Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ο Γκαγκάτσης και οι δελφίνοι για την ΕΠΟ!!

Το gazzetta καταγράφει τα πρώτα εκλογικά σενάρια για την διαδοχή Σαρρή στην προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η παραίτηση του Γιώργου Σαρρή είναι νωπή αλλά τα σενάρια για τον επόμενο πρόεδρο της ΕΠΟ, στην περίπτωση που δεν υποβληθεί πρόταση μομφής για τη διοίκηση, η οποία θα οδηγούσε σε γενικές εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, κυκλοφορούν ήδη. Πρωταγωνιστές σε αυτά είναι ένας πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος είχε ηττηθεί στις τελευταίες εκλογές από τον Σαρρή, και – ως στιγμής – δύο νυν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας: ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Βούρβαχης, που εκτελεί χρέη προέδρου μέχρι τις εκλογές και ο Γιώργος Γκιρτζίκης, σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔ και επί 12 χρόνια ταμίας της ομοσπονδίας.
ADVERTISEMENT
Ο Γκαγκάτσης
Ο Βασίλης Γκαγκάτσης είχε αρχίσει εδώ και καιρό να μετράει τις ψήφους του. Είχε εγκαταλείψει εσχάτως την προσπάθεια, επειδή προφανώς αντιλαμβανόταν ότι στο ενδεχόμενο γενικών εκλογών στην Ομοσπονδία δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει περισσότερες από τις 20 ψήφους που είχε μαζέψει στις τελευταίες γενικές εκλογές. Το σημερινό σενάριο όμως είναι διαφορετικό. Και ο Γκαγκάτσης φέρεται να έχει την στήριξη του ΠΑΟΚ, αφού τον εμπιστεύεται ο Ιβάν Σαββίδης. Αν είναι υποψήφιος, θα κατέβει με σημαία την πτώση του σημερινού καθεστώτος. Στις ζυμώσεις ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει την “ανοχή” του Δημήτρη Μελισσανίδη και ότι σύντομα θα εξασφαλίσει την ανοχή και του Γιάννη Αλαφούζου.
Οι συνεργάτες του Σαρρή
Ο Γιώργος Γκιρτζίκης (ΕΠΣ Ξάνθης) είναι ένα αειθαλές μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ, καθώς εκλέγεται εδώ και τέσσερις τετραετίες. Ηταν για τρεις τετραετίες στη θέση του ταμία της ΕΠΟ, μέχρι το 2012, όταν ο Γιώργος Σαρρής επέλεξε να τον βγάλει από αυτή τη θέση. Ηταν στο ψηφοδέλτιο του απερχόμενου προέδρου και ένας εκ των στενών συνεργατών του. Και προφανώς, εφόσον τελικώς το αποφασίσει να είναι υποψήφιος θα ζητήσει την στήριξη του Σαρρή, ο οποίος άλλωστε πολύ πρόσφατα του εμπιστεύτηκε την προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας μετά την παραίτηση του Γιώργου Καραμελίδη. Η λογική οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο Γκιρτζίκης, εφόσον είναι υποψήφιος θα ποντάρει στη στήριξη του συστήματος που εξέλεξε και στήριξε τον Σαρρή. Γι' αυτό και παρουσιάζεται ως το φαβορί. 
Ο Γιώργος Βούρβαχης (ΕΠΣ Χανίων) ήταν ένας εκ των βασικότερων συνεργατών του Σαρρή, όπως δείχνει και η επιλογή του να τον κάνει αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ. Ο γιατρός, και αντιδήμαρχος Χανίων, είναι στενός φίλος του Σαρρή και αν τελικώς επιδιώξει να διεκδικήσει την προεδρία το σημερινό καθεστώς της ΕΠΟ θα βρεθεί σε δίλημμα για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει, ανάμεσα στον Βούρβαχη και τον Γκιρτζίκη.
Είναι αρκετοί ακόμη οι μέχρι σήμερα στενοί συνεργάτες του Σαρρή, δηλαδή αυτοί που στην ουσία ασκούσαν διοίκηση στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, που μετρούν τις δυνάμεις τους, δηλαδή κάνουν τηλεφωνήματα προς τις Ενώσεις προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τολμήσουν ή όχι να διεκδικήσουν την προεδρία. Ενας εξ αυτών είναι ο Παναγιώτης Δημητρίου, σημερινό μέλος του δ.σ. Της ΕΠΟ. Και φυσικά μεγάλο ρόλο σε αυτή την υπόθεση θα παίξει και η επιρροή των μεγάλων παικτών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπως και η στάση της κυβέρνησης, εφόσον αυτή δεν “πέσει” στο τέλος Ιανουαρίου.
Ενας από αυτούς που ισχυρίζονται ότι έχουν την στήριξη της κυβέρνησης είναι ο Δημήτρης Κούκης (παλιό μέλος του δ.σ. της ΕΠΟ, παλιός πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω).
Το καθεστώς των εκλογών
Μολονότι θα είναι προεδρικές και όχι γενικές, οι εκλογές έχουν το ίδιο καθεστώς: το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να συνεδριάσει για να συγκαλέσει γενική συνέλευση με μόνο της θέμα την εκλογή προέδρου.
Κάθε Ενωση ποδοσφαιρικών σωματείων έχει το δικαίωμα να προτείνει έναν υποψήφιο. Για να πάρει το χρίσμα ένας υποψήφιος πρέπει να τον προτείνουν τουλάχιστον 8 Ενώσεις. Νικητής των εκλογών είναι αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 57 ψήφων.
Οπως κανείς εύκολα αντιλαμβάνεται, αν ο πρόεδρος που θα εκλεγεί δεν έχει με το μέρος του την πλειοψηφία των 21 μελών του διοικητικού συμβουλίου, θα είναι ένας πρόεδρος που δεν θα μπορέσει να ασκήσει διοίκηση στην ΕΠΟ. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο μοιάζει προβληματική η υποψηφιότητα οποιουδήποτε δεν είναι σήμερα μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας. Γι' αυτό και σε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Γκαγκάτσης επεξεργαζόταν το σενάριο κατάθεσης πρότασης μομφής προς τη σημερινή διοίκηση ώστε να προκαλέσει γενικές εκλογές. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ, πρόταση μομφής αποκτά οντότητα μόνο αν φέρει την υπογραφή από τουλάχιστον 10 Ενώσεις – μέλη της ΕΠΟ, και γίνεται δεκτή μόνο εφόσον υπερψηφισθεί από τα 2/3 των (57) Ενώσεων – μελών της ΕΠΟ.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: