Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Top-10: Μεταγραφές 2015-16!!

Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού τελείωσε και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις καλύτερες μετακινήσεις στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα.
ADVERTISEMENT
Δεν πρέπει να υπάρχει τύπος που να γουστάρει μπάλα και να μην γουστάρει τη φάση με τις μεταγραφές. Για ακόμα μία σεζόν φέτος, είδαμε αρκετούς παίκτες να μπαίνουν στο top-5 των πιο ακριβών deal ιστορικών κλαμπ και ομάδες να ξεπερνούν τους εαυτούς στους δίνοντας ποσά που σε κάνουν πραγματικά να αναρωτιέσαι πόσο ραγδαία αλλάζει ο κόσμος του ποδοσφαίρου. Αριθμοί που ακόμα και πριν 7-8 χρόνια τους έλεγες σε κάποιον θα σου έλεγε 'αποκλείεται' δίνονται με ευκολία στις μέρες μας, όντας αποτέλεσμα των τεράστιων εσόδων των συλλόγων. Για τον λόγο αυτό, στο top-10 που ακολουθεί δεν βρίσκονται μόνο πανάκριβοι σταρ αλλά παίκτες που αποτέλεσαν 'έξυπνες' αγορές σε θέσεις που οι ομάδες πονούσαν και που διέθεταν χαρακτηριστικά που τα κλαμπ τα είχαν ανάγκη.
Ανχελ Ντι Μαρία
Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τώρα Παρί Σεν Ζερμέν μέσα σε τρία χρόνια. Δεν το λες και άσχημο το βιογραφικό του Ντι Μαρία, ο οποίος κατέκτησε τα πάντα σε 4 χρόνια (2010-14) με τους Merengues και παρότι ο Λουίς Φαν Γκααλ δεν τον αξιοποίησε στους Red Devils η τιμή του παρέμεινε ψηλά και αποτέλεσε το φετινό «μπαμ» των Παριζιάνων. Η ομάδα του Λοράν Μπλαν έδωσε 63 εκατ. ευρώ και μαζί τα 33 της Ρεάλ, τα 75 της Γιουνάιτεντ και τα 8 της Μπενφίκα (στην Ροζάριο Σεντράλ) φτάνουν το συνολικό ποσό στα 179 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ever για παίκτη (έσπασε το ρεκόρ του Ζλάταν). Εξτρέμ που έγινε καλύτερος τακτικά και αμυντικά επί Μουρίνιο, που έμαθε να παίζει άριστα τον ρόλο του εσωτερικού/κεντρικού μέσου επί Αντσελότι, απίστευτα γρήγορος, με σούπερ τεχνική, απίστευτο vision, εξαιρετική πάσα, σουτάρα και τελειώματα και είναι 27. Εντάξει, δεν γίνεται αυτός ο παίκτης να μην είναι μέσα στις καλύτερες μεταγραφές.
Κέβιν Ντε Μπρόινε
Πραγματικά, ότι και να πούμε για την έκρηξη στο επίπεδο παιχνιδιού του Ντε Μπρόινε τα δύο τελευταία χρόνια είναι λίγο. Ο Βέλγος -παίζει όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό- έκανε πέρυσι ιστορική σεζόν με 10 γκολ και 21 ασίστ, επίδοση ρεκόρ στην ιστορία της Bundesliga, βγάζοντας μάλλον εύκολα δεύτερη την Βόλφσμπουργκ. Η Σίτι τον ήθελε τόσο πολύ που το έδειξε μην αφήνοντας να έρθει η τελευταία μέρα για να κλείσει το deal και έσπασε ξανά τα ταμεία δίνοντας στην Wolfe 75 εκατ. ευρώ. Ο 24χρονος είναι ένας υπερηχητικός παίκτης, έδινε άλλη δυναμική στην ομάδα του και δεν είναι τυχαίο ότι ο expert του γερμανικού πρωταθλήματος Ράφα Χόνινγκσταϊν τόνισε ότι μετά την απώλεια του δεξιοπόδαρου άσου, η Βόλφσμπουργκ δεν θα είναι σε καμία περίπτωση η ίδια αφού εκείνος έκανε καλύτερους όλους τους συμπαίκτες του. Σίγουρα μία απώλεια που δεν καλύπτεται από τη μία μέρα στην άλλη. Στους Λύκους έπαιζε κυρίως σαν δεκάρι, όμως βρισκόταν παντού, σε κάθε ματς, έτοιμος να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα, τη ντρίμπλα, τη σέντρα και τα δολοφονικά δύο πόδια του.
Πετρ Τσεχ
Υστερα από 11 χρόνια, 486 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και 15 τίτλους με την Τσέλσι, ο Τσεχ άλλαξε γειτονιά στο Λονδίνο. Η διοίκηση των Μπλε σεβάστηκε την προσφορά του και του επέτρεψε να συνεχίσει σε όποια ομάδα θέλει, κάτι που ευνόησε την Αρσεναλ, η οποία με 15 εκατ. ευρώ απέκτησε με ψίχουλα -για τα δεδομένα της εποχής- έναν τερματοφύλακα παγκόσμιας κλάσης. Πολλοί θεώρησαν ότι είναι το κομμάτι που έλειπε από παζλ των Gunners που θέλουν να πάνε για πρωτάθλημα και μετά την καταστροφική πρεμιέρα, φάνηκε πως βρίσκει ρυθμό και κόντρα στην Λίβερπουλ έκανε δύο σπάνιας ποιότητας επεμβάσεις. Αν και η Σίτι δείχνει να μην παίζεται φέτος, ο 33χρονος είναι ίσως η Νο1 value-for-money μεταγραφή στην Ευρώπη, με τον Βενγκέρ να μπορεί πλέον να είναι ήσυχος για αρκετά χρόνια.
Ντάγκλας Κόστα
Ο τύπος το είχε πει από την περσινή σεζόν ότι θέλει να φύγει από την Σαχτάρ, δεν κρατιόταν. Με τον Φρανκ Ριμπερί να μην μπορεί να ισιώσει από τους σερί τραυματισμούς, η Μπάγερν κοίταξε στο μέλλον, έδωσε στο κλαμπ του Ντόνετσκ 30 εκατ. ευρώ και τον πήρε στο Μόναχο για 5 χρόνια. 'Λίγα έδωσε' θα μπορούσε να πει σήμερα κάποιος που τον έχει... χαζέψει λίγο σε αυτά τα τρία πρώτα ματς της Bundesliga. Θυμίζουμε ότι η ομάδα του Γκουαρδιόλα έχει δώσει 36 μύρια για να πάρει τον Αρτούρο Βιδάλ από την Γιουβέντους, όμως το αστέρι είναι ο Βραζιλιάνος, πλέον 9 φορές διεθνής με την Σελεσάο. Είναι φορές που οι αριθμοί σε βοηθούν για να δείξεις τι κάνει ένας παίκτης, όμως το 1 γκολ και οι 2 ασίστ σε 270 λεπτά, είναι πραγματικά λίγα μπροστά σε αυτό που είναι στο τερέν ο Ντάγκλας Κόστα. Difference-maker όσοι μετρημένοι σήμερα, με ταχύτητα φωτός, ατομική ενέργεια υπερπαίκτη, κοντρόλ, σέντρα, πάσα, ο 25χρονος μοιάζει να παίζει χρόνια στην Μπάγερν και -μέχρι στιγμής- προκαλεί πανικό σε κάθε αντίπαλο αμυντικό.
Στέβαν Γιόβετιτς
Είναι η αλήθεια, πέρασε και δεν ακούμπησε στην Premier League με την Σίτι ο Μαυροβούνιος επιθετικός και η μεταγραφή του θεωρήθηκε ρίσκο από την Ιντερ κυρίως λόγω των προβλημάτων τραυματισμού και φυσικής κατάστασης. Οι Νερατζούρι έδωσαν 2.7 εκατ. ευρώ για τον δανεισμό του 25χρονου και μαζί με την option αγοράς των 14.2 εκατ. και τα 2.7 σε bonus, η μεταγραφή μπορεί να φτάσει συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ. Ο πρώην άσος της Φιορεντίνα όμως εκεί που είχε θεωρηθεί τελειωμένος δείχνει ότι η επιστροφή του στην Serie A τον έχει κάνει να ξανανιώσει και έχει βοηθήσει την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι να κάνει το 2x2 με 3 γκολ σε δύο αγώνες. Οι Μιλανέζοι δείχνουν να έχουν πιάσει το στοίχημα με τον διεθνή στράικερ, σε ένα πολύ ευνοϊκό deal για έναν παίκτη που έχει χρόνια μπροστά του και ξέρει καλά το πρωτάθλημα της χώρας.
Μόργκαν Σνάιντερλεν
Από τα πιο σύγχρονα χαφ στις μέρες μας. Υπερπαίκτης και machine όσο ελάχιστοι. Ανάμεσα σε glamorous μεταγραφές παικτών-ονομάτων και σπατάλες με τεράστιο ρίσκο, η Γιουνάιτεντ με 25 εκατ. λίρες πήρε τον καλύτερο μέσο που κυκλοφορούσε εκτός των κλαμπ του top-6. Από που αλλού; Από την Σαουθάμπτον. Ο 25χρονος Γάλλος πριν καν αγωνιστεί με του Κόκκινους Διαβόλους, ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα τάκλιν (259) και κοψίματα (207) στην Premier League από τη σεζόν 2012-13. Μηχανή λέμε, κανονικά. Πάντα έτοιμος να καταπιεί κάθε αντίπαλο πέφτοντας στα πόδια του, προσπαθεί να μην του επιτρέψει καν να γίνει επικίνδυνος, τρέχει παντού για να καλύψει, παίρνει κεφαλιές και έχει πνευμόνια που σε κάνουν να νομίζεις ότι δεν θα σταματήσει ποτέ. Για κάποιο λόγο δεν είναι τόσο μεγάλο όνομα, όμως πρόκειται για παίκτη παγκόσμιας κλάσης, μακράν η καλύτερη μεταγραφή της Γιουνάιτεντ, έχει κάνει τον Φαν Γκααλ να μοιράζει τον χρόνο ανάμεσα σε Κάρικ και Σβάινσταϊγκερ.
Ραχίμ Στέρλινγκ
Από τις πιο ακριβές μεταγραφές teenager όλων των εποχών, δεύτερη πιο ακριβή πώληση στην ιστορία της Λίβερπουλ ύστερα από αυτή του Λουίς Σουάρες, τελικά το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ με το μέλλον του Ραχίμ Στέρλινγκ παίχτηκε στο Μάντσεστερ. Ο 20χρονος Αγγλος κόστισε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ στην Σίτι, που όμως πλέον μπορεί να πει ότι έχει ντόπιο μεσοεπιθετικό για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Ο διεθνής άσος κούμπωσε με το goodmorning στο σύστημα του Μανουέλ Πελεγκρίνι, του οποίου η ομάδα έγινε η πρώτη που ξεκινά με 4x4 την Premier League, δεν έχει δεθχεί καν γκολ και έχει προλάβει να κάνει... θαύμα το να χάσει το πρωτάθλημα. Η ταχύτητα και η ικανότητα στο ένας-εναντίον-εντός είναι τα κύρια όπλα του μικροκαμωμένου μεσοεπιθετικού, ο οποίος έχει πάρει την αριστερή πλευρά (4 ματς, 1 γκολ, 1 ασίστ), όμως χρειάζεται δουλειά στο τελείωμα. Πέρα από το μεγάλο ποσό που δαπανήθηκε, βρίσκεται εδώ λόγω της άμεσης προσφοράς του στο Etihad.
Γιούλιαν Ντράξλερ
Από τις κορυφαίες μεταγραφές που έγιναν ανάμεσα σε ομάδες της ίδιας χώρας, η απόκτησή του από την Σάλκε αποτελεί εξαιρετική δουλειά του Κλάους Αλοφς. Ο διευθυντής της Βόλφσμπουργκ αφού πούλησε τον Ντε Μπρόινε στην Σίτι αντί 75 εκατ. ευρώ, είχε λίγο χρόνο για να βρει αντικαταστάτη και πήρε κάποιον με εξαιρετική ποιότητα, ακριβώς στη θέση που έψαχνε, σε ηλικία 21 ετών, με τα μισά χρήματα (36 εκατ.) και που έπαιζε στην Bundesliga. Το λες ότι τον έβγαλε άξια τον μισθό του. Στην Wolfe λοιπόν ο Γιούλιαν Ντράξλερ, ο οποίος άφησε στα κρύα του λουτρού την Γιουβέντους επειδή «εδώ θα μπορέσω να βελτιωθώ περισσότερο». Ο διεθνής άσος - όπως και ο Ντε Μπρόινε- μπορεί να παίξει και σαν εξτρέμ και σαν δεκάρι, θέση στην οποία έχει χρησιμοποιηθεί φέτος. Υστερα από μια σεζόν γεμάτη τραυματισμούς, έγινε ο δεύτερος πιο 'ακριβός' Γερμανός ever μετά τον Μάριο Γκέτσε (37 εκατ.) όντας σίγουρα ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει αυτή τη στιγμή η Βόλφσμπουργκ. Τελευταίο του ματς με την Σάλκε ήταν στην πρόσφατη ήττα με 3-0 από τη νέα του ομάδα.
Αϊμέν Αμπντενούρ
Ενας παίκτης που εμφανίστηκε στη ζωή των περισσότερων μέσω του Champions League και κυρίως των αγώνων της Μονακό στους «8» κόντρα στην Γιουβέντους. Ο Τυνήσιος στόπερ μπήκε στην κορυφαία 11άδα της διοργάνωσης από πολλά Μέσα του εξωτερικού χάρη στη δύναμη, τις τοποθετήσεις και το γεγονός ότι μπορεί να βγάζει τη μπάλα με πάσα από την άμυνα. Ο 26χρονος ήταν πολύ σταθερός στο Championnat και πριν τους Μονεγάσκους, οι οποίοι τον είχαν πάρει αντί 15 εκατ. από την Τουλούζ. Στη μεταγραφική έπαιξε στα ρεπορτάζ για τους Μπιανκονέρι -που τον ήξεραν- και την Μπαρτσελόνα, όμως αυτή που τον έκανε δικό της ήταν η Βαλένθια. Οι Νυχτερίδες έπρεπε να καλύψουν το κενό του Νίκολας Οταμέντι που έφυγε για την Σίτι και αφού το γαλλικό κλαμπ δεν είχε άλλη πρόταση, όλες οι πλευρές ήταν ικανοποιημένες από το deal που μαζί με τα bonus μπορεί ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.
Πάουλο Ντιμπάλα
Δεν πήρε τόση δημοσιότητα η μεταγραφή του Αργεντινού, αφού έγινε ανάμεσα σε κλαμπ στην Ιταλία, όμως ο 21χρονος έπαιζε ήδη σε top level και πλέον σε top club. Το 'κόσμημα' της Παλέρμο έκανε τρομακτική σεζόν πέρυσι στην Serie A με 13 γκολ και 10 ασίστ και η Γιουβέντους έδωσε 32 εκατ. ευρώ συν bonus για να τον πάρει νωρίς πριν γίνει χαμός στη μεταγραφική. Λίγους μήνες μετά, σε μία ομάδα που έχει ξεκινήσει όσο χειρότερα γίνεται την πορεία για την κατάκτηση του 5ου σερί Scudetto, την ποιότητα του αριστεροπόδαρου επιθετικού θα την ξεχώριζε ο οποιοσδήποτε. Γκολ στο Super Cup με την Λάτσιο και γκολ στο φινάλε στην ήττα από την Ρόμα, ο Ντιμπάλα κάνει τη δουλειά του, όμως δεν είναι μόνο το σκοράρισμα. Ταχύτητα, σπάνια τεχνική, ντρίμπλα σε κλειστό χώρο, τελείωμα με μία επαφή αλλά και εκτελέσεις κόρνερ που θα μπορούσε να ζηλέψει και ο... Πίρλο, είναι μερικά από αυτά που προσφέρει σαν πρώτο πιάτο το ταλέντο που βγήκε από την Ιστιτούτο Ντε Κόρδοβα. Με βάσει τα χρήματα που έχουν δώσει άλλες ομάδες για επιθετικό και την ηλικία του, οι Μπιανκονέρι μπορούν εύκολα να πουν ότι έκαναν masterpiece.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: