Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Μάτρι: Μία ακόμα ευκαιρία!!

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Αλεσάντρο Μάτρι που δόθηκε ξανά δανεικός από την Μίλαν και που ξεκίνησε δυνατά στην Λάτσιο.
Στάδιο Olimpico, 13 Σεπτεμβρίου. Η Λάτσιο έχει κολλήσει στη βροχή στο 0-0 με την Ουντινέζε και στο 60' ο Στέφανο Πιόλι βάζει τον Αλεσάντρο Μάτρι αντί του Καντρέβα. Ο Ιταλός χρειάζεται μόλις 8 λεπτά για να ανοίξει λογαριασμό με τη νέα του ομάδα και βάζει και δεύτερο γκολ χαρίζοντας στους Ρωμαίους τη νίκη με 2-0. Στα 31 του πλέον, ο Μάτρι βρίσκει τον τρόπο να είναι στους τίτλους των Ιταλικών Μέσων Ενημέρωσης. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να βασιστείς σε αυτούς που έχουν εμπειρία» είπε ο allenatore μετά την dopietta επιθετικού που αποκτήθηκε την τελευταία μέρα της μεταγραφικής.
Ποτέ στην καριέρα του δεν θεωρήθηκε παίκτης από το πάνω ράφι, όμως υπήρξαν περίοδοι που ήταν αποδοτικός στις ομάδες που αγωνίστηκε. Τα δύο γκολ στην πρώτη του εμφάνιση με την Λάτσιο είναι κάτι που έχει κάνει και με την Φιορεντίνα το 2014 κόντρα στην Κατάνια, ενώ η εκκίνησή του είναι ίδια με αυτή που είχε ο Μπέπε Σινιόρι το 1992. Εχοντας ήδη παίξει σε Γιουβέντους, Μίλαν, Φιορεντίνα, ο Μάτρι -με τους Μίροσλαβ Κλόζε, Φίλιπ Τζόρτζεβιτς τραυματίες- έχει την ευκαιρία να κρατηθεί σε σεβαστό επίπεδο με την Λάτσιο στο τελευταίο κομμάτι μιας καριέρας που ήταν δύσκολη με τους μεγάλους.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μίλαν, όμως όταν μεγάλωσε, έπαιξε στη μεγάλη ομάδα μόλις μία φορά, όταν ο Κάρλο Αντσελότι το 2003 έβαλε στο πρωτάθλημα ομάδα αναπληρωματικών αφού ακολουθούσε ο τελικός του Champions League με την Γιουβέντους. Από το 2002 μέχρι το 2007 παραχωρήθηκε δανεικός σε Πράτο, Λουμετσάνε, Ρίμινι και είχε καλύτερη επίδοση με τη φανέλα της δεύτερης με την οποία έβαλε 13 γκολ σε 34 ματς.
Το 2007 πάρθηκε η οριστική απόφαση από τους Ροσονέρι, που έκριναν ότι δεν είναι αρκετά καλός για να μείνει και έτσι πωλήθηκε στην Κάλιαρι με συνιδιοκτησία αντί 2 εκατ. ευρώ. Ο Μάτρι έδειχνε πολύ καλύτερος σε ένα μικρότερο κλαμπ, είχε αυτοπεποίθηση και σκόραρε πιο συχνά ενώ δεδομένου ότι ήταν πιο μικρός υπήρχε το περιθώριο βελτίωσης. Στα 3.5 χρόνια που έπαιξε στην Σαρδηνία, έκανε ταμείο με 36 γκολ σε 125 αγώνες, επίδοση που δεν ήταν ικανή να τρομάξει κανέναν, ήταν όμως ικανλη να του εξασφαλίσει μεταγραφή στην Γιουβέντους.
Τον Ιανουάριο του 2010 αποκτήθηκε αρχικά ως δανεικός αντί 2.5 και στη συνέχεια οι Μπιανκονέρι πλήρωσαν ακόμα 15.5 για να φτάσουν το deal στα 18 εκατ. ευρώ. Εχοντας πλέον καλύτερους συμπαίκτες, ήταν πιο αποτελεσματικός και έβαλε 9 γκολ σε 16 ματς στο πρώτο του 6μηνο στο Τορίνο. Την επόμενη σεζόν ήταν βασικός υπό τις οδηγίες του Αντόντιο Κόντε και πέτυχε 10 τέρματα στην Serie A.
Και πάλι όμως η Vecchia Signora έκρινε ότι δεν είναι ο παίκτης με τον οποίο θα κάνει το βήμα παραπάνω και πριν αρχίσει το 2013-14 αποκτήθηκε ο Κάρλος Τέβες, ενώ υπέγραψε ως ελεύθερος και ο Φερνάντο Γιορέντε. Ο Μάτρι θα είχε την ευκαιρία να παραμείνει σε υψηλό level. Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι τον είχε στην Κάλιαρι και τον ήθελε και στην Μίλαν, η οποία δαπάνησε 11 εκατ. ευρώ για να τον πάρει ξανά.

Η επιστροφή στο Μιλάνο δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα. Οι τιφόζι σήκωσαν πανό στο San Siro στο οποίο έγραφε 'Marti: No grazie' και όπως έδειξε ο χρόνος, είχαν δίκιο να μην τον θέλουν. Ενα γκολ σε 15 αγώνες (στην ήττα 3-2 εκτός από Πάρμα) τον έφερε για δεύτερη φορά στην πόρτα της εξόδου το συντομότερο. Τον Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στην Φιορεντίνα, στην οποία έβαλε 4 γκολ σε 15 αγώνες και το 2014-15 ξεκίνησε ξανά ως δανεικός στην Τζένοα. Στο Marassi παρουσιάστηκε ένας Μάτρι από τα παλιά, ο παίκτης που με μικρότερη ομάδας φαίνεται καλύτερος και στο πρώτο μισό την χρονιάς έπαιξε σε 16 ματς, πέτυχε 7 γκολ και έδωσε 5 ασίστ.
Τότε, η μοίρα τον έφερε να παίξει για τρίτη φορά υπό τις οδηγίες του Αλέγκρι, ο οποίος βρισκόταν πλέον στον πάγκο της Γιουβέντους. Ο Μαξ τον πήρε δανεικό σαν έξτρα λύση και παρότι στην Serie A είχε 5 συμμετοχές χωρίς να σκοράρει, Είχε τη δική του στιγμή δόξας. Στα ημιτελικά του Coppa Italia, η Γιούβε είχε χάσει στο πρώτο ματς εντός 1-2 από την Φιορεντίνα και στο δεύτερο ο Αλεσάντρο έκανε νωρίς το 0-1 ανοίγοντας τον δρόμο προς την ανατροπή και την πρόκριση στον τελικό, τον οποίο έμελλε να σημαδέψει. Κόντρα στην Λάτσιο στο Olimpico, ήρθε από τον πάγκο και πέτυχε στο φινάλε της παράτασης το καθοριστικό γκολ χαρίζοντας στην Μεγάλη Κυρία τον πρώτο τίτλο των τελευταίων 20 ετών στη διοργάνωση.

Η ομάδα την οποία πλήγωσε στον τελικό έμελλε να είναι η επόμενη της καριέρας του Μάτρι. Αυτή μέσω της οποίας για ακόμα μια φορά θα προσπαθήσει να μείνει σε top level. Το ξεκίνημά του ήταν εξαιρετικό με δύο γκολ ως αλλαγή και δεδομένου ότι θα έχει ευκαιρίες, θα παλέψει ξανά. Ισως μέχρι τον επόμενο δανεισμό...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: