανός είχε κληθεί να συμμετάσχει σε προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Λουίς Ενρίκε έκαναν προπόνηση στα πέναλτι με τον Πάρντο να βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια.
Αυτή η εξέλιξη είχε μετατρέψει τη συμμετοχή στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σε σκοπό ζωής για τον – τότε – νεαρό τερματοφύλακα. Για πολλά χρόνια, μάλιστα, κοιμόταν στις εγκαταστάσεις των Καταλανών. «Δε σκεφτόμουν τίποτα άλλο τότε, το μόνο που ονειρευόμουν ήταν να αγωνιστώ στο Καμπ Νου με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Μόνο που δεν τα κατάφερα ποτέ», δήλωνε αργότερα με παράπονο ο ίδιος.
Την περίοδο της Μασία, ο Πάρντο ήταν - επίσης - συμπαίκτης με τους Σεσκ Φάμπρεγας, Μικέλ Αρτέτα και Πέπε Ρέινα. Κανείς εξ αυτών δε βρίσκεται σήμερα στην Μπαρτσελόνα. Από εκείνη τη φουρνιά, μόνο ο Λιονέλ Μέσι και ο Αντρές Ινιέστα φορούν ακόμη τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» και στο ΓΣΠ θα έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά από κοντά τον παλιό τους... συμμαθητή.
Στο πρώτο ματς στη Βαρκελώνη, ο Πάρντο είχε υψώσει τείχος μπροστά από την εστία του, κρατώντας το ματς στο 1-0 υπέρ της Μπαρτσελόνα. Μπορεί να μην κατάφερε να αγωνιστεί ποτέ στο Καμπ Νου ως γηπεδούχος, όμως το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως φιλοξενούμενος. Και ίσως εκείνη την ημέρα πήρε την «εκδίκησή» του, δείχνοντας στους Καταλανούς πως ίσως έκαναν λάθος που δεν του έδωσαν ποτέ την ευκαιρία που ονειρευόταν. Και στο ΓΣΠ έχει την ευκαιρία να το αποδείξει για δεύτερη φορά.



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: