Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα: Μετά την επόμενη ημέρα…!

O Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για την ψυχραιμία την οποία καλούμαστε να δείξουμε και την ενότητα, ανεξάρτητα με τις διαφορετικές επικρατούσες απόψεις για τις εξελίξεις στη χώρα.

Δημοψήφισμα: Μετά την επόμενη ημέρα…
Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να μπουν στα ελληνικά σχολεία είναι η ορθή χρήση των social media. Η δημοκρατική έκφραση άποψης από τον απλό πολίτη είναι το ζητούμενο, όμως η απόσταση από την ασυδοσία έχει απομείνει ελάχιστη. Ψεύτικη φωτογραφία, ένα παρατσούκλι και ο καθένας μπορεί να γίνει για λίγα λεπτά αυτό που δεν μπορεί να υποστηρίξει η πραγματική του ταυτότητα.

Το ένα troll φέρνει το άλλο και γύρω τους διαμορφώνεται μία πραγματικότητα, η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Η αξιοποίηση των social media στην Ελλάδα είναι επιεικώς τραγική. Το πιο σοβαρό είναι όταν σ΄ αυτό το ρόλο μπαίνουν κανονικοί άνθρωποι, που δεν υποδύονται κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό τους. Η επανάσταση παλιότερα γινόταν με όπλα και στη συνέχεια με βιβλία. Yποδηλώνει εξέλιξη του ανθρώπινου είδους τούτο.

Τώρα ένα post στο facebook ή το twitter – το οποίο όλοι, λίγο ως πολύ, μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν – δύναται ν΄ αποτελέσει την αρχή διαμόρφωσης μίας κατάστασης, η οποία αν… ευνοήσουν οι συνθήκες διχάζει, πολώνει και μόνο εποικοδομητική δεν είναι. Τα social media είναι η μία παράμετρος εκτόνωσης συναισθημάτων τη δύσκολη εβδομάδα που διανύει η χώρα με την αβεβαιότητα, τις κλειστές τράπεζες και τη διαλυμένη αγορά στην καθημερινότητα.

Τα κανάλια είναι το προφανές… κακό για τον περισσότερο κόσμο, δίχως ν΄ αναρωτηθεί κανείς ποιός έδωσε δύναμη και διεισδυτικότητα σ΄ αυτά εντός των σπιτιών μας! Δεν είναι οξύμωρο οι ίδιοι που έδωσαν ανάστημα τους ενημερωτικούς φορείς, να τους απαξιώνουν τώρα συνεχίζοντας να τους δίνουν δύναμη μέσω τηλεθέασης; Το ιδανικό θα είναι ό,τι έγινε να διδάξει τι δεν πρέπει να συμβεί από εδώ και πέρα.

Είναι τόσο συγκεκριμένη η θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό σκηνικό, που δεν έχει την πολυτέλεια για έριδες. Ένας τόπος που έχει ισοπεδωθεί στο παρελθόν από εμφύλιους πολέμους και ίδιους με επίδοξους κατακτητές, επιβάλλεται να μην κάνει αυτό το πισωγύρισμα. Λάθη έκαναν, δυστυχώς, όσοι τον κυβέρνησαν. Η Ελλάδα βίωσε ζυγό, δικτατορία και δεν σηκώνει άλλο διχασμό, ειδικά που να έχει χαρακτήρα εθνικής πόλωσης.

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, να τη μεταφέρει ελεύθερα, να τη συζητά, αλλά όχι να την επιβάλλει. Είναι δύσκολο αυτό να συμβεί, την ίδια ώρα που πολίτης μπορεί να σπάσει το κεφάλι συμπολίτη του για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ή για το αν είναι καλύτερος ο Σπανούλης από τον Διαμαντίδη! Σε κάθε περίπτωση η επόμενη ημέρα της διαδικασίας Δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής είναι δύσκολη και πρώτα απ΄ όλα δοκιμάζει τις διανοητικές αντοχές και την ψυχολογία του καθενός.

Είτε με «ΝΑΙ», είτε με «ΟΧΙ» στο δίλημμα το οποίο επελέγη υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, το αποτέλεσμα – που μπορεί να είναι και οριακό υπέρ του ενός ή του άλλου ενδεχομένου στο χειρότερο σενάριο – επιβάλλεται να σχολιαστεί και ν΄ αξιοποιηθεί όσο καλύτερα γίνεται. Η διαφωνία είναι μέσα στο παιχνίδι κι αποτελεί ζητούμενο για την πρόοδο. Η επιχείρηση εξολόθρευσης του τι πιστεύει ο άλλος, όμως, θα κάνει σίγουρα τα δεδομένα επιβίωσης της Ελλάδας χειρότερα. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: