Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ο Ολυμπιακός των προπονητών!!

Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Μίτσελ, Περέιρα και τώρα Σίλβα. O Διονύσης Δελλής γράφει για μια ακόμη μετοχή του πάγκου που σε φόντο Ερυθρόλευκο κάνει limit up.
To κερδίζει με τη δουλειά του. Με το σπαθί του. Και μιας και πάντα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα αποτελέσματα, έστω και αν ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ένα δίμηνο στη σεζόν που διανύουμε; Το κερδίζει με τις νίκες του. Εντός και εκτός συνόρων. Ο Μάρκο Σίλβα μπορεί να το σκέφτηκε πολύ ως ότου πει το «ναι» στον Ολυμπιακό, αλλά έχουμε την αίσθηση πως πρέπει να νοιώθει πραγματικά δικαίωμενος για την επίλογη του. Όπως βέβαια και οι Ερυθρόλευκοι μιας και αυτά έχουν ενδιαφέρον όταν είναι αμφίδρομα.
ADVERTISEMENT
Και κάπως έτσι; Ο Πορτογάλος έπειτα από τρεις μήνες και κάτι στα μέρη μας, δείχνει ήδη να βαδίζει στον δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοι του. Μια καλή πορεία στην Ευρώπη, και μάλιστα με την πρώτη. Σε συνδυασμό με τον πιθανότατο τίτλο του πρωταθλητή. Έγινε με τον Βαλβέρδε, τον Ζαρντίμ, τον Μίτσελ. Ακόμη και ο Περέιρα που δεν έπαιξε Τσάμπιονς Λιγκ μπόρεσε φεύγοντας από εδώ να βρει ένα βασιλικό συμβόλαιο σε μια ομάδα όπως η Φενέρ. Δεν τον λες ούτε τον προηγούμενο... ζημιωμένο.
Οι τίτλοι του Ολυμπιακού στην Ελλάδα και οι νίκες στην Ευρώπη, ή αν θέλετε οι νίκες στην Ευρώπη και οι τίτλοι στην Ελλάδα δεν αναδεικνύουν μονάχα ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια. Δίνουν το παραπάνω και σε προπονητές. Όπως φαίνεται εδώ και μια 5ετία. Στον καθένα ότι έχει ανάγκη. Διότι προφανώς δεν ήταν όλοι ίδιοι. Δεν ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία. Ούτε διέθεταν τα ίδια «κυβικά». Όταν επέστρεψε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, έρχονταν από ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Βιγιαρεάλ και από μια εποχή που οι πάγκοι που τον ενδιέφεραν στην Ισπανία ήταν «κλειστοί».
Όταν ξαναπήρε το αεροπλάνο για την πατρίδα του; ‘Ηρθε για εκείνον η Βαλένθια στα μέσα της σεζόν. Πιθανότατα το μεγαλύτερο όνομα ομάδας που τον εμπιστεύτηκε ποτέ. Και μετά ο «διαχρονικός» του έρωτας, η Αθλέτικ. Εκείνα τα δύο σερί πρωταθλήματα στην Ελλάδα και βέβαια η πολύ καλή σεζόν στην Ευρώπη με νίκες απέναντι σε Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Άρσεναλ συν τα «διπλά» στο Γιουρόπα με Ρούμπιν και Μέταλιστ λειτούργησαν για εκείνον υποδειγματικά. Σε μια περιόδο που μια πιθανή παραμονή του στην Ισπανία να είχε αλλάξει πολλά στην καριέρα του.
Το ίδιο έγινε πάνω-κάτω και με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ αν και δεν έκλεισε σεζόν στην Ελλάδα. Έφυγε όμως ουσιαστικά πρωταθλητής (μάλιστα οι Πειραιώτες του είχαν στείλει και το μετάλλιο) καθότι αήττητος. Και με εννέα βαθμούς στο Τσάμπιονς Λιγκ (δύο νίκες με Μονπελιέ, Άρσεναλ). Τον εμπιστεύθηκε γρήγορα η Σπόρτινγκ και εκεί κάνοντας μικρά θαύματα έφτασε ως τον ακριβό πάγκο της Μονακό. Δεν έχασε. Και ας έφυγε πειραγμένος από τον τρόπο που συνέβη...
Και ο Μίτσελ; Ίσως καλύτερα από όλους. Όταν ήρθε στην Ελλάδα για να διαδεχθεί τον Πορτογάλο, είχε μόλις απολυθεί από τη Σεβίλλη. Στην πατρίδα του οι καλές ομάδες ήταν «κλειστές» και  η φήμη του σαν τεχνικός, μάλλον πληγωμένη. Στον Ολυμπιακό πραγματικά επαναλάνσαρε το όνομα του. Μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ. Την πρόκριση στους «16». Τις νίκες απέναντι σε Μάντσεστερ, Ατλέτικο, Γιουβέντους. Σε σημείο να γράφουν οι Ισπανοί για την αγαπημένη του Ρεάλ ή και για τον πάγκο της εθνικής ομάδας. Έφυγε ο Μίτσελ από εδώ και βρήκε δουλειά σε μια ομάδα όπως η Μαρσέιγ. Πιθανότατα απευθείας από την Σεβίλλη δεν θα είχε πάει ποτέ, στους Μασαλούς. Όσο μεγάλο όνομα και αν κουβαλά από την εποχή που ήταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη.
Και τώρα λοιπόν; Ο Μάρκο Σίλβα. Όχι δεν φεύγει, φυσικά. Μόλις ήρθε ο άνθρωπος. Έχει υπογράψει όμως μια ρήτρα με τη Σπόρτινγκ που του απαγορεύει την επόμενη διετία να δουλέψει στην πατρίδα του. Εκεί όπου είχε ήδη φτιάξει καλό όνομα με τις σεζόν του τόσο στην Εστορίλ (ιστορικά ρεκόρ που έφτασαν ως την παρουσία στο Γιουρόπα) όσο και στο Αλβαλάδε (πρώτος τίτλος για τη Σπόρτινγκ έπειτα από 8 χρόνια). Τώρα λοιπόν με τα αποτελέσματα στο Τσάμπιονς Λιγκ υπενθυμίζει στους Ίβηρες το πακέτο ικανοτήτων του. Και μέσα από έναν όμιλο όπου υπάρχουν αντίπαλοι όπως η Μπάγερν και η Άρσεναλ «λανσάρει» για τα καλά το όνομα του στη διεθνή άγορα.
Ήταν και πέρσι στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Σίλβα. Και μάλιστα τον εγκωμίασε ο Μουρίνιο πριν από το ματς με την Τσέλσι. Η Σπόρτινγκ όμως δεν έκανε τον θόρυβο που προκύπτει φέτος. Μια νίκη αλά... Άρσεναλ. σς πούμε. Και κάνουν δηλώσεις Πορτογάλοι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα αυτές τις μέρες για τα ρεκόρ του 38άχρονου και  γράφουν ρεπορτάζ στην χώρα τους, φτάνοντας ως το γνωστός τους θέμα. Για τον επόμενο που φορά τον μανδύα του «Special 2». Κάτι σαν τα 10άρια της Αργεντινής εδώ και τριάντα χρόνια. Η αναζήτηση για τον... νέο Μαραντόνα.
Μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει στην καριέρα του ο Μάρκο Σίλβα από το περάσμα του από τον Ολυμπιακό. Είτε αυτό κρατήσει 2 χρόνια, είτε 5, είτε μια σεζόν.  Ο πρωταθλητισμός, η πίεση, οι συνθήκες εργασίας σε Ρέντη και Καραϊσκάκη, το Τσάμπιονς Λιγκ, το καλό συμβόλαιο, οι τίτλοι που ίσως τον περιμένουν, ο ορίζοντας που ανοίγει για τη συνέχεια. Όπως κερδισμένοι έφυγαν όλοι οι προηγούμενοι από το 2012 και μετά, όταν ο περίφημος Ερνέστο Βαλβέρδε αποχαιρέτησε την χώρα μας. Σε μια εποχή που ξαναλέμε ότι οι Πειραιώτες κάνουν κάτι που επί της ουσίας δεν έχει προηγούμενο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανεβάζουν και τις μετοχές προπονητών.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: