Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Το πρόβλημα ήταν άλλο, όχι τα λεφτά…!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος επιχειρεί να εξηγήσει στο blog του στο gazzetta κάποια πράγματα για τη φετινή εικόνα του Ολυμπιακού.
Κατακρίθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν η διοίκηση του Ολυμπιακού για τις μεταγραφικές επιλογές της. Κυριάρχησε μία αίσθηση ότι δεν έπεσαν τα λεφτά που έπρεπε να πέσουν για την ενίσχυση της ομάδας.
ADVERTISEMENT
Γνώμη μου: η εικόνα της ομάδας, που σίγουρα επηρεάστηκε από τις "επιδόσεις" των μεταγραφών, δεν είχε να κάνει τόσο με τον οικονομικό παράγοντα, όσο με κάτι άλλο. Δεν λέω ότι δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί ο Ολυμπιακός πιο ισχυρός εάν επένδυε περισσότερα χρήματα στις μεταγραφές του το περασμένο καλοκαίρι. Βεβαίως και πολλές φορές ισχύει και στο ποδόσφαιρο πως ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Μόνο που ο Ολυμπιακός, για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου της κρίσης, δεν έριξε λίγα λεφτά για τη φετινή χρονιά. Καθόλου λίγα…
Ποιο είναι αυτό το «κάτι άλλο», που έπαιξε πιο σοβαρό ρόλο, πάντα κατά την άποψή μου; Ότι πολύ απλά δεν έκαναν προετοιμασία με την ομάδα οι μισές μεταγραφές του προηγούμενου καλοκαιριού. Δεν έπαιξαν ούτε σε ένα φιλικό οι Μιλιβόγεβιτς, Ντουρμάζ, Μπενίτες, Γιαννούλης και ο Μήτρογλου. Ο Μποτία έπαιξε μόνο στα δύο τελευταία. Κι ο Αφελάϊ με τον Φορτούνη μόλις στο τελευταίο.
Δηλαδή, ο Ολυμπιακός πήρε 19 καινούργιους παίκτες (υπερβολικός αριθμός ούτως η, άλλως) κι από αυτούς οι μισοί ουσιαστικά δεν έκαναν προετοιμασία με την ομάδα. Μόνο έξι, οι Ομάρ, Αμπιντάλ, Αυλωνίτης, Μαζουάκου, Κασάμι, Ντοσεβί συμμετείχαν στην προετοιμασία. Και κάποια παιδιά, που ποτέ στην πορεία δεν εξελίχθηκαν ως μονάδες (Διαμαντάκος, Μπουχαλάκης, Γκαζαριάν) η, και που δεν ξεκίνησαν καν τη σεζόν (Κολοβός, Παπάζογλου). Παιδιά, όμως, που ούτως η, άλλως σε γενικές γραμμές δεν υπολογίζονταν ότι στην πορεία θα εξελίσσονταν για βασικοί.
Να θυμίσω πως στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας είχαν πάρει μέρος και οι Γιαταμπαρέ, Κατάϊ, Βλαχοδήμος, Μπονγκ, Λυκογιάννης (κι εκεί κόπηκαν), συν τους μικρούς (Χουτεσιώτη, Βούρο, Βατουσιάδη, Βέργο). Και πως στο δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας είχαν συνεχίσει κι οι Κολοβός, Παπάζογλου (κι εκεί κόπηκαν). Και πως μέσα στον Αύγουστο κι ειδικά προς το τέλος του έφυγαν ο Μανωλάς, ο Σάμαρης, ο Αβραάμ, ο Σαβιόλα κι ο Χολέμπας.
Για να καταλήξω λοιπόν: λεφτά έπεσαν στον Ολυμπιακό και φέτος. Κι έπεσαν πολλά λεφτά-δεν το συζητάω καν σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες μαζί, αλλά και γενικά τα λεφτά που δαπανήθηκαν μόνο λίγα δεν ήταν. Όμως, ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα το πώς χτίστηκε αυτή η ομάδα. Με άλλους παίκτες να ξεκινάνε προετοιμασία κι άλλους να ξεκινάνε τη σεζόν. Με υπερβολικές αλλαγές δηλαδή στο ρόστερ κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου.
Εγώ καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές υπάρχουν οι λεγόμενες «αντικειμενικές δυσκολίες». Π.χ. όταν έρχονται 25 εκ. Ευρώ για Μανωλά και Σάμαρη μέσα στον Αύγουστο, δεν είναι εύκολο να πεις όχι. Μετά σου κάθεται κι η επίμονη αξίωση των Αβραάμ και Χολέμπας να φύγουν τελευταίες ημέρες των μεταγραφών και σου μεγεθύνει το πρόβλημα.
Όμως, κάνοντας τώρα ένα απολογισμό της σεζόν, πρέπει να βγάλουμε τα πιο σωστά συμπεράσματα, ενόψει της επόμενης. Και νομίζω ότι αυτό που προκύπτει εν τέλει είναι ότι το κλειδί για το πώς (δεν) παρουσιάστηκε φέτος η ομάδα από πλευράς απόδοσης, ήταν στο ότι δεν προετοιμάστηκε κατά τον καλύτερο τρόπο το περασμένο καλοκαίρι. Το να κάνει μία ομάδα μία-δύο μεταγραφές και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η, να δώσει ένα παίκτη στο ίδιο διάστημα, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Γίνεται παντού. Το θέμα είναι να μην διαμορφώνεται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό το ρόστερ σε αυτό το διάστημα.
Όσο πιο γρήγορα «μαζευτεί» όλη η ομάδα το καλοκαίρι κι όσο πιο καλά την δουλέψει τότε, αλλά φυσικά και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, ο προπονητής (γιατί εγώ, σε δεύτερο καλοκαίρι προετοιμασίας του Μίτσελ, δεν είδα την ομάδα να έχει τις αντοχές και τις δυνάμεις που χρειάζονταν να έχει για εννιά μήνες μία ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ), τόσο αυξάνονται κι οι πιθανότητες να την δούμε να παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο.
Και είμαι σίγουρος ότι στη διοίκηση του Ολυμπιακού έχουν αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της φετινής σεζόν. Γιατί πολύ απλά η ομάδα με το ίδιο μπάτζετ, αν είχε χτιστεί καλύτερα το περασμένο καλοκαίρι, θα μπορούσε να βγάλει σίγουρα καλύτερη εικόνα.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: