Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Το σημάδι της μοίρας στον τερματοφύλακα που σταμάτησε τον Πελέ!! (pics/video)


Στις 22 Οκτωβρίου του 1972 θα χάσει την όραση του σε τροχαίο ο Γκόρντον Μπανκς. Το sport-fm.gr, βουτά στο παρελθόν και ανατρέχει στην άγνωστη ζωή, του ανθρώπου που σταμάτησε τον Πελέ.

Το σημάδι της μοίρας στον τερματοφύλακα που σταμάτησε τον Πελέ (pics/video)

Γράφει ο Γιώργος Σπανομανώλης

Η τύχη, θα γυρίσει την πλάτη στον άνθρωπο που έχει πραγματοποιήσει την απόκρουση του αιώνα, απέναντι στον Πελέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 και θεωρείται ο δεύτερος κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μετά τον Λεβ Γιασίν.

Εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής όμως, στις 22 του Οκτώβρη, θα γραφτεί όχι με αίσιο τέλος, η τελευταία πράξη στη σελίδα της καριέρας του σπουδαίου Άγγλου τερματοφύλακα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι του, με την πανάκριβη Τζάγκουαρ του, μετά την επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή του, μιας και είχε χτυπήσει στον ώμο την προηγούμενη μέρα, σε ένα ματς της ομάδας του, της Στόουκ με τη Λίβερπουλ, θα πέσει σε ένα χαντάκι.

Τα θραύσματα από το σπασμένο τζάμι του αυτοκινήτου, θα εισχωρήσουν στα μάτια του, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα, οι γιατροί να του ανακοινώσουν ότι δεν θα μπορέσει να ξαναδεί από το δεξί μάτι.

Το ατύχημα θα αποβεί μοιραίο και θα βάλει πρόωρο τέλος στη σπουδαία καριέρα, του 34χρονου τότε τερματοφύλακα της Στόουκ, που επί της ουσίας δεν επέστρεψε ποτέ. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πάντως, παρά του ότι ήταν αδύνατο να γίνει και πάλι κανονικός ποδοσφαιριστής, εκείνος, ως μαχητής από μικρός το πάλεψε, αλλά μετά από λίγα ματς που έπαιξε, ανακοίνωσε το οριστικό τέλος, το καλοκαίρι του 1973.

Ποιος ήταν όμως ο «Κινέζος» που έκανε τον Πελέ να πει πως «κανείς δεν θυμάται τα 1.000 γκολ που έβαλα, αλλά θυμάται εκείνο που δεν έβαλα»;

Η φτώχεια και η δολοφονία του αδερφού του

Η ζωή από νωρίς, θα δείξει το σκληρό της πρόσωπο στον Γκόρντον, που γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1937, στο Σέφιλντ.

Οι γονείς του ήταν φτωχοί άνθρωποι, εργάτες, που έβγαζαν με κόπο το καθημερινό ψωμί.

Ο πατέρας του θα μπλέξει άσχημα με τον υπόκοσμο, όταν έφτιαξε μια παράνομη λέσχη. Η ενασχόληση του με τον τζόγο και τα περιθωριακά στοιχεία, θα οδηγήσει στην κακοποίηση και τη δολοφονία του μικρού αδερφού του Γκόρντον, που ήταν ένα παιδί με κινητικά προβλήματα.

Για να επιβιώσει ο νεαρός Γκόρντον θα φύγει από το σπίτι στα 15 του και θα δουλέψει ως ανθρακωρύχος.

Εκεί θα έρθει σε επαφή με το ποδόσφαιρο, μακριά από τις αλάνες, όπου θα ξεκινήσει ως τερματοφύλακας φορώντας τη φανέλα της ασήμαντης και ερασιτεχνικής Μίλσμπο.

inner

Η άνοδος και η Εθνική Αγγλίας

Ο «Κινέζος» δεν θα μείνει για πολύ όμως στα ερασιτεχνικά. Η Τσέστερφιλντ θα τον αποκτήσει το 1955 έναντι του ποσού των 17(!) λιρών την εβδομάδα. Τέσσερα χρόνια αργότερα όμως, η Λέστερ, θα δαπανήσει 7.000 λίρες για να κάνει δικό της τον κορυφαίο Άγγλο γκολκίπερ.

Το 1967, ενώ βρισκόταν ήδη για οκτώ χρόνια στις «αλεπούδες», θα θυσιαστεί σαν ποδοσφαιρικός αμνός για το χατίρι του Πίτερ Σίλτον.

Η Λέστερ θα δώσει τον Μπανκς στην Στόοουκ, αφού ο ανερχόμενος τότε Σίλτον είχε θέσει ως βέτο το να παίζει βασικός, εκτοπίζοντας επί της ουσίας τον προκάτοχο του.

inner

Παρόλο που με τους συλλόγους δεν πήρε ποτέ αυτό που άξιζε, ο Γκόρντον Μπανκς θα γράψει το δικό του, ξεχωριστό μύθο, κάτω από τα δοκάρια των «λιονταριών».

Ο «Κινέζος», που αποκαλούνταν έτσι λόγω του ιδιαίτερου προσώπου του που θύμιζε Ασιάτη, κράτησε την εστία του ανέπαφη για 73 ματς και δέχθηκε το πρώτο του γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 από το εύστοχο πέναλτι του Εουσέμπιο, στον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Το γκολ όμως δεν θα αποβεί μοιραίο και οι Άγγλοι θα φτάσουν στην κατάκτηση του «Ζυλ Ριμέ», σε εκείνον τον τελικό στο Λονδίνο, απέναντι στη Δυτική Γερμανία.

Ήταν τότε η εποχή που θα αποκτήσει από τους συμπαίκτες του το παρατσούκλι «Τράπεζα της Αγγλίας», αφού κρατούσε την εστία του κλειστή όπως το θησαυροφυλάκιο.

Η απόκρουση του αιώνα

Στις 7 Ιουνίου του 1970, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό, στο Χαλίσκο της Γκουαδαλαχάρα, θα καταγραφεί η κορυφαία απόκρουση της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Στο 17ο λεπτό, ο Ζαϊρζίνιο θα κάνει τη σέντρα, ο Πελέ θα πιάσει την καρφωτή κεφαλιά στη μικρή περιοχή και θα ξεκινήσει να πανηγυρίζει. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο Μπανκς, ο οποίος ενστικτωδώς έβγαλε τη φάση, πέφτωντας στη δεξιά του γωνία.

inner

inner

«Έχω βάλει περισσότερα από 1.000 γκολ, αλλά όλοι θυμούνται αυτό που δεν πέτυχα», θα δηλώσει μετά από χρόνια ο Πελέ για την απόκρουση του Μπανκς.

«Ο κόσμος δεν με θυμάται για το Μουντιάλ που κέρδισα το 1966 αλλά για αυτή την απόκρουση. Όποιον συναντάω στον δρόμο, θέλει να του πω μόνο για εκείνη την απόκρουση», θα σχολιάσει με την σειρά του ο Μπανκς για τη στιγμή που χάραξε την καριέρα του και σημάδεψε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

inner

Η απόκρουση του 20ου αιώνα



Η ιστορία του μοιάζει με παραμύθι. Άλλωστε ο ίδιος τα περιγράφει καλύτερα στα δύο αυτοβιογραφικά βιβλία που έχει γράψει. Το άγαλμα του, που κοσμεί το γήπεδο της Στόουκ, θα στέκει εκεί αγέρωχο και θα θυμίζει σε όλους... τον «Κινέζο».

Τον άνθρωπο που η ιστορία κατέγραψε, ως εκείνον που σταμάτησε τον Πελέ. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: